(FOTO) KREĆE FORMULA 1! NOVA PRAVILA, BOLJI BOLIDI, LAKŠE OBILAŽENJE… Hamilton ruši Šumahera, Ferari preti Mercedesu!

    foto: Pixabay.com
    Podeli
  • (FOTO) KREĆE FORMULA 1! NOVA PRAVILA, BOLJI BOLIDI, LAKŠE OBILAŽENJE… Hamilton ruši Šumahera, Ferari preti Mercedesu!

Šampionat sveta Formule 1, 71. po redu, startuje 15. marta trkom za Veliku nagradu Australije u Melburnu. U kalendaru je predviđeno da se voze 22 trke, ali je Velika nagrada Kine, koja je trebalo da se održi 19. aprila odložena zbog virusa korona. Novi termin kineskog Gran-prija biće, kažu, naknadno određen.

Mada su čelnici Formule 1 nekoliko puta do sada demantovali da se i Velika nagrada Vijetnama "nalazi pod znakom pitanja", jasno je da prvenac na ulicama Hanoja, koji je samo 100 km daleko od kineske granice, a koji se vozi 5. aprila (dve nedelje pre termina otkazane trke u Šangaju), može lako da doživi sudbinu GP Kine.

Bez obzira na višu silu, muke sa kalendarom, ljubitelji Formule 1 očekuju da ova sezona donese još više uzbuđenja nego prošlogodišnja. U kalendaru je pored nove trke u Vijetnamu (ulična trka u Hanoju), sada i povratnik Holandija. Za pistu na kojoj će se vozači nadmetati 3. maja je izabrana legendarna staza u Zandvortu.

Ono što bi trebalo da posebno obraduje fanove i vrati publiku na tribine je novi izgled bolida koji je skrojen tako da omogućuje lakše i brže obilaženje, veće nadmetanje na stazi. Vraća se koncept, sistem aerodinamike, takozvanog efekta zemlje (zabranjen 1982), koji smanjuje nivo prijanjanja koji se dobija pomoću bočnih spojlera. Na ovaj način smanjiće se prljav vazduh koji ostaje iza bolida. Novim pravilima, pomenuti efekat će biti postignut pomoću poda bolida i usisnicima koji će se nalaziti sa strane.

Velika promena se uočava i na prednjem krilu uvođenjem "krilaca" iznad točkova. Zadnje krilo je, takođe, promenjeno i sada smanjuje dotok takozvanog prljavog vazduha, koji udara u bolid koji ga prati.

Pravila koja su promenjena odnose se na dužinu testiranja u vazdušnim tunelima, broja motora u sezoni, broja setova kočnica (jedan po gran-priju) i uvod su u značajnije izmene (poput ograničenja budžeta) od 2021. godine.


Očekivanja su velika, a koliko će stvarno Formula 1 uspeti da ponovo bude magnet za gledaoce, znaćemo već posle prve trke u Albert parku.

Naravno, timovi i vozači su u žiži interesovanja. Sve oči su uprte u svetskog šampiona, asa Mercedesa Britanca Luisa Hamiltona, koji ima šansu da već ove godine dostigne po broju titula (sedam) nemačkog vozača Mihaela Šumahera, koji je u komi još od 29. decembra 2013. posle povrede glave na skijanju u Francuskoj. Želja Hamiltona je da struši još jedan rekord slavnog Nemca - broj pobeda. Šumaher ima 91, Hamilton 84, pa je vrlo izvesno, pogotovo gledajući na predsezonsku test formu koju su pokazali Hamilton i Mercedes (branilac titule u nadmetanju konstruktora), da će rekord, za koji se činilo da ga je nemoguće dostići, ove sezone biti i lagano nadmašen.

Ko će Hamiltonu biti najveći rivali za titulu? Iako će voziti isti bolid kao i Englez, Finac Valteri Botas ne slovi za nekog ko može preoteti lovorike klupskom drugu. Jednostavno, u Mercedesu se zna ko je prva violina.

Tandem Ferarija, koji je i prošle godine samo na mahove bio dostojan i bolji rival od Hamiltona, Sebastijan Fetel (Nemačka) i Šarl Lekler (Monako) smatraju da imaju dobre šanse da obraduju navijače Skuderije.

Optimista je i prvi vozač Red bula Maks Ferštapen. S pravom, rekli bi smo, jer napredak Holanđanina u vozačkom smislu, čarobnjaci iz "garaže" Red bula znaju da isprate.


Kod timova nije bilo nekih značajnijih promena. Drugi tim Red bula (Ditera Matešića) Skuderija Toro Roso je promenio ime i sada će nositi ime brenda Red bula "Skuderija Alfa Tauri".

Francuz Esteban Okon je uskočio u tim Renoa umesto Nika Rozberga (Nemačka), a umesto Poljaka Roberta Kubice, koji će u ovoj sezoni biti treži vozač Alfa Romea, je u kokpit slavnog, a ni izdaleka tako dobrog kao nekada, tima Vilijamsa, stigao Kanađanin iranskog porekla, Nikolas Latifi, koji se dokazao u brojnim trkačkim šampionatima počevši od kartinga, italijanske i britanske Formule 3, do Formule 2, u kojoj je lane bio vicešampion.

TIMOVI I VOZAČI

ALFA ROMEO

7. Kimi Raikonen (Finska)

99. Antonio Đovinaci (Italija)

ALFA TAURI HONDA

10. Pjer Gasli (Francuska)

26. Danil Kvjat (Rusija)

FERARI

5. Sebastijan Fetel (Nemačka)

16. Šarl Lekler (Monako)

HAAS

8. Roman Grožan (Francuska)

20. Kevin Magnusen (Danska)

MEKLAREN

4. Lando Noris (V. Britanija)

55. Karlos Sainc (Španija)

MERCEDES

44. Luis Hamilton (V. Britanija)

77. Valteri Botas (Finska)

REJSING POINT

11. Serhio Perez (Meksiko)

18. Lens Strol (Kanada)

RED BUL

23. Aleksandar Albon (Tajland)

33. Maks Ferštapen (Holandija)

RENO F1

3. Danijel Rikjardo (Australija)

31. Esteban Okon (Francuska)

VILIJAMS

6. Nikolas Latifi (Kanada)

63. Džordž Rasel (V. Britanija)

Novosti.rs

Komentari