HAOS U FORMULI 1! ODLOŽENO OSAM TRKA, FIA ISKLJUČILA TIMOVE IZ ODLUČIVANJA! Sezona je bliža otkazivanju, nego nastavku!

    foto: Pixabay.com
    Podeli
  • HAOS U FORMULI 1! ODLOŽENO OSAM TRKA, FIA ISKLJUČILA TIMOVE IZ ODLUČIVANJA! Sezona je bliža otkazivanju, nego nastavku!

Za sada je odloženo osam, a otkazana jedna trka iz ovogodišnjeg šampionata Formule 1, ona u Monaku, a Svetska automobilistička federacija FIA je donela niz odluka koje bi trebalo da omoguće nesmetano odvijanje nadmetanja onda kada se uslovi za to steknu.

Najvažnije je to da će FIA ubuduće moći da određuje termine gran prija i bez saglasnosti svih timova. Prolongirana je primena novih pravila koja su bila predviđena za 2021. godinu za bar jednu sezonu. Zabranjeno je Mercedesu da koristi revolucionarni sistem upravljanja, a broj motora koje će moći da koriste timovi po sezoni zavisiće od broja trka koje budu održane.

Ove mere je oštro kritikovao nekadašnji šef Formule 1 Berni Eklston.

- Apsolutna glupost. Šampionat treba jednostavno otkazati, jer je jasno da je nemoguće u ovim okolnostima, pa i da se sve završi u relativno skorije vreme, organizovati - smatra Berni.

Šef Ferarija Matija Binoto smatra da bi šampionat, ipak, mogao da se održi.

- Pomerili smo letnju pauzu za mart i april, pomerili neke trke. Ukoliko se promeni format Gran prija da ne bude trkanja petkom, uz dobro planiranje moguće je i održati veći broj trka. Sezona može da se nastavi i u januaru - kaže Binoto.

Vozači su u samoizolaciji i svako na svoj način se trudi da održi formu, a neki učestvuju i u onlajn trkama.

Duhove je malo uzburkao nekadšnji menadžer Mihaela Šumahera, iz doba kada je ovaj sa Benetonom osvojio prve dve titule, Italijan Flavio Brijatore, koji je tada bio i šef tog tima.

- Mislim da Hamilton, iako stigne Šumahera po broju titula, ne može nikada da se smatra jednakim sa nemačkim asom - tvrdi Brijatore. - Jednostavno, Hamilton nije imao konkurenciju u kakvoj je titule osvajao Šumaher. Dovoljno je samo da pomenem da se nadmetao sa Ajrtonom Senom, Najdželom Menselom.

Hamiltonov jedini rival, ali i dalje u mnogo slabijem bolidu, prema rečima Brijatorea, jeste Maks Ferštapen as Red bula.

- On je vanserijski vozač. Veliki potencijal je i Šarl Lekler, ali njemu je potrebno još mnogo iskustva. Tu je Ferari napravio veliku grešku što bar dve-tri godine ranije nije zamenio Kimija Raikonena, jer on ništa ne može da osvoji.

Zanimljivo je da Brijatore nijednom rečju nije pomenuo četvorostrukog prvaka sveta Sebastijana Fetela, vozača Ferarija, kada je pominjao konkurenciju Hamiltona.

Kako sada stvari stoje, postoje minimalne šanse da šampionat počne 14. juna u Kanadi.

DR MARKO HTEO DA ZARAZI SVE U RED BULU

Nekadašnji šef, a sada jedan od savetnika u ekipi Red bula, dr Helmut Marko, objasnio je da je imao ideju na početku pojave virusa korona, koja nije prihvaćena.

- Mi imamo četiri vozača Formule 1 i još oko 20 drugih u raznim timovima. Moja ideja je bila da ih sve namerno zarazimo da steknu imunitet i posle ne bi imali nikakvih problema da se takmiče. Oni su svi zdravi, u vrlo dobroj, odličnoj formi i mislim da ne bi imali ama baš nikakvih komplikacija. Međutim, u timu nisu usvojili moj predlog - kaže dr Marko.

Novosti.rs


Komentari