MOTOGP! PRVENAC KVARTARARA U HERESU, KONAČNO JE PROBIO LED! Trku obeležio branilac titule Mark Markes, koji je izleteo sa staze dok je vodio!

    foto: Pixabay.com
    Podeli
  • MOTOGP! PRVENAC KVARTARARA U HERESU, KONAČNO JE PROBIO LED! Trku obeležio branilac titule Mark Markes, koji je izleteo sa staze dok je vodio!

Vozač Petronas Jamahe Fabio Kvartararo trijumfovao je na Velikoj nagradi Španije kojom je startovao ovogodišnji Moto GP šampionat i tako došao do prve pobede u kraljevskoj klasi.

Mladi Francuz je prvenac ostvario na stazi „Anhel Nijeto", gde je pre godinu dana došao do prve pol pozicije u najjačoj kategoriji. To mu je ujedno drugi trijumf u karijeri, a prethodni put je kroz cilj prošao prvi na Velikoj nagradi Katalonije 2018. godine u Moto2 kategoriji.

Drugo mesto, sa četiri i po sekunde zaostatka, zauzeo je Maverik Vinjales na Jamahi dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao vozač Dukatija Andrea Doviciozo.

Pored trijumfa Kvartarara, prvu trku sezone obeležio je branilac titule Mark Markes, koji je izleteo sa staze dok je vodio u petom krugu, uspeo da se probije do treće pozicije, a zatim je doživeo težak pad u finišu.

Tačno 245 dana prošlo je od prethodne trke Moto GP šampionata, a čekanje se i te kako isplatilo. Kvartararo je odvozao sjajnu trku, nije dobro startovao, u jednom trenutku je bio i petoplasirani, ali je strpljivo čekao svoju šansu. Dočekao ju je kada je Vinjales otišao preširoko u trenutku kada je imao sigurno vođstvo, koje je preuzeo posle borbe sa Markesom i njegovog izletanja. Otkako se našao na čelu mladi Francuz je samo povećavao prednost i niko nije mogao da ga ugrozi.

S druge strane, Vinjales je sjajno startovao, ispred Markesa, koji je iskoristio prvu priliku da ga pretekne i ustali se u vođstvu, međutim, u petom krugu je napravio veliku grešku i izleteo sa staze. Od tada, vozač Jamahe se borio sa Džekom Milerom na Pramak Dukatiju, uspeo je da se ustali na drugoj poziciji, da bi ga pred poslednjih nekoliko krugova Markes sustigao posle pada na 16. poziciju. Osmostruki svetski šampion je bio blizu napada na svog sunarodnika, međutim, izgubio je kontrolu nad motorom i izleteo sa staze.

Iza Vinjalesa viđena je velika borba za treću poziciju u kojoj je pobedu odneo Doviciozo, koji je pre samo tri nedelje doživeo prelom ključne kosti u padu tokom motokros trke. Miler je morao da se zadovolji četvrtim mestom, ispred Franka Morbidelija na Petronas Jamahi i Pola Espargara, koji vozi za KTM. Drugi vozač Pramak Dukatija Frančesko Banjaja bio je sedmi, a sledili su ga Migel Oliveira iz Teh3 tima, Danilo Petruči na fabričkom Dukatiju i vozač LCR Honde Takaki Nakagami.

Na 11. poziciji našao se Žoan Zarko iz Avintije, ispred Aleksa Markesa na Repsol Hondi, koji je bio najbolji među debitantima, a sledio ga je Bred Binder. Bodove su osvojili i drugi vozač Avintije Tito Rabat i Bredli Smit na Apriliji.

Pored Markesa, bilo je još nekoliko odustajanja, a između ostalih izletanje je imao i devetostruki svetski šampion Valentino Rosi. Na startu trke se nisu našli vozač Suzukija Aleks Rins i Kal Kračlou iz LCR Honde, zbog povreda koje su doživeli u kvalifikacijama i tokom zagrevanja.

Ovogodišnji Moto GP šampionat se nastavlja već narednog vikenda, takođe na Heresu, ali trkom za Veliku nagradu Andaluzije.

Sportklub


Komentari