FERARI IDE NA SVE ILI NIŠTA, MERCEDES MORA PASTI! Spremili su brutalan bolid, imaju dva vrhunska vozača, SAMO JOŠ DA SVE TO UPAKUJU…

    foto: Pixabay/Printskrin
    Podeli
  • FERARI IDE NA SVE ILI NIŠTA, MERCEDES MORA PASTI! Spremili su brutalan bolid, imaju dva vrhunska vozača, SAMO JOŠ DA SVE TO UPAKUJU…

Manje od dva meseca ostalo je do početka 71. sezone najbržeg cirkusa na svetu. Strast se oseća u hodnicima Maranella, doma najpoznatije svetske trkačke ekipe – Ferarija.

Ona motiviše stotine zaposlenih da ustaju svakog jutra, uprkos tome što nisu uspeli pobediti u prvenstvu konstruktora još od 2008. godine. Međutim, ma koliko padali, oni uvek iznova ustaju. Zora još jedne nove sezone donosi staro verovanje – da će baš ova biti njihova. Prekidanje dominacije Mercedesa neće biti lako, ali u Ferariju veruju da imaju razloga za optimizam, piše Formula 1.com.

Ferari je imao najbolji bolid tokom većeg dela 2019. godine, posebno u kvalifikacijama – Šarl Lekler je sedam puta osvojio pole poziciju. Međutim, forma u samim utrkama nije bila dovoljno dobra, uz mnoge greške što u strategiji, što kod mehaničara ili samih vozača, koje su poništavale njihov naporan rad. Takođe, trebalo im je previše vremena da počnu koristiti veliki potencijal vozila, a kada su počeli – već je bilo kasno, prvenstvo je praktično bilo rešeno.

Ferari se odlučio za novi, dugotrajniji pristup. To je potvrdio i direktor Ferrarija Louis Camilleri, koji je na ovoj funkciji tek 18 meseci.

"Jako smo usredotočeni, i Mattia Binotto i ja, na dugoročnu budućnost. Ne možete izgraditi ekipu preko noći. Iako imamo ljude s iskustvom i velikim talentom, ekipa kao takva je mlada i u nastajanju. Mnogi od njih su novi u nekim posebnim poslovima i odgovornostima koje su dobili. Potrebno nam je strpljenje, stabilnost i mirnoća jer, ako se osvrnete na istoriju Formule 1 i pogledate sve uspešne ekipe od Ferarija nekada, preko McLarena, ili danas Mercedesa i Red Bulla, postoji jedna zajednička nit koja ih sve povezuje – stabilnost unutar ekipe. Jako smo usredotočeni na stvaranje stabilnosti kako bi članovi ekipe naučili blisko sarađivati", rekao je Camilleri.

Strpljenje nije osobina koja se često pokazuje u elitnom sportu, pa ni u Formuli 1, te je hrabro i osvežavajuće čuti takve reči. Imajući u vidu da neće biti otkaza nakon prvih grešaka, zaposleni u ekipi moći će uz manje pritiska pomicati granice i pokazati odlične rezultate. Ferari je, dakle, spreman učiti iz grešaka.

FINANSIJSKI UTICAJ

Kao i u bilo kojem profesionalnom sportu, što više novca imate, više možete i ulagati u nužne resurse, infrastrukturu i talent. Ferari je dugo bio ekipa s najvećim budžetom u Formuli 1, i izgleda da će biti i dalje, posebno nakon vrlo uspešne finansijske godine.

"Uskoro ćemo zatvoriti još jednu rekordnu godinu. Spremni smo i ulagati i, srećom, u stanju smo to raditi ne samo po pitanju ljudi, nego i infrastrukture – u izradi je novi simulator koji bi trebalo donijeti puno koristi", rekao je Camilleri krajem decembra na božićnom ručku kompanije.

Simulatori u kojima se obavljaju testiranja protok vazduha postali su deo Formule 1, i ovaj novi koji će smanjiti vreme potrebno za obavljanje testova bit će veliko dostignuće i značiće ne samo za razvoj vozila za 2020. godinu, već i za 2021. kada će doći do uvođenja novih pravila i propisa.

BRZINA

Pobediti prvi put u sezoni tek nakon letnje pauze, a ostvariti tri pobede ukupno, nije forma koju biste očekivali od ekipe koja je tokom testiranja izgledala odlično. Međutim, mnogi pozitivni koraci su primetni. Prvo, Ferari je vodio u trkama ukupno 406 krugova, što je 32 posto od ukupnog broja krugova u prvenstvu. To je manje od Mercedesa, ali više od Red Bulla koji je također ostvario tri pobede kao i Ferari. Ovo pokazuje da je sirova brzina bila prisutna.

Drugi pozitivan znak je taj što se ekipa uspela u drugom delu sezone oporaviti, što nije nikada lako kada je testiranje ograničeno. Ferari je uspeo identifikovati probleme i područja u kojima se mora popraviti, a brzina nije jedna od njih. Srećom, mnogo je lakše eliminisati vozačke greške, kao i greške u strategiji i boksu, nego stvoriti brz automobil.


"Bili smo pod velikim pritiskom, ali ekipa je ostala ujedinjena. Uspeli smo detektovati greške i raditi na otklanjanju. Razlog zašto nismo češće pobeđivali je taj što nismo bili dovoljno pouzdani, što zbog grešaka vozača, što zbog grešaka u strategiji. Razumemo da moramo biti gotovo savršeni na svim područjima", kaže Mattia Binotto, šef ekipe.

VOZAČI

Ferari je imao mnogo problema s vozačima prošle sezone, u kojoj se četverostrukom prvaku sveta pridružila zvezda u usponu i verojatno budući prvak Šarl Lekler, koji je od početka pokazao da je dostojan protivnik Nemcu. Često je izlazio i kao pobednik. Napetost koja je stvorena tokom sezone, kulminirala je sudarom u Brazilu koji je naterao obojicu da se povuku iz utrke. To je bilo bolno gledati, ali Camilleri vidi i pozitivne strane u ovom slučaju.

"Obojica su uvideli da je najveći gubitnik zbog takve situacije bio Ferari. Mislim da je taj događaj donio i pozitivne stvari, Mattii nove načine kako s njima izići na kraj, ali i svesnost vozača koliko su pogrešili", dodao je Camilleri.

U Šarlu Lekleru Ferari vidi budućnost, i on je prošle sezone pokazao da je spreman krenuti putem prvaka i predvoditi ekipu – ako je potrebno. Zbog toga su s njim potpisali višegodišnji ugovor kako bi sprečili bilo koga da i pomisli preoteti ga.

"Šarl je jako talentovan. Mislim da je iznenadio čak i nas u ekipi. I kako je sezona odmicala, postajao je sve bolji, ne samo kao vozač, već i kao deo ekipe, a za nas je to vrlo važno. Ima savršeni odnos s ekipom i nastavlja ga nadograđivati", rekao je Binotto.

Ako Fetel nastavi s boljom formom koja je krunisana u Singapuru, Ferari bi mogao dobiti dvojicu podjednako sposobnih vozača da osvoje bodove i vratiti prvenstvo nakon 11 sušnih godina.

"Fetel ima puno iskustva. On je središnja figura našeg projekta. Nije se dobro snalazio u bolidu u prvom delu prošle godine, a mislim da je to posledica velikog broja poboljšanja koje smo uveli odjednom. Dobra konkurencija će i njemu značiti jer konkurentan timski vozač uvek je motiv da budete još bolji i da se više potrudite", kaže Binotto.

NEPROMENJENI PROPISI

Ovo je, također, značajan faktor. Nepromenjena pravila i propisi idu u prilog Ferariju jer se smanjuje broj nepoznanica. Njihov je automobil prošle godine bio jak, premda možda malo komplikovan za razumevanje.


"Cilj za sljedeću sezonu nam je vozilo sa znatno boljim prianjanjem, a bolje prianjanje znači i bolju vuču. Ne očekujemo da ćemo i dalje biti toliko brži na pravcima kao što smo bili. Shvatili smo da nam je pored toga nužno i bolje prianjanje, a to se posebno videlo na kraju sezone", govori Binotto.

Ferari će svoje vozilo predstaviti među prvima - 11. februara. Ideja je da se osnovni automobil predstavi svetu pre intenzivnog niza testova.

Pogonska jedinica se u 2019. pokazala kao najbolja, čime je okončana dominacija Mercedesa u hibridno-turbo vremenu. Sve oči sada su uprte prema testiranju, a vreme će pokazati je li Ferrari spreman vratiti pehar u Marinelo.

Klix.ba


Komentari