UDARNA VEST! ZVEZDI STALNO MESTO U LIGI ŠAMPIONA?! Predlog Asocijacije evropskih klubova oduševiće CRVENO-BELE!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • UDARNA VEST! ZVEZDI STALNO MESTO U LIGI ŠAMPIONA?! Predlog Asocijacije evropskih klubova oduševiće CRVENO-BELE!

Na Skupštini Asocijacije evropskih klubova sročen je predlog da od jeseni 2024/25. grupna faza Lige šampiona bude promenjena na šest grupa uz povećanje broja učesnika na 36.

Sastanak na Malti doneo je i predlog o promeni popune evropskih kupova. Sadašnji sistem se zasniva na koeficijentima osvojenim u petogodišem ciklusu.

Kopenhagen je predložio da se sistem promeni i uvede vrednovanje istorijskog uspeha. Takva promena bi dala prednost velikim klubovima iz slabijih liga nad povremenim učesnicima Lige šampiona iz najjačih liga.

Prethodno je Asocijacija evropskih klubova na Skupštini održanoj na Malti zaključila da je predlog o promenama u Ligi šampiona za jesen 2024. ponuđen UEFA propao.

Prvobitni predlog Asocijacije evropskih klubova bio je trostepeni sistem takmičenja sa ispadanjem u niži rang i ulaskom u viši. Na vrhu piramide bila bi Liga šampiona sa 32 tima od kojih bi za 24 najveća kluba bilo garantovano mesto bez obzira na plasman u domaćem šampionatu. To je naišlo na žestoke kritike.

Najglasnije su se protivile Evropske lige, udruženje koje okuplja organizatore nacionalnih prvenstva, smatrajući da bi domaća takmičenja morala da ostanu osnova popune evropskih kupova. Odbijena je mogućnost i da Liga šampiona ubuduće ima četiri grupe po osam timova. Takva promena bi donela veći broj utakmica u Ligi šampiona, ali bi zahtevala smanjenje broja kola u najvećim ligama.

"Imamo različite poglede na formate i sistem popune. Imamo i problem u kalendaru. Sve to razumemo, ali promene moraju da se dogode pred početak sezone 2024/25.", rekao je Andrea Anjeli, predsednik Asocijacije evropskih klubova.

Udruženje klubova je spremno na kompromis. Odmah je ponuđen novi plan, mnogo manje radikalan.

Hotsport/Teleks.info

Komentari