ZBOGOM PAMETI! UEFA IZBACILA RUSE I ZA SLEDEĆU SEZONU! Šta to beše sport, ima li toga više i u primisli?!

    foto: Fotoilustracija
    Podeli
  • ZBOGOM PAMETI! UEFA IZBACILA RUSE I ZA SLEDEĆU SEZONU! Šta to beše sport, ima li toga više i u primisli?!

Evropska kuća fudbala (UEFA) uvela je čitav niz novih mera protiv ruskog nacionalnog tima, klubova iz te zemlje i fudbala u Rusiji generalno.

Kako se navodi na sajtu UEFA, povodom prvobitne odluke od 28. februara tekuće godine da se svim ruskim predstavnicima zabrani nastup u takmičenjima pod njihovom organizacijom, sada je Izvršni odbor odlučio da donese nove mere kako bi se omogućilo bezbedno i neproblematično održavanje narednih takmičenja.

Krenimo redom. Kada je u pitanju Liga nacija, Rusija neće nastupati u grupi 2 B diviizje i automatski će biti četvrtoplasirana u grupi gde je trebalo da igraju sa Islandom, Izraelom i Albanijom. Posledično tome će to značiti i odlazak u niži rang i 16, odnosno poslednje mesto u diviziji B.

Kada su u pitanju klupska takmičenja (Liga šampiona za muškarce, žene i omladince, Liga Evrope i Liga konferencija), ruskim klubovima će biti zabranjen nastup u sezoni 2022/23. Uz to, Rusiji će na listi koeficijenata nacija automatski biti dodeljeni poeni ekvivalentni njihovoj najslabijoj sezoni u poslednjih pet godina.

Takođe, ponuda tamošnjeg saveza da organizujeEvropsko prvenstvo 2028. ili 2032. će se smatrati nevažećim.

Odluka krovne organizacije uticaće i na Evropsko prvenstvo za žene na koje će umesto Ruskinja ići Portugalke, kvalifikacije za Svetsko prvenstvo za žene, Evropsko prvenstvo u futsalu kao i UEFA takmičenje, UEFA Ligu šampiona u futsalu, kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u tom istom sportu u muškoj konkurenciji, kao i Evropsko prvenstvo za igrače do 21 godine, Regionalni kup i još nekoliko omladinskih turnira i prvenstava u obe konkurencije.

Svuda im sleduje izbacivanje ili anuliranje rezultata ukoliko su proces kvalifikacija ili turnira već započeli.

Na kraju saopštenja za javnost stoji da će Izvršni odbor UEFA i u nastavku posmatrati situaciju i delati u skladu sa tim.

B92.net

Komentari