FSS SE REŠIO TUMBE, SRBIJA BI DA SE REŠI KOKEZE, ALI AVAJ... NISMO MI TE SREĆE! Sad još da Orlove povere novom Krstajiću i cirkus je tu!

    foto: Fotoilustracija
    Podeli
  • FSS SE REŠIO TUMBE, SRBIJA BI DA SE REŠI KOKEZE, ALI AVAJ... NISMO MI TE SREĆE! Sad još da Orlove povere novom Krstajiću i cirkus je tu!

Ljubiša Tumbaković nije više selektor Srbije. Fudbalski savez Srbije je i zvanično saopštio da je sa popularnim Tumbom raskinut ugovor. Međutim, grdno se varaju svi ako su makar na sekund pomislili da je time rešen bar mali deo problema u srpskom fudbalu. Bez temeljnih promena stvari neće ni za milimetar krenuti na bolje. Problemi u srpskom fudbalu su mnogo dublji i smena selektora je samo šminka koja ne treba nikog da zavara.

U narodu postoji izreka da riba smrdi od glave. E, baš tako. To je dijagnoza i srpskog fudbala i tako bi je trebalo i čistiti. Nije uopšte sporno da se Tumbaković nije proslavio na funkciji selektora. Srbija opet nije uspela da se plasira na Evropsko prvenstvo, a upravo to mu je i bio jedini zadatak. Zato je njegova smena jedini logičan potez. Međutim,...

Čelnici FS Srbije već godinama čine pogrešne poteze i sve dok se ne pozovu na odgovornost predsednik Saveza Slaviša Kokeza i njegovi najbliži saradnici, sreće i blagostanja neće biti. Ne treba ići u daleku prošlost pa nabrojati sve greške čelnika Saveza. Posle izborenog plasmana na Svetsko prvenstvo u Rusiji, tadašnji selektor Slavoljub Muslin je smenjen bez suvislog razloga. Predsednik Saveza je bio Slaviša Kokeza.

Na Svetskom prvenstvu je debitovao Mladen Krstajić, koji do tada nije trenirao nijedan klub, a o reprezentaciji da ne govorimo. Naravno, rezultat je izostao i Krstajić je smenjen. Umesto njega postavljen je Ljubiša Tumbaković. Ni njegova era nije dugo trajala. Smenjen je u ponedeljak i sada javnost očekuje novi „mudar” potez Kokeze i njegovih saradnika.

Slavišu Kokezu očigledno ne interesuje sud javnosti koja traži i njegovu odgovornost. Njegova maksima je jasna – otićemo kada mi to budemo hteli. Kokezina bahatost je obuhvatila sve u Savezu. Takav prkos je nedopustiv, kao da je javnost niže biće u odnosu na vrhušku FS Srbije. Njihova sebičnost i bahatost je osudila fudbal na puko preživljavanje, a ne život. Predinfraktno stanje traje već godinama.

Matematika je sasvim jasna i ona je protiv Slaviše Kokeze. Nismo se plasirali na Evropsko prvenstvo, ali ne pamti se kada nijedna ni mlađa selekcija nije uspela da izbori plasman na neko veliko takmičenje. Nekada su mlađe selekcije bile jedino zdravo tkivo u Savezu, ali sada očigledno više nisu.

Ništa bolja situacija nije ni sa domaćim klupskim takmičenjem. Ling Long liga ili kako je zbog smešnih razultata među ljubiteljima fudbala zovu „ping-pong” liga je obično ruglo, u kojoj vrvi od sumnjivih rezultata i lošeg suđenja. Vrh Saveza se pravi slep na sve prljavštine. Njima je samo važno da njihove privilegije ne budu ugožene na bilo koji način. Neće da odstupe, svima je jasno da ne znaju šta im je činiti.

„Car je go” - fraza koja na najbolji način oslikava stanje u srpskom fudbalu. Mogu se menjati selektori, kojekakvi marginalni funkcioneri, ali dok se zajedno sa selektorom ne promeni i kompletna vladajuća struktura ne treba ni očekivati lepše dane. Nesposobni biraju iste takve.

Teleks.info

Komentari