PET NOVIH PRAVILA U FUDBALU, AKO PROĐU TO VIŠE NEĆE BITI ISTA IGRA! Neka su čak i dobra, ali ima i brutalno glupih... EVO O ČEMU SE RADI!

    foto: Fotoilustracija
    Podeli
  • PET NOVIH PRAVILA U FUDBALU, AKO PROĐU TO VIŠE NEĆE BITI ISTA IGRA! Neka su čak i dobra, ali ima i brutalno glupih... EVO O ČEMU SE RADI!

U svetu fudbala sve je više ljudi koji žele da vide promene pravila koje će unaprediti ovaj sport.

Prethodnih godina smo videli uvođenje VAR sistema, UEFA je ukinula pravilo gola u gostima, a sada se na jednom turniru testira pet revolucionarnih pravila fudbala!

Želja je mnogih u vrhu svetskog fudbala da se ovaj sport učini bržim i da igra bude atraktivnija mlađoj populaciji gledalaca.

Spominjale su se kraće utakmice, privremena isključenja, neograničen broj izmena, ali tokom vikenda koji je pred nama - sva ta pravila biće testirana na turniru u Holandiji!

Kako javljaju tamošnju mediji, rezervni timovi PSV-a, AZ Alkmara, Klub Briža i Lajpciga učestvovaće na turniru koji bi mogao da napravi revoluciju u budućnosti fudbala, ukoliko neka od pravila budu prihvaćena. Evo i o kojim se pravilima radi.

VREME SE ZAUSTAVLJA, NEMA NADOKNADE

Utakmice se neće igrati dva puta po 45 minuta uz nadoknadu vremena, već dva puta pod 30 minuta, ali uz zaustavljanje vremena od strane sudije svaki put kada dođe do prekida igre!

Dakle, nema odugovlačenja, nema mogućnosti da se "kupuje" vreme jeftinim trikovima - moraće da bude 60 minuta akcije.

IZMENE KAO U HOKEJU I RUKOMETU

Treneri timova na ovom turniru moći će da naprave neograničen broj izmena i to bez zaustavljanja igre. Ovo je pozajmljeno iz hokeja i rukometa, gde su uobičajene "leteće izmene".

I ovo pravilo bi značilo da nema odugovlačenja i usporavanja ritma igre stalnim izmenama u završnici meča. Igrači će moći da ulaze i izlaze konstatno, a sudija neće morati da zaustavlja igru.

ŽUTI KARTON? PRIVREMENO ISKLJUČENJE

Umesto da dobijete žuti karton i samo nastavite sa igrom, na ovom turniru ostajete sa 10 igrača. Svaki žuti karton kažnjavaće se izlaskom iz igre na pet minuta, pa će tako igrači morati da paze da njihov tim ne bi svako malo bio oslabljen.

NEMA RUKU KOD IZVOĐENJA AUTA

Jedini put kada igrači iz polja imaju pravo da igraju rukom jeste kada izvođenjem auta vraćaju loptu u igru. Ali ne i po ovim pravilima.

Lopta će se iz auta izvoditi nogom, nešto slično kao u futsalu i ostalim verzijama malog fudbala.

IZ PREKIDA U DRIBLING

Svi prekidi uključujući i aute, sada će moći da se izvode bez učešća saigrača. Dakle, igrač koji izvodi korner neće morati da nekome doda loptu, već će moći direktno iz kornera da sam krene u dribling.

Isti je slučaj i sa slobodnim udarcima i autima - neće biti potrebe da se čeka pomoć saigrača.

Koja se vama pravila ovde najviše dopadaju?

Arena

Komentari