AUU, TEK SAD SE VIDI ŠTA SU PIKSIJEVI ORLOVI URADILI! Portugal ili Italija neće videti SP, ovo je... MITRE, GLAVA TI SE POZLATILA!

    foto: Printskrin/FSS
    Podeli
  • AUU, TEK SAD SE VIDI ŠTA SU PIKSIJEVI ORLOVI URADILI! Portugal ili Italija neće videti SP, ovo je... MITRE, GLAVA TI SE POZLATILA!

Prethodna dva šampiona Evrope nalaze se na suprotnim stranama staze C plej-ofa za Svetsko prvenstvo, što znači da će, u slučaju pobede nad Severnom Makedonijom (Italija) i Turskom (Portugalijom), u direktnom duelu odlučivati ko će igrati u Kataru.

Na stazi A, kao domaćini, igraće Škotska i Vels, a njihovi protivnici biće Ukrajina, odnosno Austrija.

Rusija i Švedska su nosioci na stazi B. Poljska će biti protivnik Rusije, dok će protiv Švedske igrati Češka.

Staza C je ona koja je, svakako, i najzanimljivija, jer tamo se nalaze Italija i Portugalija. Šampion Evrope igraće u polufinalu protiv Severne Makedonije, a šampion Evrope pre njih za protivnika imaće Tursku.

Ceremoniju je otvorio predsednik Fife Đani Infantina, a govorio je i predsednik Uefe Aleksandar Čeferin, koji je, suštinski, izgovorio očigledno, kada je naglasio da "prisustvo Portugalije i Italije u plej-ofu pokazuje snagu evropskog fudbala u ovom trenutku".

Dvanaest timova odlučuje o preostala tri mesta koje je Uefa dobila za ovaj Mundijal.

Deset ekipa su ovo pravo dobile osvajanjem drugog mesta u svojim kvalifikacionim grupama.

Dve ekipe im se pridružuju na osnovu ukupnog plasmana u takmičenju u Ligi nacija – Austrija i Češka. Preciznije, dva mesta su pripala ovim selekcijama jer su najbolje rangirane ekipe pobednice u svojim grupama Lige Evrope, koje nisu dobile pravo nastupa na Svetskom prvenstvu kroz kvalifikacije.

Najboljih šest rangiranih selekcija iz grupne faze bilo je u šeširu jedan i one će svoj meč plej-of polufinala odigrati na svom terenu. Ostali timovi, jasno, našli su se u šeširu dva.

Plej-of polufinala na programu su 24. marta naredne godine (četvrtak), dok su finala pet dana kasnije (29. marta, utorak).

U interkontinentalnim kvalifikacijama ima još dosta mečeva da se odigra ali je načinjen i žreb za četiri reprezentacije koje će igrati dva meča koja dva tima vode u Katar.

Posle završenih kvalifikacija u svojim zonama i baraža, koje će igrati međusobno, za ova dva mesta nadmetaće se timovi iz grupa AFC - KONMEBOL i KONKAKAF - Okeanija.

Žreb za učesnike Mundijala je u aprilu, a turnir se igra od 21. novembra do 18. decembra sledeće godine.

RTS

Komentari