ZVEZDO, SAD POKAŽI OD ČEGA SI SATKANA! Ispred tebe je Kopenhagen, pobeda donosi Ligu Evrope i šansu za Ligu šampiona, PORAZ...

    foto: Printskrin
    Podeli
  • ZVEZDO, SAD POKAŽI OD ČEGA SI SATKANA! Ispred tebe je Kopenhagen, pobeda donosi Ligu Evrope i šansu za Ligu šampiona, PORAZ...

Fudbaleri Crvene zvezde gostuju kod Kopenhagena u revanšu trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona. Meč se igra od 20 časova na stadionu Parken u prestonici Danske. Direktan prenos je na Prvom programu RTS.

Posle remija u Beogradu rezultatom 1:1, fudbaleri Crvene zvezde željni su dokazivanja i ulaska u plej of elitnog klupskog takmičenja starog kontinenta.

Prvi meč trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampona koji je odigran u Beogradu na stadionu Rajko Mitić obeležio je sudija iz Portugalije Tijago Martins koji je doneo nekoliko vrlo diskutabilnih odluka tokom meča.

Zvezda je na toj utakmici odigrala odlično prvo poluvreme i povela u idelanom trenutku, u 44. minutu golom Milana Pavkova, da bi pod sam kraj utaknice posle duela Jovančića i Španca Pepa Masa u kaznenom prostoru našeg tima, Portugalac Martins pokazao na belu tačku, a sa penala je potom siguran bio napadač Kopenhagena Vind za konačnih 1:1.

U igri Kopenhagena bila je primetna određena doza neorganizovanosti, čemu u prilog ide i činjenica da Danci nisu uputili ni jedan direktan udarac u okvir gola Crvene zvezde na utakmici posle organizovane akcije ili dobrih centaršuteva koji su u potpunosti izostali.

Danski tim je pokušavao da umrtvi i smiri igru na sredini terena tokom većeg dela utakmice, a njihove napadače Endoja i Vinda u potpunosti su zaustavili Degenek i Milunović.

Endoj i Vind bili su konstantno odsečeni u igri Kopenhagena i daleko od šesnaesterca, bez ijedne prave šanse na meču.

Gotovo jedini pravi ulazak u šesnaesterca Crvene zvezde doneo im je penal u 84. minutu i to je bilo sve od Sulbakenovog tima, koji je izvukao maksimum iz prvog duela postigavši vrlo vredan gol u gostima.

Sa druge strane, prvo poluvreme Zvezda je odigrala u visokom ritmu, sa dobro pozicioniranim vezistima na sredini, visoko orjentisanim bekovima, a igra je bila tečna i konkretna u navali, gde je napadao Pavkov zajedno sa Aleksom Vukanovićem i Mirkom Ivanićem.

Marin je diktirao tempo, a podršku na sredini davali su mu Kanjas i Jovančić. Milunović i Degenek su već pomenuti kao momci koji su u zadnjoj liniji odradili odličan posao, međutim u drugom poluvremenu Kopenhagen je imao mnogo veći posed, ali bez konkretnosti u završnici.

Zvezda je pokušavala kontranapadima, ali nije uspevala da u brzoj transformaciji iz odbrane u napad ugrozi ozbiljnije gol Kopenhagena.

Zvezdin napad poremetila je i povreda Pavkova koji će po svoj prilici propustiti revanš u Kopenhagenu, ali i nedovoljno spremni Ben koji je dobio priliku tek u drugom poluvremenu.

U Kopenhagenovoj igri videli smo pre svega vrsnog napadača Dama Endoja koji se mnogo kretao, dobro je otvarao prostor, nudio se i trčao, ali sve je to radio daleko od opasne zone, što potvrđuje tezu da je u odbrani Zvezda igrala dobro.

Štoperi, mladi 20-godišnji Nelson i nešto iskusniji Šveđanin Papajanopulos pokazali su na mah da nisu dovoljno uigrani jer je Nelson došao ovog leta iz Nordšjelanda kao pojačanje i nema mnogo iskustva na međunarodnoj sceni što bi mogla biti Zvezdina šansa u revanšu.

Bekovi su im iskusni i vrsni - Kostarikanac Brajan Ovijedo levo i Urugvajac Varela desno, obojica sa premijerligaškim iskustvom. U Beogradu tokom prve utaknice, obojica bez prodora i centaršta, ali u odbrani stameni i pouzdani.

Na sredini sve akcije polaze od kapiteka Zeke, koji diktira tempo u igri danskog tima, a leđa mu čuva još jedan mladi reprezentativac Danske Steje zadužen za kvarenje protivničke igre. Zeka je na mah odigravao presporo i nije tražio pas u dubinu za Endoja, već je dugim loptama nudio mogućnosti Vindu, ali usled dobrog postavljanja Kanjasa i Jovančića i još bolje markacije Milunovića i Degeneka te akcije su bile lako neutralisane.

Na levom krilu, mlada zvezda tima i bivši igrač Ajaksa Fišer nije se naigrao fudbala u Beogradu i bio je prilično nekonkretan, dok je na desnom krilu Holse bio često preblizu beku Vareli i tu su gubili ritam u organizaciji igre na desnom krilu.

Holse takođe nije pokazao klasu u prvom meču, baš kao ni napadač Vind koji je visok 190 centimetara, ali iako mu je skok glavna snaga i karakteristika on nije dobio ni jedan vazdušni duel sa Minunovićem, te sem lepo izvedenog penala ništa konkretno nismo videli u igri nade danskog fudbala Vinda.

Kopenhagen je lider Superlige Danske posle pet kola sa svih pet pobeda, a u poslednjem igranom kolu ovog vikenda, savladali su Lingbi sa 2:0 a dvostruki strelac bio je upravo Vind.

Na osam utakmica ove sezone imaju sedam pobeda i remi sa Zvezdom, a na svom stadionu su na tri dosadašnja meča zabeležili sve tri pobede.

Kod kuće igraju sigurno i u šampionatu su na Parken stadionu uglavnom dominantni, ali igraju tako da umrtve igru rivala, imaju veliki posed i strpljivo čekaju priliku za gol koji u ligi gotovo uvek i postignu pred svojim navijačima. Kući primaju malo golova.

Sa druge strane, Zvezda je ove sedmice pobedila Mladost iz Lučana u šampionatu sa rutinskih 2:0 na svom terenu, a Milojević je na tom meču kombinovao sastav.

Sem Pavkova, nedavno operisanog Jovičića i Bena koji nije spreman za meč u Kopenhagenu, svi ostali fudbaleri našeg šampiona spremni su za meč, a očekuje se da pravu formu pronadje napadač Boaći baš u revanšu u Kopenhagenu.

Izostanak Bena i Pavkova biće veliki nedostatak Zvezde u revanšu, pogotovo u završnici napada.

Marin će kao kapiten ponovo biti lider tima, a Milojević se uzda i u mogućnosti Mirka Ivanića koji iz utakmice u utakmicu sve više napreduje.

Kopenhagen je blagi favorit pred svojom publikom na Parkenu, ali Zvezda je dokazala u prvom susretu da nema čega da se plaši i da može da se nosi sa klubom koji je 13 puta bio šampion Danske u poslednje tri decenije i koji je 12 puta igrao u grupnoj fazi evropskih takničenja u poslednjih 13 godina

Trener Crvene zvezde Vladan Milojević smatra da danski tim ima blagu prednost zbog rezultata u Beogradu (1:1), ali da još ništa nije rešeno u dvomeču.

"Rezultat iz prve utakmice daje prednost Kopenhagenu, zbog tog gola u gostima, ali u svakom slučaju mi smo se spremili da odigramo hrabru, mušku utakmicu. Teško je davati neke procene, ali ostaje nam još 90 minuta protiv izuzetno kvalitetnog protivnika sa iskustvom Lige šampiona", rekao je Milojević u Danskoj.

On je rekao da ne očekuje drugačiji pristup rivala, s obzirom na "pozitivan rezultat".

"Nema tu nekih tajni, i sa jedne i sa druge strane. Znate koliko cenim kolegu Solbakena, on je ovde napravio prepoznatljiv stil i teško da će od njega odstupiti".

Zvezdin trener nije hteo da priča o suđenju, a ovo je rekao po pitanju izostanka Milana Pavkova i Bena:

"Čim nekih igrača nema sigurno da vam to otežava pripremu, ali to ne sme da bude izgovor ili alibi. Verujem u svoje igrače. Kao što su govorile starije kolege, najbolji igrač je zdrav igrač. Imam veliko poverenje u sve igrače", poručio je Milojević.

Na pitanje da uporedi ovaj duel sa prošlogodišnjim protiv Spartaka iz Trnave, takođe posle 1:1 u Beogradu, Milojević je istakao da je teško da postoje dve iste utakmice.

"Mi moramo da postignemo gol, to je sigurno. Mislim da nema sličnih utakmica, ali znam da ćemo dati maksimum", zaključio je Milojević.

RTS


Komentari