REVOLUCIJA U LIGI ŠAMPIONA, SVAKI KLUB ĆE IGRATI 10 UTAKMICA PROTIV RAZLIČITIH RIVALA! UEFA odgovorila na najave Superilge!

    foto: Fotoilustracija/Printskrin
    Podeli
  • REVOLUCIJA U LIGI ŠAMPIONA, SVAKI KLUB ĆE IGRATI 10 UTAKMICA PROTIV RAZLIČITIH RIVALA! UEFA odgovorila na najave Superilge!

Na sve glasnije najave najbogatijih evropskih klubova o osnivanju fudbalske Superlige, koja bi de fakto zamenila postojeću Ligu šampiona, iz Uefe je stigao kontra predlog u vidu drastične promene formata elitnog takmičenja u bliksoj budućnosti sa povećanim brojem utakmica.

Kako eksluzivno otkriva engleski Tajms, ta ideja Evropske fudbalske unije podrazumeva da u Ligi šampiona od 2024. godine učestvuje između 32 i 36 klubova, a da svaki od njih u regularnom delu jedinstvene lige (dakle ukidaju se grupe) odigra po 10 mečeva (pet kod kuće i pet u gostima).

Na taj način Uefa "odgovara" na želje velikih timova da igraju više mečeva jedni sa drugima u toku sezone i na njima dođu i do većih prihoda.

Pošto je jasno da zbog zgusnutog kalendara svi ne mogu da odmere snage sa svima, parovi ovih mečeva bili bi odlučeni po tzv. švajcarskom modelu žrebanja.

Nakon tih deset kola, prvih 16 ekipa na tabeli išlo bi u nokaut fazu i tamo bi igrala prva protiv 16. ekipe, druga protiv 15. na tabeli i tako redom po klasičnom sistemu eliminacija i odigravanja dva meča (kod kuće i na strani).

Ekipe plasirane od 17. do 24. pozicije takmičenje bi nastavile u nokaut fazi Lige Evrope, dok bi preostali timovi završili sezonu.

Komentari