(VIDEO) ZVEZDA ŽESTOKO OŠTEĆENA, Dejan Nedić i Miroslav Radoman nemaju dilemu, Martins PERFIDNIM SUĐENJEM spasao Dance!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • (VIDEO) ZVEZDA ŽESTOKO OŠTEĆENA, Dejan Nedić i Miroslav Radoman nemaju dilemu, Martins PERFIDNIM SUĐENJEM spasao Dance!

Mnogo prašine se podiglo oko suđenja na meču između Crvene zvezde i Kopenhagena, u prvom susretu trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona, koja je završena nerešenim rezultatom 1:1. Za RTS je sporne momente prokomentarisao Dejan Nedić, bivši Uefa sudija i stručni konsultant RTS, dok je za Novosti to isto učinio bivši sudija i kontrolor UEFA Miroslav Radoman.

Tri situacije su bile sporne, penal dosuđen za goste, nedosuđen penal za Crvenu zvezdu, kao i hvatanje lopte rukom. Dejan Nedić je rekao da su oba penala morala da budu dosuđena po istom kriterijumu. Kao i da je igrač Kopenhagena morao da dobije žuti karton.

"Kazneni udarac za Kopenhagen, portugalski sudija je ispravno dosudio, jer je igrač Crvene zvezde sa brojem 29 levom isturenom nogom faulirao protivničkog igrača i vidi se taj kontakt, najbolje, na trećem ponovljenom snimku", rekao je Nedić.

"Sudija je morao da dosudi kazneni udarac i za Crvenu zvezdu, neki minut kasnije, jer po istom kriterijumu, odbrambeni igrač Kopenhagena je podignutom nogom napravio kontakt na nogu Bena, koji je bio u očiglednoj poziciji za postizanje pogotka i faulirao ga, trenutak pre nego što je Ben imao nameru da postigne pogodak. Time je sudija napravio očiglednu grešku, jer nije poštovao svoj kriterijum, koji je imao prilikom dosuđivanja prvog kaznenog udarca."

"Drugu grešku na utakmici, portugalski sudija je načinio jer nije izrekao žuti karton gostujućem igraču, kada je ovaj sa namerom, rukom zaustavio loptu, koja je u tom trenutku bila u igri. Time je Crvena zvezda oštećena", zaključio je Nedić.

Miroslav Radoman, bivši internacionalac i jedan od naših najboljih sudija, kaže das u sve tri sporne sudijske odluke donete na štetu Crvene zvezde. On ističe da je portugalski arbitar Tijago Martins dobro pogurao dansku ekipu da ostane neporažena na "Marakani".

“Deset godina sam bio kontrolor UEFA i zato mogu da zaključim da je Crvena zvezda oštećena kod svih spornih situacija”, jasan je Radoman.

“Prva zamerka je Martinsov neuravnotežan kriterijum kod dosuđivanja prekršaja. Ako krenemo hronološki, sudija je morao da pokaže drugi žuti karton igraču Kopenhagena Zeki zbog nesmotrenog starta nad Ivanićem u finišu prvog poluvremena. Kod te situacije se pokazalo da je perfidan, kad moram da upotrebim tako jaku reč. Iako je bio blizu događaja, nije ni dosudio faul, već je dozvolio da se igra nastavi. U podsvesti je znao da Zeka već ima karton i da uz faul usledilo i isključenje”.

Portugalac je i kod penala Kopenhagena u 83. minutu opravdano izazao ogroman gnev kod igrača i navijača Zvezde.

“U sudijskoj terminologiji to je bio "iznuđeni kontakt". Po položaju tela Španca Biele i njegovog teatralnog pada videla se i njegova očigledna namera da ide na Jovančića da isprovocira penal. I umesto da zbog toga igrač Kopenhagena dobije žuti karton, nagrađen je jedanaestercem. Takođe, videlo se da glavni sudija nije odmah pokazao na belu tačku, već da je ovu odluku doneo posle signalizacije pomoćnika”, naglašava Radoman.

Martins kao da je želeo da "upropasti Zvezdu", jer je u finišu prevideo da dosudi i penal u njenu korist, iako su postojali jaki razlozi za to.

“Prekršaj nad Benom bio je očigledan, to je takozvani "bezobziran start". Zvezdin napadač je imao loptu na nozi, ali ga je start sa leđa sprečio kod šuta. Videla se noga u vazduhu igrača Kopenhagena, daleko od lopte”, jasan je Radoman.

Teleks.info/RTS/Novosti

Komentari