ZVEZDI KORONA UZIMA TRI MILONA EVRA! U PROBLEMU BROJNI IGRAČI, JOVELJIĆ, JOJIĆ, MARKOVIĆ… Gde će igrati, za koje pare...

    Podeli
  • ZVEZDI KORONA UZIMA TRI MILONA EVRA! U PROBLEMU BROJNI IGRAČI, JOVELJIĆ, JOJIĆ, MARKOVIĆ… Gde će igrati, za koje pare...

Nisu ni svi igrači u istoj situaciji, jer neki znaju da ih posao čeka i kad sve ovo prođe, dok će drugi u narednim mesecima živeti u neizvesnosti. Igrači na pozajmicama pre svih, a takvih ima i među srpskim fudbalerima.

Šta čeka ove fudbalere po okončanju pandemije koronavirusa bavio se portal Mozartsport! Njihovu alalizu prenosimo u celini!

Problem će imati ne samo oni mlađi, koji svakako nisu ni očekivali da će odmah dobiti pozive da se nametnu poslodavcima, kakav je recimo trio Mančester Sitija Luka Ilić, Ivan Ilić, Slobodan Tedić. Njih trojica, samo primera radi, znaju da ih čeka još jedna sezona dokazivanja. Drugi međutim nemaju tako jasnu sliku.

Pa da vidimo o kome je reč.

DEJAN JOVELJIĆ – Mladi napadač Ajntrahta doduše zna da će i dalje biti pod ugovorom sa klubom iz Frankfruta, pošto Nemci nisu ni dozvolili Anderlehtu da u ugovor ubaci otkupnu klauzulu. Međutim, u Briselu su se nadali da bi možda mogli da ga zadrže još godinu dana na pozajmici ako u Frankfurtu procene da je to najbolje za mladog napadača. Taman i da ga Ajntraht vrati, Joveljić je izgubio minute, jer je u Belgiji zbog brojnih povreda redovno igrao. U Pro ligi sakupio je već 346 minuta, dok je za šest meseci u Bundesligi odigrao samo 148, mada je bio na terenu i u kvalifikacijama za Ligu Evrope i u Kupu Nemačke.

SVETOZAR MARKOVIĆ – Za Olimpijakos je jesenas odigrao samo dva meča u Kupu, plus nekoliko utakmica za mladi tim, pa je bilo jasno da je bolje da ode negde na kaljenje. I taman što se učinilo da će pronaći kakvu-takvu sreću u AEL-u, odigrao je tamo 141 minut i činilo se da je na putu da postane standardan, prekid prvenstva zbog pandemije korona virusa. AEL nema pravo da ga otkupi, videćemo šta mu je Olimpijakos spremio za narednu sezonu. Ne bi valjalo da u tim godinama izgubi još jednu godinu.

ALEKSANDAR JOVANOVIĆ – Nešto drugačija priča od dve prethodne, jer povremeni golman srpske reprezentacije nije igrao ni ovog proleća, iako ga je Deportivo uzeo iz Ueske nakon što je Levante sa pozajmice povukao Kokea Vehasa. Već je bivši golman Radničkog bio na pozajmicama u Danskoj, zavisiće njegova budućnost verovatno i od toga kako će se završiti prvenstvo u Španiji i da li će Ueska –trenutno na poziciji koja vodi u baraž – nekako do Primere.

MILOŠ JOJIĆ – Taman što je uhvatio zalet. U 2020. godini je poslednju utakmicu odigrao u maju i postalo je jasno da mora da ide iz Istanbul Bašakšehira. Otišao je u austrijski Volfzberger, jedan od timova koji je ove sezone bio prijatno iznenađenje Lige Evrope, na debiju namestio dva gola, odigrao sve skupa 339 minuta, bio redovan u prvih 11... I sad opet pauza. Na leto ulazi u poslednju godinu ugovora sa Bašakšehirom, ali pitanje je veliko kako će izgledati prelazni rok u Evropi posle cele ove krize.

MILAN JEVTOVIĆ – Dugo ga je Vladan Milojević čekao, ali kako Milan Jevtović nije dočekao svojih pet minuta – ni kod prethodnog ni kod sadašnjeg trenera Dejana Stankovića – otišao je po minute na Kipar. I dobio ih je, u APOEL-u je odigrao 372 minuta, namestio jedan gol, nije baš standardan prvotimac, ali igra svaku utakmicu. Problem je što bi APOEL za otkup njegovog ugovora na leto morao da Crvenoj zvezdi plati 400.000 evra, a izvesno je da će klubovi imati osiromašen budžet za narednu sezonu. Pride, Jevtoviću je oduzeto dragoceno vreme da pokaže da vredi toliki novac. Ugovor sa Zvezdom mu ističe 2021. i naredno leto će biti poslednja prilika crveno-belih da ga proda za iole ozbiljniji novac. Mada opet, pitanje je šta će to tačno značiti u ovim zaista nenormalnim okolnostima.

ERIK JIRKA – Nije srpski igrač, ali jeste vezan za srpski fudbal do leta 2022. kada će mu isteći ugovor sa Crvenom zvezdom. Posle epizode u Radničkom iz Niša otišao je u Zabrežje, standardan je na mestu krila u prvom timu Gornjika, dao je i dva gola na pet utakmica, ali je za otkup njegovog ugovora Poljacima potrebno 700.000 evra. Ni u normalnim okolnostima to nije mali novac za Gornjik, štaviše, njihova rekordna kupovina je 450.000 evra, ali bi se tamo Jirka možda preporučio platežno sposobnijim klubovima. Ovako... Ništa se ne zna.

Ima Zvezda i druge igrače na pozajmicama, recimo Dejana Melega (Radnički Niš), Dejana Vidića (Napredak), Stefana Hajdina (Voždovac), Nikolu Vasiljevića (Radnik), ali njihov povratak u Ljutice Bogdana ne izgleda previše realan u ovom trenutku. Nešto neizvesnija situacija je sa mladim igračima poput Njegoša Kupusovića (Ercgebirge Aue) i Luke Velikića (Valensija), ne samo zbog njih samih, nego i zato što je izvesno da će njihovi sadašnji klubovi pretrpeti ozbiljan finansijski udarac. A Aue bi recimo za Kupusovića morao da izdvoji okruglo 1.000.000 evra, dok Valensija za Velikića treba da izdvoji 800.000 što se ne čini previše realnim u situaciji kada će klubovi razmišljati o svakom dinaru.

Kad je Partizan u pitanju, imaju i crno-beli nekolicinu igrača na pozajmicama, tu su Petar Gigić (Mačva), Periša Pešukić (Budućnost), Luka Cucin (Inđija), Nemanja Nikolić (Spartak Subotica), ali pre no što se sezona okončala niko od nije bio ni na vidiku Sava Miloševića i teško će se to promeniti posle svega.

Mozartsport

Komentari