DEKI U PROBLEMU, SA KIM ĆE DA IGRA AKO ZVEZDA PRODA SVE ŠTO ŽELI I MORA? Godinu dana loše transfer politike DOŠLO NA NAPLATU!

    foto: Fotoilustracija/FK CZ
    Podeli
  • DEKI U PROBLEMU, SA KIM ĆE DA IGRA AKO ZVEZDA PRODA SVE ŠTO ŽELI I MORA? Godinu dana loše transfer politike DOŠLO NA NAPLATU!

Godinu dana loše transfer politike, sezona koja je definitivno mogla da bude bolja i pored osvojene titule, kao i pandemija koronavirusa po svoj prilici će da koštaju Crvenu zvezdu. Dva kluba, Las Palmas i Tondela, zahtevaju da im se isplate dugovanja za Matea Garsiju i Tomanea u najkraćem roku, zbog čega crveno-beli moraju pod hitno da pronađu prihod kako bi odblokirali račun i dobili evropsku licencu.

Kakve su opcije pred crveno-belima analizirao je Maxbetsport. Njihovu analizu prenosimo u celini!

Najlakše i najbrže - kroz transfere. Problem je samo što gore navedeni faktori utiču i na eventualne prodaje. Zbog pandemije će klubovi mahom gledati da troše manje novca i da dovode samo igrače koji odmah mogu da im poboljšaju ekipu. Takođe, ni Zvezdini igrači ispodprosečnim partijama, pogotovo na međunarodnoj sceni, nisu sebi popravili cenu.

Šta Zvezda uopšte može da proda? Malo toga. Nije iskoristila na vreme priliku da unovči dobre partije Milana Pavkova, tako da će sada uzeti znatno manje obeštećenje. Očekuje se njegov odlazak u Tursku, ali 30 odsto svakako pripada Radničkom iz Niša, tako da će to da bude preslaba injekcija za kasu. Mateo Garsija je bio najbliži odlasku, praktično ga je Zvezda već spakovala za Argentinu, ali brzonogi vezista nije želeo da pređe u Rasing. Transfer vredan 2.500.000 dolara je propao, a grčki Aris, koji ga takođe želi, nudi znatno manje obeštećenje.

Nadaju se čelnici trofejnog kluba iz Ljutice Bogdana da će da se pojavi neko ko je spreman da odvoji novac za Miloša Degeneka, Njegoša Petrovića ili Branka Jovičića. Međutim, čak 20 primljenih golova na šest mečeva u Ligi šampiona su oborili cenu svim igračima iz defanzivne linije i teško da na njima može da se zaradi neki značajan novac. Uz to, Jovičić nije ni igrao u elitnom takmičenju zbog ozbiljne povrede, zbog koje je propustio skoro celu minulu sezonu.

Dušan Jovančić ima ponude na stolu, ali s obzirom na to da iskusnom vezisti ugovor ističe sledećeg leta, obeštećenje nije visoko.

Zvezda će svakako da bude u minusu i kada bude prodala Ričmonda Boaćija i Erika Jirku, ukoliko oni uopšte prihvate neku ponudu pre isteka ugovora. Boaći je već odbio Kopenhagen, jer mu Danci nisu ponudili dovoljno dobre uslove. On može da čeka zimski prelazni rok i da ode sa "Rajka Mitića" bez obeštećenja.

Generalni direktor Zvezdan Terzić i sportski direktor Mitar Mrkela veruju da bi zlatne koke mogli da budu Njegoš Petrović i Veljko Nikolić. Međutim, realnost je da su za dvojicu centralnih vezista postavili previsoko obeštećenje, koje oni svakako nisu opravdali igrama na terenu. Zapravo jedina stvar koja im drži nešto višu cenu je datum rođenja, odnosno činjenica da su još uvek mladi reprezentativci Srbije.

Zbog svega ovoga će verovatno crveno-beli morati da prodaju neke od igrača koje bi trener Dejan Stanković najradije zadržao. Na tom spisku su igrači poput Miloša Vulića i perspektivnih Željka Gavrića i Andrije Radulovića, fudbaleri kojima bi cena samo mogla da raste ako bi ostali na našem najvećem stadionu još sezonu ili dve.

Najavljivao je Terzić da će crveno-beli da zarade oko 10.000.000 evra tokom leta i da će to da omogući normalno funkcionisanje kluba. Kada malo detaljnije sagledamo situaciju, ispada da će Stanković da ostane bez pola tima ili bez nekih igrača koje želi da sačuva, kako bi se prognoze generalnog direktora ostvarile.

Kako bilo, zvezdaši mogu samo da žale što nije pametnije iskorišćen uzlet na međunarodnoj sceni i tri sezone konstantnog igranja u Ligi Evrope ili Ligi šampiona. Premije od UEFA zbog učešća u tim takmičenjima očigledno su potrošene bez konkretnog plana, čim je Zvezda došla u situaciju da ponovo mora da prodaje igrače da bi preživela i dobila licencu.

Usled prazne kase Zvezda je na vreme za kvalifikacije dovela samo dva pojačanja, jeftino plaćenog Srđana Spiridonovića (300.000 evra) i Aleksandra Kataija koji je došao kao slobodan igrač. Napadač, koji Stankoviću očajnički treba, neće doći na vreme da se uigra sa ostatkom ekipe, pa će mladi trener morati da se okrene alternativnim rešenjima . Za to vreme će Zvezda pokušati da pronađe rešenje i da sa platnog spiska skine Hozea Alberta Kanjasa i Dejana Melega.

U pravi problem će naš najtrofejniji klub da upadne ukoliko ove sezone ne uspe da se plasira makar u Ligu Evrope, kroz ove, koronavirusom osakaćene kvalifikacije. Samo, tada će da bude kasno da se traže odgovorni za propuštenu priliku.

TRAŽE IM SE NOVI KLUBOVI:

Hoze Alberto Kanjas, Dejan Meleg, Erik Jirka.

OČEKUJE SE ZARADA:

Miloš Degenek, Milan Rodić, Njegoš Petrović, Dušan Jovančić, Branko Jovičić, Mateo Garsija, Milan Pavkov, Ričmond Boaći, Tomane, Veljko Nikolić.

MOGU DA IDE U SLUČAJU DOBRE PONUDE:

Milan Borjan, Srđan Babić, Stefan Hajdin, Miloš Vulić, Mirko Ivanić, Željko Gavrić, Andrija Radulović, El Fardu Ben.

NAJVEROVATNIJE OSTAJU:

Nikola Vasiljević, Radovan Pankov, Nemanja Milunović, Marko Gobeljić, Milan Gajić, Seku Sanogo, Aleksandar Katai, Aleksa Vukanović, Srđan Spiridonović, Nikola Krstović, Andrija Katić i Veljko Simić.

Maxbetsport

Komentari