PITANJE OD MILIJARDU DOLARA! DA LI ĆE SUDAR FERSTAPENA I HAMILTONA ODLUČITI ŠAMPIONA FORMULE 1?! Šumaher je dva puta to uradio, drugi put se...

    foto: Fotoilustracija/Printskrin
    Podeli
  • PITANJE OD MILIJARDU DOLARA! DA LI ĆE SUDAR FERSTAPENA I HAMILTONA ODLUČITI ŠAMPIONA FORMULE 1?! Šumaher je dva puta to uradio, drugi put se...

Sezona Formule 1 odavno nije bila tako interesantna kao ova. Posle trke za Veliku nagradu Saudijske Arabije Maks Ferstapen iz Red Bula i Luis Hamilton iz Mercedesa su potpuno izjednačeni u bodovima.

Ipak, pred poslednju trku u sezoni u Abu Dabiju malu prednost ima Holanđanin. Ferstapen je zabeležio devet pobeda ove sezone, jednu više u odnosu na Britanca.

Posle haotične trke u Saudijskoj Arabiji gde smo videli i sudar dvojice najboljih vozača, postavlja se pitanje da li će se istorija ponoviti i da li ćemo možda i u poslednjoj trci videti eventualni sudar.

Ovaj razvoj situacije podseća na dve sezone u kojima je u prvom planu bio Mihael Šumaher.

Godine 1994. za titului su se u poslednjoj trci u Adelejdu borili Mihael Šumaher i Dejmon Hil. Nemac je imao bod prednosti. Šumaher je tokom trke udario u zid, a zatim se odbio i udario direktno u Hila, posle čega su se obojica povukla, a Šumaher osvojio svoju prvu titulu. Čelnici F1 su incident proglasili vozačkom greškom i nisu se odlučili za kaznu.

Tri godine kasnije u borbi za titulu Šumaherov rival je bio Žak Vilnev. I ovog puta je Nemac uoči poslednje trke u sezoni u španskom Jerezu vodio sa jednim bodom prednosti.

Obojica su se sudarila dok su se borili za prednost na stazi. Šumaher je morao da odustane, a kasnije su mu oduzeta dva boda jer je F1 procenio da je to bio namerno izazvan pokušaj da se protivnik izbaci iz trke.

Kurir

Komentari