FUDBAL SE IGRA U SAMO JOŠ 12 ZEMALJA, MEĐU NJIMA JE I SRBIJA! Ako Superilaga stane, Zvezda je šampion, niko neće ispasti iz lige!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • FUDBAL SE IGRA U SAMO JOŠ 12 ZEMALJA, MEĐU NJIMA JE I SRBIJA! Ako Superilaga stane, Zvezda je šampion, niko neće ispasti iz lige!

Do danas je Superliga bila jedno od retkih takmičenja koje je moglo da se igra pred publikom. U petak, dan uoči utakmica 26. kola, došlo je do, ipak, očekivane promene. Fudbalski stadioni "zaključani" su za navijače i mećevi Superlige će se ubuduće igrati bez prisustva publike. Nedugo posle toga iz Zajednice je stiglo obaveštenje o merama koje su uvedene kao prevencija na utakmicama Superlige.

Većina liga u kojima su se poslednje utakmice igrale pred praznim tribinama u međuvremenu su suspendovane, a realno je da istu sudbinu, možda već za dan-dva, dožive i fudbalska takmičenja u Srbiji.

UEFA broji 55 članica, a samo 12 nije zaustavilo loptu zbog koronavirusa, jedna od njih je Srbija. Ovo je spisak ostalih: Island, Mađarska, Rusija, Ukrajina, Belorusija, Kazahstan, Azerbejdžan, Crna Gora, Finska, Gibraltar, takozvano Kosovo i Turska.

S obzirom na to da je tek polovina marta i da je do kraja šampionata ostalo otprilike dva meseca, ostaje pitanje kako će vreme bez utakmica iskoristiti klubovi. Mnogi su najavili nastavk u aprili, početkom i sredinom, ali je logično pitanje da li su ti termini realni.

Zatečeni situacijom pandemije koronavirusa, klubovi po Evropi postupili su na različite načine. U ligama gde su zabeležene zaraze među igračima, čitavi timovi su stavljeni u izloaciju, ne treniraju, već se strogo vodi pažnja i prati stanje, odnosno postupa se po preporukama vlasti i zdravstvenih organizacija.

U Hrvatskoj je Rijeka dala igračima slobodno do ponedeljka, kada će uprava kluba sa Kandritde odlučiti o daljim koracima i postupcima. Hajduk je u petak odradio dva treninga, odnosno nastavio je ustaljenim ritmom rada, samo bez utakmica. Dinamo je takođe dao fudbalerima slobodno...

Mnogo više će biti poznato u utorak, kada UEFA bude održala konferencijsku vezu sa svim svojim članicama. Uveliko se razmišlja o odlaganju EURA, pomeranju završetka Lige šampiona i Lige Evrope, ali i o konačnom prekidu nacionalnih šampionata.

Ukoliko dođe do prekida Superlige Srbije, vrlo verovatno će to značiti i kraj sezone 2019/2020. Crvena zvezda će osvojiti titulu, ispadanja iz lige najrealnije je da ne bude, već da se takmičenje proširi za seledeću sezonu, a plasman u Evropu odrediće se po stanju na tabeli u trenutku suspenzije. U Kupu Srbije se stiglo do četvrtfinala i postoji razmišljanje da se u slučaju prekida odigra turnir za pobednika masovijeg domaćeg takmičenja.

Nije isključeno da u utorak UEFA i njene članice, među kojima je Srbija, naprave zajednički recept i dogovore se na koji će se način nastaviti takmičenje i da li će se opšte nastaviti.

Mondo

Komentari