MOŽE LI NEKO DA SRUŠI KUTINJA, ZIMSKI PRELAZNI ROK SE BLIŽI KRAJU, a Brazilac i dalje “kolo vodi”! Možda bomba pukne u minut do dvanaest!

    foto: Fotoilustracija
    Podeli
  • MOŽE LI NEKO DA SRUŠI KUTINJA, ZIMSKI PRELAZNI ROK SE BLIŽI KRAJU, a Brazilac i dalje “kolo vodi”! Možda bomba pukne u minut do dvanaest!

Januarski prelazni rok 2020. godine ulazi u sam finiš i mnogi bombastični transferi su u najavi. Ipak, kako stvari sada stoje, male su šanse da će biti oboren rekord kada su u pitanju zimski prelasci, a prvo mesto drži Felipe Kutinjo iz 2018, kada ga je Barselona platila Liverpulu čak 145 miliona evra.

U međuvremenu, kreativni vezista brazilske reprezentacije je ponovo promenio sredinu, doduše kao pozajmljen igrač. U ovom momentu nosi dres Bajerna, tako da se Kataloncima nije previše isplatilo ovo ekstremno januarsko ulaganje.

Drugi zimski transfer po visini bio je pun pogodak. Iste godine kada i Kutinjo, Virdžil van Dajk je za 84,7 miliona evra otišao iz Sautemptona u Liverpul, sa kojim od tada osvaja trofeje i piše istoriju kluba. I na ličnom planu je holandski štoper napredovao, budući da je zauzeo drugo mesto u izboru za prestižnu "Zlatnu loptu", odmah iza Lionela Mesija.

"Bronzu" drži Dijego Kosta sa brojkom od 66 miliona evra. Brazilac sa španskim državljanstvom je takođe te 2018. došao iz Čelsija u Atletiko za 66 miliona, što mu je bio povratak u madridski klub.

U tekućem prelaznom roku, još niko nije zapretio ovim megatransferima. Trenutno je sa 35 miliona evra prvi na listi Dejan Kuluševski, švedski reprezentativni vezista, koga je Juventus kupio od Parme. A do 31. januara svašta još može da se desi, budući da su mnogim velikanima potrebna pojačanja. Kako javljaju engleski mediji, Totenhem je u pregovorima sa Realom oko Gereta Bejla, i to je jedan od prelazaka koji bi po visini potencijalno mogao da uđe u "top 10" zimskih poslova na fudbalskoj pijaci.

NEJMAR APSOLUTNI REKORDER

Najveći transfer u istoriji fudbala, nevezano za period u kom je realizovan, ostvario je Brazilac Nejmar, prelaskom iz Barselone u PSŽ u leto 2017. godine za 222 miliona evra. Na drugom mestu je Nejmarov klupski saigrač Kilijan Mbape, koji je među "svece" došao pošto je Monako dobio 180 miliona evra na ime obeštećenja.

MATIĆ, PA MILIVOJEVIĆ

Kada je o našim fudbalerima reč, najveći zimski transfer je ostvario Nemanja Matić, pošto je 2014. godine iz Benfike otišao u Čelsi za 25 miliona evra.

I na drugom mestu je igrač sredine terena, a to je Luka Milivojević. Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde je za 15,1 milion napustio grčki Olimpijakos 2014. i preselio se u redove engleskog premijerligaša Kristal palasa.

TOP 10

1. Kutinjo (Liverpul - Barsa) 145

2. Van Dajk (Sautempton - Liverpul) 84,7

3. Kosta (Čelsi - Atletiko) 66

4. Laport (Bilbao - Mančestersiti) 65

5. Pulišić (Borusija D. - Čelsi) 64

6. Obamejang (Borusija. D. - Arsenal) 63,8

7. Oskar (Čelsi - Šangaj SIPG) 60

8. Tores (Liverpul - Čelsi) 58,5

9. Tešeira (Šahtjor - Đijangsu) 50

10. Mata (Čelsi - Mančesterjunajted) 44,7

* U milionima evra.

Novosti.rs

Komentari