A, GDE SU TI ZVEZDA, PARTIZAN, DINAMO... ANJELI NAJAVIO NOVI FORMAT LIGE ŠAMPIONA! Više ništa neće biti isto...

    foto: Fotoilustracija
    Podeli
  • A, GDE SU TI ZVEZDA, PARTIZAN, DINAMO... ANJELI NAJAVIO NOVI FORMAT LIGE ŠAMPIONA! Više ništa neće biti isto...

Prvi čovek Juventusa, Andrea Anjeli, tvrdi da bi elitni klubovi uskoro mogli da postignu dogovor o novom formatu Lige šampiona.

Italijan je u intervjuu "Gardijanu" otkrio da se traže načini kako da se fudbalski mečevi učine gledljivijim mlađim navijačima, ali i kako da sve bude zanimljivije.

Zato je pohvalio takozvani "Švajcarski sistem" gde bi u elitnom takmičenju UEFA učestvovalo 36 klubova i gde bi svaki učesnik u grupnoj fazi odigrao po deset mečeva.

Bila bi formirana i zajednička tabela, pa bi svi imali veće izglede na plasman u nokaut fazu.

"Veoma smo blizu dogovora o idealnoj Ligi šampiona. Taj švajcarski sistem je odličan. To će otvoriri mnoge mogiućnosti svima koji se takmiče. Imaće veće šanse za nokaut fazu. To je suština takmičenja. Blizu smo novog formata, možda nas od svega deli nekoliko nedelja", optimista je Anjeli.

Kaže i da je jako bitno da postoji saglasnost sa UEFA.

"Odavno imam nameru da proinađem rešenje sa kojim je saglasna i UEFA. Tačno je da je bilo nesporazuma sa Aleksanderom Čeferinom prošle jeseni, želeli smo da nađemo ravnotežu između domačih i evropskih takmičenja. Cilj je da imamo ravnotežu u svemu", dodao je čelnik prvaka Italije.

On se zalaže i za nešto što bi se moglo nazvati "pretplatom na poslednji kvartal utakmice".

Navijači bi morali da se pretplate da gledaju poslednjih 15 minuta pojedinih mečeva.

"Možemo da zamislimo to da imamo pretplatu na poslednjih 15 minuta nekih utakmica. Pažnja današnjih klinaca i onih koji troše novac je drugačija od mene u njihovim godinama. Uzmimo na primer golf, ako je to interesantno, radi se uglavnom samo o poslednjih šest rupa finalnog dana. Nećete gledati ceo događaj na TV osim ako niste vatreni navijač", objasnio je Anjeli svoju zamisao.

Još jedna važna stvar o kojoj se diskutuje jeste da bi se moglo sprečiti da klubovi koji su u Ligi šampiona međusobno trguju igračima.

"Klubovi koji bi se plasirali u određene runde međunarodnih takmičenja, ne bi mogli da kupuju igrače međusobno. To bi doprinelo osećaju solidarnosti među njima i ne bi bili ogromnih milionskih transfera među klubovima učesnicima. To su elementi o kojima se razgovara", zaključio je Anjeli.

B92.net

Komentari