FORMULA 1 NAJZAD KAO U "STARA DOBRA VREMENA" PIKEA, PROSTA, SENE, MENSELA... Pred nama je 11 trka, spakovanih u samo 15 nedelja

    foto: Pixabay.com
    Podeli
  • FORMULA 1 NAJZAD KAO U "STARA DOBRA VREMENA" PIKEA, PROSTA, SENE, MENSELA... Pred nama je 11 trka, spakovanih u samo 15 nedelja

Počinje nova era u Formuli 1 koja po karakterističnim segmentima sve više podseća na legendarna vremena. Neočekivani rezultati i bliska borba glavnih asova ponovo su F1 učinili zabavnom temom u svakodnevnom ćaskanju na poslu, u prevozu ili tokom večernjih izlazaka. A neizvesnost današnje trke sve to još jednom potvrđuje.

Dok se i poslednji izmrcvaren, uzastopnim lošim godinama namučen te usled takvog tretmana razumljivo skeptičan ljubitelj Formule 1 u neverici češka po glavi vreme je da odagnamo strah od baksuzluka i na polovini ove neverovatne sezone hrabro konstatujemo da u 2021. godini konačno gledamo trkanje za koje smo mislili da je zauvek ostalo zarobljeno u nekim boljim, prošlim vremenima.

Neočekivani rezultati - čak dve prve startne pozicije za sjajnog Leklera, šokantna pobeda za Alpin i Okona, te konstantno fantastične vožnje i plasmani Norisa i Rasela - greške, sudari i kontroverze u karavanu sa gotovo savršenim miksom talenta i iskustva te puno preticanja ali pre svega dugo čekani paritet dva vodeća tima i sledstvena bliska borba njihovih glavnih asova ponovo su Formulu 1 učinili zabavnom temom u svakodnevnom ćaskanju na poslu, u prevozu ili tokom večernjih izlazaka.

Kao u zlatna vremena rivaliteta Pikea, Prosta, Sene, Mensela, Šumahera, Hila, Hakinena, Alonsa ili Raikonena, ponovo smo dobili oštru podelu na dva pola koji naoko razgovaraju istim jezikom ali se baš ni u čemu ne razumeju - Tim Hamilton i Tim Verstapen - i moram priznati da enormno uživam u zajapurenim tiradama u prilog jednog ili drugog majstora za volanom. Tim pre što takve priče više nisu osuđene samo na opskurne stranice komentara na internet portalima već se sve više prelivaju i u žive razgovore, doduše možda posle kojeg piva više.

Najkraće rečeno, Formula 1 je ponovo in, a magična privlačnost gladijatora u nestvarno brzim automobilima opet opčinjava maštu nekih novih klinaca baš kao što su to nekad za moju generaciju radili Andreti, Lauda, Pironi ili Žil Vilnev.

Pred nama je još celih 11 trka, spakovanih u samo 15 nedelja, a drugu polovinu sezone otvaramo sa tri uzastopna vikenda u sekvenci koju bi samo mogli da poželimo: Spa-Zandvort-Monca. Da, tačno je, stvarno ništa ne uspeva kao uspeh.

Za početak, u divnim i surovim Ardenima, na najdužoj stazi u kalendaru, kiša nam je u subotu podarila dramatičan podsetnik na sve ono što tako olako zaboravljamo kada pričamo o Formuli 1. Dok sa jedne strane mokra staza kao čarobnim štapićem uravnoteži performanse automobila i glavnu ulogu vrati momku za volanom - bez obzira šta vozi - pa tako dobijemo Norisa koji dominira prvim i drugim delom kvalifikacija te Rasela koji u nejakom Vilijamsu završi u prvom redu, kiša jednako tako obriše svaku marginu za grešku pa Lando umesto da žali za potencijalnom pol pozicijom na kraju dana može samo da bude srećan što je iz mučnog incidenta u Radijonu izašao nepovređen.

I ne, nema potrebe da posle Norisovog udesa osećamo grižu savesti zato što gotovo po pravilu priželjkujemo kišu kao moćni začin koji običan obrok može da pretvori u spektakularnu poslasticu.

Auto trke nikada neće biti bezbedne, jer vožnja brzinama većim od 300 kilometara na sat, a pogotovo trkanje, čak i u savršenim vremenskim uslovima i na najmodernijim stazama sa ogromnim zonama za izletanje sa sobom nosi rizike sa kojima se običan čovek za života gotovo nikada ne susretne. Ali svaki od ovih hrabrih momaka koji je svoju strast za trkanjem pretvorio u životni poziv to zna bolje od nas i njihov je izbor da nas uprkos opasnosti iz vikenda u vikend zadivljuju svojom veštinom i neustrašivošću.

Ali zato, makar kada se ovakve stvari dese, mogli bi da se setimo koliko rizika ama baš svaki vozač preduzima kad god uđe u automobil, a to čini prevashodno da bi nas zabavio. I u skladu sa tim, da malo više cenimo sve ove šampione nezavisno od toga da li, ograničeni limitima sopstvenih automobila, iz nedelje u nedelju završavaju na začelju, ili se bore za podijume i pobede.

A u subotu su u tome bili baš dobri pa smo tako uz neizvesnu vremensku prognozu dobili i pošteno promešan startni poredak - iza Maksa i Rasela Rikardo deli drugi red sa Hamiltonom dok ih slede Fetel i Gasli - a samim tim i pregršt interesantnih narativa za današnju trku.

Koliko u promenljivim uslovima mogu neki od vozača koji danas kreću sa za njih neuobičajeno visokih pozicija? Gde će na kraju završiti Noris, Botas, Perez ili dvojac iz Ferarija, jer svi imaju bolje automobile nego što to njihov startni plasman pokazuje? Konačno, da li ćemo, nakon što smo u Mađarskoj za to ostali uskraćeni danas videti nastavak onog fascinantnog duela Verstapena i Hamiltona koji je na Silverstonu potrajao samo par uvodnih krugova?

Ne znam, i upravo to je najveći kvalitet ovogodišnje Formule 1 - bez obzira na stazu, vremenske uslove ili startni poredak, konačni ishod je nemoguće unapred predvideti. Baš kao što i treba da bude.

RTS/ B. Trkulja

Komentari