FORMULA 1 VIŠE NEĆE BITI ISTA, UVODE SE KRATKE SPRINT TRKE! Dužina staze biće 100 kilometara, a trka bi bila subotom!

    foto: Pixabay.com
    Podeli
  • FORMULA 1 VIŠE NEĆE BITI ISTA, UVODE SE KRATKE SPRINT TRKE! Dužina staze biće 100 kilometara, a trka bi bila subotom!

Formula 1 mogla bi da doživi određene promene, pošto će u četvrtak rukovodstvo najbržeg cirkusa na čertiri točka razmatrati predlog o uvođenju kratkih sprint trka kako bi se donelo dodatno uzbuđenje takmičenju. Ovo bi dovelo i do promena kada su u pitanju dešavanja tokom petka, subote i nedelje kada su na programu treninzi, kvalifikacije kao i sam trka.

Ideja je da se petkom i dalje voze kvalifikacije, a subotom kratke sprint trke. Osam prvoplasirani bi dobilo polovinu bodova koji se dodeljuju u samoj trci. Sprint bi se vozio u dužini od 100 kilometara, odnosno trećinu deonice regularne trke. Kvalifikacije za trke sprinta bi se održavale petkom umesto drugog zvaničnog treninga.

Da bi ovaj predlog bio usvojen potrebno je 28 glasova od 30, a po 10 predstavnika ima Svetska autonobilska federacija, nosioci komercijalnih prava kao i timovi Formule 1. Predsedni kFormule 1 Stefano Domenikali rekao je da je važno da se razmišlja o novim idejama. Ako predlog bude usvojen, Kanda, Italija i Brazil bi bili domaćini novog sistema ove godine, a koji bi se više primenjivao od naredne sezone.

SD


Komentari