(FOTO/VIDEO) BETIS SE BRUTALNO POJAČAVA KREĆE U NAPAD NA PRIMERU! Real, Barsa i Atletiko dobili moćnog konkurenta, a tim koji već sada imaju je vrh!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • (FOTO/VIDEO) BETIS SE BRUTALNO POJAČAVA KREĆE U NAPAD NA PRIMERU! Real, Barsa i Atletiko dobili moćnog konkurenta, a tim koji već sada imaju je vrh!

Betis ne pripada vrhu španskog fudbala. Ima veliku tradiciju, ali rezultatima se pozicionira kao zlatna sredina i klub čiji su fanovi večno osuđeni da trpe podbadanja navijača puno uspešnijeg gradskog rivala Seviljee.

Prvaci su bili samo jednom, pradavne 1935. Osvojili su Kupa kralja dva puta (1977. i 2005.), a osim toga, najveći rezultat u modernoj istoriji je treće mesto u sezonama 1994./95. i 1996./97.

Nakon poslednje prave sezone uprava kluba ambiciozno je krenula u lov na vrh 1998. godine. Betis je u spektakularnom transferu teškom 21,5 milion funti doveo tadašnju brazilsku senzaciju Denilsona. Ostvarili su tadašnji svetski rekord, nikad nito nije platio toliki novac za nekog igrača. No, Denilson se pokazao i kao jedan od najvećih promašaja u istoriji fudbala, a Betis je polako počeo tonuti. Te sezone jedva su izbegli ispadanje u drugi ligu. Iduće sezone, spasa mu nije bilo i od tada je sudbina Zelenih iz Sevilje borba za ostanak u Primeri ili put u Sekundu.

Od ovog leta priča bi mogla biti drugačija, a Real, Barsa i Atletiko bi mogli dobiti ozbiljnog rivala u borbi za vrh španskog fudbala.

Na pozajmicu iz PSŽ doveden je sjajni veznjak Đovani Lo Celso kojeg je Betis ovog za 22 miliona evra otkupio od Parižana.

A onda je odjeknula vest da u Betis dolazi Nabil Fekir, čovek koji je prošlog leta postao svetski prvak s Francuskom i koji je tad bio na korak od prelaska u Liverpul. Redsi su bili već spremili 65 miliona za svestranog ofenzivca Liona, a nekoliko dana zatim transfer je propao jer je 25-godišnjak pao na lečnikom pregledu zbog "staklenih koljena".

Fekir je ostao u Lionu, da bi u najčudnijem transferu ovog prelaznog roka prešao u španski Betis. Prilično neverovatan splet okolnosti u samo godinu dana, godinu u kojoj je Fekir bio član De Šampove Francuske koja je u Rusiji osvojila Svetsko prvenstvo.

Da stvar bude još zanimljivija, Fekirova vrednost prema Transfermarktu je 60 miliona evra, a Betis, klub iz gornjeg doma Primere, platio ga je 20 miliona Francuzima uz deset miliona evra bonusa te 20 posto od idućeg transfera. U sklopu transfera Betis je morao dovesti i Nabilovog 22-godišnjeg brata Yasina, inače napadača.

Betis je ovog leta kupio još i krilnog napadača Huanmija, za kojeg je Sociedadu platio osam miliona, iz Barse je stigao mladi 20-godišnji brazilski desni bek Emerson (šest miliona), a iz Hihona golman Dani Martin, koji je upravu kluba koštao pet milijuna. Sjajno levo krilo Viljereala Alfonso Pedrasa, koji prema Transfermarktu vredi 22 miliona evra, došao je na pozajmicu.

Već sad Betis ima na papiru sjajnu ekipu, ali tu nije kraj ambicijama kluba iz Sevilje. Čelnici ne nameravaju stati, a sledeći na udaru je poljski napadač iz Napolija Arkadius Milik, koji je pre tri godine kao veliko pojačanje iz Ajaksa stigao u grad pod Vezuvom. Počeo je odlično, zabijao je redovito, ali onda se teško povredio. Problemi s povredama su se nastavili i Poljak je sve teže uspevao pronaći pravu formu te kontinuitet igara i golova. Karlo Ančeloti je javno kazao da je Poljak na prodaju, a tu su informaciju jedva dočekali čelni ljudi Betisa koji ne kriju kako žele dovesti Milika.

Sve u svemu, ove sezone mogli bi gledati fantastičnu Primeru

Dođe li Milik u Betis, Zeleni će imati vrlo ozbiljnu ekipu. Madridski velikani grade moćne ekipe, Barsa čeka transfer Nejmara, a nastavi li Betis ovim putem, nakon dugo vremena mogli bismo gledati pravu borbu i za četvrto mesto, ono koje vodi u Ligu šampiona.

Valensija je jako dobra, Sevilja je napravila potpuni remont, a Hetafe je prošle sezone bio hit Primere. Sad će se u igru uključiti i Betis. Sezona pred nama mogla bi biti fantastična.

Index.hr/S.Č.


Komentari