ŠTA POSLE ODLASKA MESIJA?! MOGU LI LEGENDA KLUBA I JEDAN TINEJDŽER NADOMESTITI LEA?! Šta god bilo, oni će odrediti budućnost Barse!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • ŠTA POSLE ODLASKA MESIJA?! MOGU LI LEGENDA KLUBA I JEDAN TINEJDŽER NADOMESTITI LEA?! Šta god bilo, oni će odrediti budućnost Barse!

Barselona se napokon vratila na pobednički kolosek. S uverljivih 4:1 nadigrala je Seltu, često vrlo neugodnog rivala. Briljirao je Leo Mesi, postigavši novi hat-trick.

Argentinac je obeležio meč s dva spektakularna pogotka iz slobodnjaka, te još jednom dokazao skepticima da je u odličnoj formi. Međutim, s pravom se postavlja pitanje - šta će biti s Barsom kada se argentinski čarobnjak povuče?!

Sigurno je da će ostati šupljina kakvu nije ostavio bilo koji drugi igrač u bilo kojem klubu ikada. Jer Mesi je odavno već postao Barselona. Neće nedostajati samo njegovi golovi nego i asistencije i trofeji. Moglo bi doći i do komercijalnog gubitka. Brendovi možda više neće biti spremni platiti koliko god treba kako bi se povezali s klubom kad više ne bude najboljeg u istoriji, piše "Daily Mail".

Barselona će dati sve od sebe da nadoknadi njegov odlazak promišljenim aktivnostima na tržištu, ali kao što klupski predsednik Žosep Maria Bartomeu vrlo dobro zna, to može biti vrlo teško. Mesijev naslednik trebao je biti Nejmar.

"Imao je priliku postati broj 1 nakon Mesijeva odlaska", rekao je Bartomeu u razgovoru za Sportsmail prošle sezone. To nije završilo dobro.

"Nije uspelo i sad smo dobili mnogo novca i investirali u dva igrača, Filipea Kutinja i Ousmanea Dembelea", izjavio je Bartomeu.

Ipak, to baš i nije bilo pametno uložeono jer Koutinjo je trenutno na pozajmici u Bajernu, a Dembele je ispao iz ekipe.


Na Kutinja i Dembelea je potrošeno oko 250 miliona funti. Ne bi bilo preterano reći da se radi o bačenom novcu i neće biti lako kupiti budućnost bez Mesija u kojoj će Barselona nastaviti pobeđivati. Barsa je svesna da joj trebaju drugi načini da nadomesti Mesijev odlazak. Dolazak Ćavija na trenersku klupu možda je jedan od mogućih puteva.

Na pitanje može li Ćavi naslediti sadašnjeg trenera Valverdea, Andres Iniesta prošle sedmice u razgovoru za Marcu rekao je sledeće: "Nikad se ne zna. Bilo je već trenera bez prethodnog iskustva u La Ligi koji su bili uspešni. Trener mora jasno predstaviti svoje ideje. Mora znati što želi i treba mu grupa igrača koji mogu provesti njegove želje."

Pametna je opklada da će Ronald Koman nasediti Valverdea na kraju sezone, što bi eventualni Ćavijev dolazak tempiralo za 2021. ili 2022. godinu. U to vreme Mesi će verojatno već prestati igrati. Ćavi nikad nije tajio da želi postati trener i on je verovatno jedina figura u bližoj Barseloninoj prošlosti koja može popuniti vakuum koji će nastati kad Mesijeva aura nestane.

Može li Barselona tempirati stvari tako da jedna klupska legenda prestane igrati, a druga klupska legenda sedne na klupu? Bio bi to zasigurno jedan od načina rešavanja neizbježne depresije koja će uslediti nakon Mesijeve poslednje utakmice.

Ćavijevo preuzimanje trenerske dužnosti bilo bi simbolična fasada kojom bi se prekrio Mesijev odlazak. Ekonomski bi klub možda morao razmisliti o drugim stvarima.

Otvoreno je pitanje kako će Mesijev oproštaj uticati na Barselonine finansije. U oktobru su članovi kluba prihvatili rekordan budžet za sezonu 2019./2020. u iznosu od 1,047 milijardi evra. Planirani su troškovi nešto veći od milijarde evra pa je predviđen vrlo mali profit. Komercijalni dio klupskog poslovanja nosi najveći teret jer bi morao doneti oko 374 miliona evra. To je 49 miliona evra više nego prethodne sezone, zahvaljujući većem broju sponzorskih ugovora.

Najveći dio troškova odnosi se na plate (507 miliona). Iako je činjenica da će Barselona biti ponešto manje privlačna sponzorima bez Mesija, isto je tako činjenica da će trošak za plate biti nešto manji bez najplaćenijeg fudbalera sveta. Mssijeva se plata procjenjuje na 45 miliona evra. Ako se taj gubitak poklopi s manjim prihodima od sponzorstava, onda ništa nije dobijeno ni izgubljeno.

Takođe je istina da se bilo kakav učinak neće osetiti odmah. Ugovor s Najkijem, na primer, traje do 2028. godine, godišnji prihod sigurno će biti veći od 89 miliona evra, a možda i 155 miliona evra. Japanski konglomerat Rakuten sklopio je s Barsom ugovor do 2021. godine, a vredi 55 miliona evra godišnje. A ostali sponzori, kao što su Beko, Gillette, Estrella Damm, Konami, Caixabank i Audi, neće odjednom okrenuti leđa Barseloni. Duga lista komercijalnih partnera neće se smanjiti. Eventualna redukcija onoga što su spremni platiti trebala bi se nadoknaditi nešto manjim izdacima za plate.

A to što Mesi više neće igrati za klub ne znači da više neće biti vezan za njega. Bit će podignut barem jedan spomenik kako bi se osigurala njegova veza s novim stadionom. Kad su prošle godine predsednika Barselone pitali hoće li na novouređenom Nou Kampu biti mesta i za Mesijev kip, spremno je odgovorio: "Bit će ih 10."

Barselona će obnovu Nou Kampa započeti u leto 2020. godine, a Mini Estadi s druge strane ceste već je srušen. Na tom mestu biće izgrađena nova dvorana za klupske momčadi u košarci, rukometu, hokeju na koturaljkama i dvoranskom fudbaču. Ukupni bi radovi na obnovi mogli koštati 600 miliona evra. Sve bi trebalo biti gotovo do 2023. godine. To zvuči kao savršena distrakcija za obožavatelje da ne razmišljaju o Mesijevu oproštaju. Njemu će tada biti 35 godina.

Druga cestovna karta za put u post-Mesijevo doba je pronaći sledeću briljantnu desetku i njegovati je kroz klupsku akademiju. Barselona je upravo proslavila 40. Godišnjicu La Masije, slavne fudbaleske škole, koja je iznjedrila gotovo kompletnu jednu ekipu: Victora Valdesa, Karlosa Pujola, Žerara Pikea, Žordija Albu, S erhija Buskeca, Iniestu, Ćavija, Mesija, Seska Fabregasa i Pedra.

Postoji niz inicijativa da se obnovi Barselonina specifična proizvodna linija. Direktor omladinskog pogona Ćavi Vilajoana i direktor La Masije Ćavi Martin nadzirali su obnovu klupskih prostorija u trening-kampu Joan Gamper, koji je osmišljen kako bi relativno novom sedištu La Masije dao porodičnu atmosferu.

Andres Iniesta je rekao kako je gledao kroz prozor i maštao o igranju na stadionu u blizini. Sad kad je juniorski pogon smešten izvan grada, u trening-kampu, ponešto od te čarolije možda je izgubljeno. Jednostavne stvari, poput postavljanja ogromne fotografije ekipe koja je završila utakmicu protiv Levantea 2012. s 11 igrača na travnjaku iz vlastitog pogona, napravljene su kako bi inspirirale 73 mlada igrača koji trenutno tu žive.

Oni više ne mogu videti Nou Kamp iz svojih kreveta, ali mogu videti potpuno novi Estadi Johan Krojf, na kojem Barselona B igra sve svoje utakmice. Sledeći je izazov vraćanje B ekipe u špansku drugu ligu. Igračima je teško stasati iz B tima među prvotimce dok B ekipa igra u lošijim trećeligaškim standardima i stadionima.


Razgovori o La Masiji ove sezone fokusirani su na Ansua Fatija. Nakon dugog sušnog razdoblja Barselona je napokon u akademiji uspela proizvesti igrača koji izgleda kao da će postati standardan u prvoj ekipi. Fati je već srušio neke rekorde, a značajno je i to što postoje Mesijeve fotografije kako grli tinejdžera nakon njegova debitantskog nastupa. Čini se i da je Mesijeva porodica uključena u zastupanje 17-godišnjaka i na njega se umnogome gleda kao na naslednika. Ali svima je u Barseloni jasno da nikad neće postojati drugi Mesi. Koliko god Fati bio dobar, nikad neće biti Mesi.

Messi bi ove godine mogao osvojiti svoju šestu Zlatnu loptu.

"On je to prerastao. On je kategorija za sebe. Već godinama se takmiči samo sa samim sobom. Postoje i drugi sjajni fudbaleri, ali on je u sasvim drugoj dimenziji", rekao je Bartomeu prošle sezone.

Barselona će bez sumnje biti zastupljena na ovakvim svečanostima i kad Mesi više ne bude igrao. U klubu se nadaju da će Fati biti nagrađen, a da će mu Mesi aplaudirati.

"Nadam se da će Leo igrati do 45. godine", rekao je Bartomeu prošle sezone.

Većina ljudi u fudbalu volila bi da Mesi u sebi ima još jedno desetljeće, ali to se čini malo verovatnim. A Barselonina sposobnost da se nosi s njegovim odlaskom oblikovat će budućnost kluba.


Komentari