LIGA ŠAMPIONA OD 80 KLUBOVA! Srbija podržava predlog predsednika Napolija, TO BI BIO SPAS ZA NAŠ FUDBAL!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • LIGA ŠAMPIONA OD 80 KLUBOVA! Srbija podržava predlog predsednika Napolija, TO BI BIO SPAS ZA NAŠ FUDBAL!

Prvi čovek Napolija Aurelijo De Laurentis predložio je formiranje Lige šampiona od čak 80 klubova. Šta bi to značilo za srpski fudbal tema je kojom se bavio portal Hotspert. Njihvu analizu prenosimo u celini!!!

Predlog Aurelija De Laurentisa, prvog čoveka Napolija, jedan je od najinteresantnijih kada je u pitanju reformisanje Lige šampiona i Lige Evrope.

Za 2021. godinu zakazana je premijerna sezona trećeg klupskog evrokupa pod imenom “Liga Evrope 2”, ali De Laurentis smatra da je ključ zapravo u objedinjavanju. Naime, on je izjavi datoj listu “Korijere dela Sera” rekao da bi trebalo ugasiti Ligu šampiona i Ligu Evrope. Umesto njih, De Laurentis predlaže osnivanje jednog, jedinstvenog takmičenja pod imenom Evropski kup.

– Liga šampiona je za odabranu manjinu, dok je Liga Evrope postala nekakva utešna nagrada. Voleo bih da predstavim jedinstven turnir, od 80 timova, odakle bi recimo iz Italije, Francuske, Engleske, Nemačke i Španije dolazilo po sedam ekipa, dok bi ostale lige poput Holandije, Portugala, Rusije dale po četiri. To bih nazvao Evropski kup, a utakmice bi bile igrane utorkom, sredom i četvrtkom, kako bismo ispoštovali domaće šampionate.

Iako je Ajaks ove godine na putu da dođe do finala, dok je Liverpul prošle igrao finale a ove godine stigao do polufinala, De Laurentis ističe da je sve to veoma zastarelo:

– Igra se premalo i bez spektakla. Fudbal postaje dosadan, interesantno je samo kad igraju Mančester Siti – Totenhem ili Barselona – Liverpul, zaključio je on.

Ukoliko bi se obistinila De Laurentisova ideja, situacija bi bila sledeća:

Od 1. do 5. mesta UEFA rang liste – sedam mesta (35 ukupno)

od 6. do 15. mesta – četiri mesta (40 ukupno)

Od 16. do 55. mesta – kvalifikacije

Iako je teško poverovati da bi ovakav predlog prošao u UEFA pored istočnih zemalja, koncept takmičenja od 80 timova svakako jeste interesantan, uz manje promene.

Recimo, raspodela timova na sledeći način:

Od 1. do 5. mesta – pet zagarantovanih klubova (25)

Od 6. do 10. mesta – tri zagarantovana kluba (15)

Od 11. do 20. mesta – dva zagarantovana kluba (20)

Od 21. mesta do 30. mesta – jedan zagarantovan klub (10)

Od 31. mesta do 55. mesta – kvalifikacije

UEFA bi tako dobila ono što želi – masovnost, oni najjači klubovi bi dobili varijaciju Superlige o kojoj je već bilo reči, dok bi ljubitelji fudbala dobili takmičenje koje bi, za razliku od sadašnje Lige šampiona, obilovalo uzbuđenjima.


Komentari