FETEL SE OPROSTIO OD FERARIJA, FERSTAPENOVA 10 POBEDA! Stavljena tačka na najneinteresantniju sezonu Formule 1!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • FETEL SE OPROSTIO OD FERARIJA, FERSTAPENOVA 10 POBEDA! Stavljena tačka na najneinteresantniju sezonu Formule 1!

Holandski vozač Maks Ferstapen trijumfovao je na Velikoj nagradi Abu Dabija, kojom je stavljena tačka na ovogodišnji šampionat u Formuli 1. Vozač Red Bula na najbolji način je iskoristio pol poziciju i stigao do 10. trijumfa u karijeri, u trci koju je obeležio i oproštaj Sebastijana fetela od Ferarija.

Fetel, koji je 2015. godine stigao u jedan od najuspešnijih timova u istoriji auto-moto sporta, završava epohu bez osvojene titule i prelazi u Aston Martin.

Nemac je trku u Abu Dabiju završio na 14. poziciji sa krugom zaostatka u odnosu na Ferstapena, iza kojeg se našao dvojac Mercedesa – Valteri Botas i Luis Hamilton.

Prva zvezda Red Bula tako je zadala popriličan udarac Mercedesu, čiji su vozači tradicionalni bili izuzetno uspešni u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ferstapen je prvo obezbedio treću pol poziciju u karijeri, a potom i pobedio drugi put ove sezone, sa skoro 16 sekundi prednosti u odnosu na Botasa.

Malo mu je nedostajalo da kompletira i "grend slem", ali mu je isti "ukrao" nekadašnji klupski kolega Danijel Rikardo, koji je u poslednjem krugu odvozao najbrži krug na trci.

Iza Hamiltona završili su Aleksander Albon i Lando Noris, dok su najboljih 10 kompletirali Karlos Sains junior, spomenuti Rikardo, Pjer Gasli, Lens Strol i Esteban Okon.

Britanac je još pre nekoliko nedelja osvojio sedmu titulu, a Mercedes je takođe nastavio dominaciju i u konkurenciji konstruktora, u kojoj je bio nezaustavljiv osmu godinu zaredom.

Hamilton je svoju sedmu šampionsku sezonu završio sa 347 bodova, Botas je imao 124 manje, dok je treći bio Ferstapen sa 214.

Naredni šampionat Formule 1 trebalo bi da startuje Velikom nagradom Australije na stazi "Albert park" 21. marta.

RTS

Komentari