(ANALIZA/VIDEO) ZVEZDIN PROTIVNIK IGRA NAPADAČKI, BRZ FUDBAL SA MNOGU UKRŠTANJA! Crveno-bele čeka pakao u Švicarskoj!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • (ANALIZA/VIDEO) ZVEZDIN PROTIVNIK IGRA NAPADAČKI, BRZ FUDBAL SA MNOGU UKRŠTANJA! Crveno-bele čeka pakao u Švicarskoj!

Švajcarski prvak igra brz, napadački i vrlo ofanzivan fudbal, sa mnogo ukrštanja u navali, a pred duel sa Crvenom zvezdom, užurbano su pojačali i zadnju liniju tima.

Kako igra Jang Bojs, šta su mu vrline, a šta mane, kako Zvezda treba da igra protiv švicaraca tema je kojom se bavio RTS. Njihovu analizu prenosimo u celini!

Jang Bojs je dvostruki uzastopni šampion Švajcarske i ternutni lider Superlige sa 10 osvojenih bodova posle četiri odigrana kola.

U dosadašnjem delu sezone, Jang Bojs je ostvario tri pobede i jedan nerešen rezultat. Pobeđivali su Ksamaks, Lugano i Sent Galen, dok su jedan bod osvojili na premijeri protiv Serveta kod kuće – bilo je 1:1.

Zanimljivo je da su poslednju takmičarsku utakmicu odigrali u kombinovanom sastavu, bez najvećih zvezda, koje su čuvali za meč sa Crvenom zvezdom, ali su i pored toga savladali ekipu Etoal Karuž sa 1:0 u Kupu Švajcarske.

S obzirom na to da kvalifikacije za Ligu šampiona počinju upravo u plej ofu, meč sa našim šampionom biće im šesti u novoj sezoni.

Sadašnji tim Jang Bojsa oformio je i selektirao današnji trener Ajntrahta, Adi Hiter koji je ekipu napustio 2018, nakon osvojene šampionske titule – 13. u istoriji kluba. Od tada je na klupi tima Đerardo Seoane, mladi i perspektivni 40-godišnji trener, bivši defanzivac Lucerna i Grashopersa i nekadašnji mladi reprezentativac Švajcarske.

Jang Bojsi pod Seoaneovim vođstvom igraju napadački i vrlo otvoren fudbal.

Na njihovom golu je od starta sezone standardan David fon Balmos koji je na prethodna četiri meča primio tri gola. Golman star 24 godine je ponikao u Jang Bojsima i ovo mu je treća sezona na golu prvog tima, za koji je prošle sezone branio na 40 mečava.

Seoane Herardo potencira igru sa četiri fudbalera u zadnjoj liniji.

Jang Bojs je uoči starta sezone ostao bez jednog od najboljih igrača, vrlo prodornog desnog beka Embabua koji je prešao u redove Volfsburga za 10 miliona evra.

Danas tu poziciju pokriva Saidi Janko, 23-godišnji bek koji je tokom karijere nastupao čak i u mlađim kategorijama Mančester junajteda, da bi potom iskustvo sakupljao Seltiku, Sent Etjenu, Portu i Notingem Forestu za koji je prošle sezone odigrao 15 utakmica, bez datog gola Prošao je sve mlađe kategorije reprezentacije Švajcarske.

Na pozicijama štopera, do sada su standardni bili novajlija Fabijan Lustenberger i mladi reprezentativac Švajcarske, 21-godišnji Sedrik Siziger, s tim što je na Seoane na raspolaganju imao i Nikolasa Birgija koji podjednako dobro pokriva i poziciju defanzivnog veznog fudbalera, ispred zadnje linije tima.

Lustenberger ima 31 godinu i ove sezone stigao je iz Herte u kojoj je proveo prethodnih 12 sezona, a konkurenciju u zadnjoj liniji sada će pojačati još jedno zvučno ime – prekaljeni internacionalac iz Danske i bivši fudbaler Juventusa, Frederik Sorensen koji je došao u klub na napozajmicu iz Kelna.

Interesantno je i da je Lustenberger u klub došao tek pre mesec dana, a već je dobio kapitensku traku Jang Bojsa.

Na mestu levog beka nema iznenađenja – prostor uz levu aut liniju pokriva Uliz Garsija, bivši fudbaler Grashopersa i Verdera iz Bremena koji igra svoju drugu sezonu u klubu. Prošle godine, odigrao je 23 meča za prvi tim.

Vrlo bitan fudbaler u zadnjoj liniji šampiona Švajcarske je i univerzalac Džordan Lotomba, koji prema zamislima trenera Herarada Seoanea može da pokrije pozicije i levog i desnog beka.

U Seoanevoj formaciji, najveća promena odvija se na sredini terena, gde ekipa ima mogućnost brze promene sistema iz formacije 4-2-3-1 u sistem 4-3-3.

Ovakva promena sistema uglavnom zavisi od toga da li će u postavi biti još uvek povređeni Miralem Sulejmani.

Seoane potencira igru sa dva centralna vezna igrača, gde prostor ispred centralne linije mahom pokrivaju jedan od najstandardnijih Mihael Ibišer i novajlija Martins Pereira – reprezentativac Luksemburga i bivši fudbaler Olimpika iz Liona koji je ove sezone došao u klub za dva miliona evra.

Ispred njih na sredini terena nastupa još jedan novajlija, Vinsent Siero, bivši fudbaler Frajburga koji je prošle sezone igrao za Sent Galen gde je na 35 utakmica dao čak 11 pogodaka.

U takvoj konstalaciji snaga, Sulejmani nastupa na poziciji levog krila sa konstantnim ulascima u sredinu terena, kako bi omogućio levom beku Garsiji prodor po levom krilu i širinu u igri tima.

Povređenog Sulejmanija na istoj poziciji menjao je prodorni krilni igrač Špilman, koji je takođe zadobio povredu i njegov nastup protiv Crvene zvezde doveden je u pitanje. Za razliku od Sulejmanija, Špilman uglavnom napada kao klasično levo krilo.

Stoga, Jang Bojsi transformišu sistem igre u 4-3-3 gde na mestu zadnjeg veznog nastupa Ibišer, dok Martins Pereira i Siero pomažu na sredini, a u navali ekipa igra sa tri napadača.

Najistureniji je 26-godišnji Kamerunac Žan Pjer Ensame, koji je u prethodne dve sezone u klubu postigao čak 28 pogodaka na 62 meča. Ove godine, na četiri utakmice Ensame je dao isto toliko golova i prvi je strelac ekipe.

Njemu pomažu brza i nepredvidiva krila, reprezentativac Obale Slonovače Asale‚ koji je ponikao u klubu i još jedan Kamerunac, Nikolas Engamalu, strelac 12 golova u prošloj sezoni.

Ovakva formacija, omogućava krilima Engamaluu i Asaleu da često menjaju mesta, da traže prostor, pas u dubinu, ali i širinu u igri kako bi se oslobodio prostor za centarfora Ensamea između linija protivničke odbrane.

S obzirom na to da je Siero vrlo ofanzivan fudbaler koji se dobro ubacuje iz drugog plana, stabilnost i čvrstinu Jang Bojsima na sredini terena donosi još jedan novajlija, Đanluka Gaudino, 22-godišnjak koji je ponikao u Bajrnu iz Minhena.

U prethodnih pet sezona, glavna zvezda i kapiten tima bio je iskusni, 35-godišnji centarfor iz Francuske, Gijom Oro. Legendarni napadač Jang Bojsa je do sada na 124 meča za klub postigao čak 92 pogotka, a prošle sezone je na 28 utakmica dao čak 24 gola, čime je osvojio i titulu najboljeg strelca Superlige Švajcarske, ispred saigrača Ensamea, koji je dao 15 golova.

Oro ima povredu zadnje lože, a ove sezone je odigrao dva meča bez datog gola.

Što se trenera tiče, Seoane je već u prvoj sezoni na klupi Jang Bojsa ostvario najveći uspeh u novijoj istoriji kluba – ekipu je prvi put uveo u grupnu fazu Lige šampiona, gde su zauzeli poslednje mesto u grupi sa Juventusom, Mančester junajtedom i Valensijom.

Ostvarili su i jednu pobedu nad italijanskim prvakom kod kuće sa 2:1, dok su na svom stadionu u Bernu remizirali i sa Valensijom 1:1. Preostala četiri meča su izgubili.

Seoane je prošle sezone uspeo i da odbrani titulu šampiona, posle punih 58 godina, a Superligu su završili sa čak 20 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Bazel.

Njegov tim igra vrlo ofanzivno, sa veoma brzim napadačima, a završni pas do sada je uglavnom zavisio od Siera, plejmejkera tima.

U završnicu napada neretko dolaze i sa po šest igrača, i upravo bi to mogao biti najveći problem u Seoaneove ekipe – preterana ofanziva i nešto sporije vraćanje u odbranu.

Ne potenciraju visok presing i brzo prenose loptu na protivničku polovinu.

Vrlo su disciplinovani i napadaju raznovrsno, ali se pre svega uzdaju u cenatarfora Ensamea kojeg neretko traže i dugim loptama, ukoliko ostanu bez opcija da brzo prenesu težište igre na protivničku polovinu.

Radi se o timu koji igra na gol više, čija odbrana usled takve postavke, često trpi pritisak posle protivničkih kontranapada.

RTS/N.M-A.P

Komentari