(VIDEO) ZVEZDO, ŽIVCE SI NAM POKIDALA, ALI VREDELO JE! Crveno-veli nadomak Lige šampiona, NEKA SE SPREMI JANG BOJS!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • (VIDEO) ZVEZDO, ŽIVCE SI NAM POKIDALA, ALI VREDELO JE! Crveno-veli nadomak Lige šampiona, NEKA SE SPREMI JANG BOJS!

Sve što može da ponudi jedan fudbalski meč gledali smo na "Parken" stadionu u Kopenhagenu. Dva gola, dva crvena kartona, ali i 11 serija penal-lutrije. Nakon svih nedaća, Zvezda je izašla kao pobednik iz dvomeča sa šampionom Danske i obezbedila je učešće u jednom od dva evropska takmičenja, nadamo se elitnom.

Veliki podvig napravili su fudbaleri Crvene zvezde. Posle nepovoljnog rezultata u prvom meču u Beogradu (1:1), otišli su na noge danskom Kopenhagenu, igrali veći deo utakmice sa igračem manje, na kraju u penal seriji izborili baraž za Ligu šampiona.

A sve je moglo da bude manje stresno da je litvanski sudija Mažejka već u prvom minutu pokazao na belu tačku, posle starta kapitena Zeke nad Ivanićem.

Verovatno su mnogi navijači crveno-belih u tom momentu pomislili na prvi meč u Beogradu, kada je Portugalac Martins žestoko oštetio srpskog šampiona.

Na kraju je Zvezda došla do trijumfa sa bele tačke, ali tek u 11. seriji jedanaesteraca, kada je heroj Milan Borjan odbranio udarac možda i najboljeg danskog fudbalera Vinda.

Sve je nekako ličilo na istorijsko veče u Bariju, samo je ulog drugačiji. Mada, koliko često srpski klubovi igraju u Ligi šampiona, sam plasman u elitu deluje kao šampionski pehar.

Zvezda se u Kopenhagenu nije povukla, a nagrada je stigla već u 17. minutu, kada je Boaći iskoristio briljantan pas Marina i pogodio mrežu gostiju.

Na drugoj strani Ndoje je pokazao šta se očekuje od iskusnog napadača. Senegalac je "skinuo" svaku loptu Zvezdinim defanzivcima, a u finišu prvom dela sjajnu igru krunisao je golom, posle nebeskog skoka.

Bilo je očigledno da Milunović ne može da zaustavi stamenog napadača Kopenhagena, pa je već u šestom minutu dobio žuti karton zbog udaranja lakotom Ndojea. I dobro prošao...

Ipak, Zvezdin štoper nije naučio lekciju, pa je, neverovatno ali istinito, napravio gotovo identičan prekršaj u 54. minutu i sasvim zasluženo zaradio isključenje.

Zvezda se zatvorila, pokušala retkim kontranapadima preko Marina i Boaćija, ali je prva i osnovna zamisao bila odbrana svog gola. A taj deo je dobro odrađen.

Igrači Kopenhagena obigravali su oko gola Borjana, ali bez ozbiljnije prilike i pravog udarca ka golu. Sve do produžetaka i nekoliko pokušaja, koji su bili mačji kašalj za Zvezdinog čuvara mreže.

U 112. minutu snage na terenu su izjednačene. Rezervista Biel, igrač nad kojim je napravljen faul za penal u Beogradu, drugi put je na isti način zaustavio Žandera i dobio od Mažejke putokaz do svlačionice.

Nije to mnogo promenilo sliku na terenu. Kopenhagen je i dalje napadao, Zvezda se branila, ali igrači obe ekipe su se nadali da će "preživeti" do penala.

A onda, vrhunac. Izvođenje jedanaesteraca, deluje, nikada nije trajalo duže.

Rupa oko bele tačke postajala je sve veća kako je vreme odmicalo, izvođači su bili sve nesigurniji, pa nije ni čudo što su i jedni i drugi "obrnuli krug" - posle uspešno izvedenih penala oba golmana, krenuo je novi niz.

Ali tu je bio kraj. Pankov je bio siguran, a Vind, koji se u Beogradu proslavio "Panenkom", šutirao pravo u Borjana, za veliko slavlje crveno-bele ekspedicije, ali i 2.000 navijača Zvezde koji nisu gubili nadu u ovoj zvezdanoj noći u Kopenhagenu.

Prvi put u istoriji VAR tehnologija će biti upotrebljena na nekom srpskom stadionu, a Zvezda je došla nadomak cilja zacrtanog na početku priprema.

Sledi dvomeč sa švajcarskim Jang Bojsom, još jedan korak do sna i elite.

Evropska jesen već je obezbeđena

RTS/Teleks.info

Komentari