TOTENHEM ILI JUNAJTED, KREĆE ŽESTOKA TRKA ZA LIGU ŠAMPIONA! Uefa, posle izbacivanja Sitija, "zakuvala" borbu za peto mesto u PL!

    foto: Printskrin/Fotoilustracija
    Podeli
  • TOTENHEM ILI JUNAJTED, KREĆE ŽESTOKA TRKA ZA LIGU ŠAMPIONA! Uefa, posle izbacivanja Sitija, "zakuvala" borbu za peto mesto u PL!

Suspenzija Mančester sitija iz Lige šampiona na dve godine pokrenula je mnogo različitih pitanja, među kojima se ističe jedno – ko će iz Premijer lige zauzeti mesto "građana" u najelitnijem evropskom takmičenju?

Evropska fudbalska unija (Uefa) izbacila je Siti iz evropskih takmičenja u naredne dve sezone zbog ozbiljnog kršenja pravila licenciranja i finansijskog fer-pleja, a šampion Engleske je pored suspenzije, kažnjen sa 30 miliona evra.

Klub sa "Etihada", koji bi mogao da ostane i bez bodova u Premijer ligi, najavio žalbu Sudu za sportsku arbitražu u Lozani (CAS), ali je mnogo važnije šta ova odluka važi za ostale timove.

Čelnici Uefe, kao ni Fudbalske asocijacije Engleske, nisu još potvrdili ko će naslediti Siti u Ligi šampiona. Po svemu sudeći, to će biti petoplasirani tim Premijer lige.

"Klub koji ne može da učestvuje u takmičenju biće zamenjen prvim sledećim na tabeli iste lige istog saveza ako taj klub ispunjava uslove za učešće u takmičenju. Jedno potencijalno rešenje je da će se za najveće evropsko klupsko takmičenje plasirati petoplasirana ekipa na tabeli", stoji u pravilu 4.08 engleskog fudbalskog prvenstva.

Izbacivanje Sitija iz Evrope neće mnogo uticati na borbu za titulu, ona je već rešena jer će izvesno Liverpul prekinuti 30-godišnji post, kao ni nadmetanje za prve četiri pozicije.

Ono na šta hoće svakako je borba za to peto mesto, na kojem se trenutno nalazi Šefild junajted – klub koji je na početku sezone promovisan iz Čempionšipa.

Šefild ima 39 bodova, za petama su mu Totenhem sa dva boda manje (Morinjo ponovo trlja ruke zbog udaraca koje dobija njegov najveći rival Pep Gvardiola), Vulvsi i Everton sa po tri, odnosno Mančester junajted sa četiri.

U sledećih nekoliko meseci mnogo će se polemisati i o budućnosti španskog stručnjaka, koji je u više navrata isticao da želi da odradi ugovor do 2021, ali je teško zamisliti trenera takvog kalibra da se ograničava samo na domaća takmičenja.

Osim toga, engleski mediji naširoko pišu o tome šta kazna Uefe znači za finansije kluba – Siti će neigranjem u Evropi izgubiti oko 200 miliona evra, pored toga što kao kaznu mora da plati dodatnih 30 miliona.

To je skoro 300 miliona evra minusa, kada se doda kazna od 60, koju je morao da plati zbog kršenja finansijskog fer-pleja

RTS

Komentari