(VIDEO) MARKES PORAŽEN, OPET PUKAO PAR METARA PRE CILJA, OVAJ PUT JE TO UČINIO ALEKS RINS! Moto GP ulazi u završnicu!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • (VIDEO) MARKES PORAŽEN, OPET PUKAO PAR METARA PRE CILJA, OVAJ PUT JE TO UČINIO ALEKS RINS! Moto GP ulazi u završnicu!

Vozač Suzukija Aleks Rins trijumfovao je na 12. trci ovogodišnjeg Moto GP šampionata, Velikoj nagradi Britanije, pošto je pretekao Marka Markesa na Repsol Hondi u cilju. Prethodno je na taj način u Austriji branioca titule pobedio Andrea Doviciozo.

Mladi Španac je do druge pobede ove sezone došao sa samo 13 hiljaditinki prednosti u odnosu na branioca titule, koji je pretrpeo drugi poraz zaredom u samom finišu trke. Prethodno je na trci u Austriji, na sličan način, bolji od Markesa bio vozač Dukatija Andrea Doviciozo.

Rinsu i Markesu se na podijumu pridružio Maverik Vinjales na Jamahi, koji je bio šest desetinki iza aktuelnog šampiona.

Veliku nagradu Britanije obeležio je i incident iz prvog kruga, kada je vozač Petronas Jamahe Fabio Kvartararo pao sa motora, koji je pokupio ni krivog ni dužnog Dovicioza i izbacio ga sa staze. Italijan je ostao da nepomično leži, dok se njegov Dukati zapalio.

Rinsova i Markesova borba je trajala praktično tokom cele trke, na samom početku je odmah iza vozača Repsol Honde bio Valentino Rosi na Jamahi, ali je on posustao kada ga je pretekao mlađi od dvojice Španaca. Njih dvojica su ostali usamljeni na vrhu, Rins je u nekoliko navrata pokušao napad, a u pretposlednjem krugu je na startno-ciljnom pravcu izveo generalnu probu sa spoljne strane, koja mu nije pošla za rukom.

U poslednjem krugu se videlo da vozač Suzukija strpljivo čeka svoju šansu, a dobio ju je po izlasku iz poslednje krivine, ali je krenuo sa unutrašnje strane i u foto-finišu nadmašio branioca titule. Vinjales je u samom finišu uspeo da se primakne vodećoj dvojici, pošto je na polovini pretekao Rosija, koji je potom vozio usamljenu trku na četvrtoj poziciji.

Peti je bio drugi vozač Petronasa Franko Morbideli, ispred Kala Kračloa na LCR Hondi i vozača fabričkog Dukatija Danila Petručija. Među najboljom desetoricom našli su se i Džek Miler na Pramak Dukatiju, Pol Espargaro, koji vozi za KTM, i vozač Aprilije Andrea Janone. Petostruki svetski šampion Horhe Lorenco, koji se vratio na stazu pošto je propustio tri trke zbog preloma pršljena u Asenu, zauzeo je 14. mesto i bio je skoro minut iza Rinsa.

Takav rasplet je omogućio Markesu da praktično dođe na korak od osvajanja titule pošto sada ima 250 bodova na čelu generalnog plasmana, drugi je Doviciozo sa 172, a treći Rins sa 149.

Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se Velikom nagradom San Marina i Riminija 15. septembra.

SK

Komentari