HRVATI U PANICI, SRBIJA SE OPASNO PRIBLIŽAVA 15 MESTU I DVA PREDSTAVNIKA U LŠ! Partizane, tvoj je red da san učiniš još bližim!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • HRVATI U PANICI, SRBIJA SE OPASNO PRIBLIŽAVA 15 MESTU I DVA PREDSTAVNIKA U LŠ! Partizane, tvoj je red da san učiniš još bližim!

Fudbaleri Crvene zvezde pobedom nad Olimpijakosom popravili su koeficijent Srbije na UEFA rang listi.

Srbija želi da ima dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona od sezone 2021/2022 i prvi korak u tom cilju je napravljen.

Naša zemlja nalazi se na 18. mestu UEFA liste (24.250), a da bi došli do dva učesnika potrebno je da se dođe do 15. mesta.

Veliku šansu da još više popravi učinak naše zemlje ima ekipa Partizana koja u četvrtak gostuje u Kazahstanu ekipi Astane.

Ispred Srbije nalaze se Hrvatska (24.375), Kipar (25.000) i Grčka (25.300), što znači da je trijumf Zvezde nad Olimpijakosom bio od velike važnosti, jer se radi o grčkom predstavniku.

Podsećamo, UEFA od sezone 2021/2022 uvodi takozvanu Ligu Konfederacija, koju će igrati čak 72 ekipe. Drugu rundu kvalifikacija za Ligu konfederacija će igrati pobednici kupova zemalja koje se nalaze na listi od 16. do 29. mesta, 14 drugoplasiranih iz nacionalnih liga tih zemalja, 16 trećeplasiranih iz liga pozicioniranih od 13. do 28. mesta, devet četvrtoplasiranih iz liga od 7. do 16. mesta i jedan petoplasirani iz šeste lige po značaju.

Srbija se trenutno nalazi na 18. mestu, što znači da ako ne budemo došli do 15. mesta, onda će drugoplasirana ekipa Superlige igrati drugu rundu kvalifikacija za Ligu Konfederacija.

Prednost naše države je što se, u odnosu na konkurente, nalazimo u boljem položaju jer imamo dva preostala kluba u evropskim takmičenjima, dok sve ostale imaju po jednog.

Od sezone 2021/22 u treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrope će ići osvajač Kupa iz zemalja smeštenih od 13. do 15. mesta.

To dalje znači će Srbija, ako ne bude stigla do 15. pozicije na UEFA listi, imati jednog predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona i tri mesta u kvalifikacijama za Ligu konferencija.

Mesto u Ligi Evrope bi srpski klub, u ovom slučaju, može da dobije ukoliko bude eliminisan iz kvalifikacija za Ligu šampiona.

Kvalifikacije za Ligu Evrope će, zbog skraćivanja na 32 ekipe učesnice, igrati samo ekipe iz zemalja koje se nalaze u prvih 15. na UEFA listi.

S obzirom na to da će ovakav sistem startovati od sezone 2021/22, srpski klubovi imaju pored ove, još jednu sezonu da ostvare što bolji plasman i obezbede sebi mesto u "višim rangovima" evropskog fudbala.

B92.net/Teleks.info

Komentari