FUDBAL U SRBIJI VIŠE NEĆE BITI ISTI, SAVEZ SE ODLUČIO NA DRASTIČNU MERU: Nova pravila neće se dopasti Zvezdi i Partizanu?!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • FUDBAL U SRBIJI VIŠE NEĆE BITI ISTI, SAVEZ SE ODLUČIO NA DRASTIČNU MERU: Nova pravila neće se dopasti Zvezdi i Partizanu?!

Na sednici Izvršng odbora FS Srbije nije se samo pričalo o novom selektrou Ljubiši Tumbakoviću, već i o novim pravilima u Superligi Srbije.

Srpsko elitno takmičenje, otkriva Hot sport, ima novo pravilo. Ono glasi da će ubuduće svi timovi mečeve Superlige Srbije morati da počnu sa minimum dva igrača mlađa od 21 godine. Pošto pravilo počinje da važi tek od sezone 2020/2021, to znači da će od Crvene zvezde preko Partizana svi morati da imaju u startnih 11 bar dva momka rođena posle 1. januara 1999. godine.

Isto pravilo biće na snazi i u Prvoj ligi Srbije, ali već od ove sezone (2019/20), što bi moglo da posluži i kao pilot projekat FSS. Odluke je potpisao prvi čovek srpskog fudbala Slaviša Kokeza.

S obzirom na to da bi klubovi mogli da počnu utakmicu sa “bonus igračima”, kako se nazivaju u odluci Izvršnog odbora, i da ih potom odmah izvedu iz igre, što se često dešava u Kini, FSS je odmah uveo i dodatno pravilo:

“Ukoliko se za vreme prvog poluvremena utakmice vrši zamena igrača uzrasta do 21 godine, a nakon njegovog izlaska iz igre u toj ekipi ne ostane obavezan broj igrača uzrasta do 21 godinu, umesto njega u igru može ući samo igrač uzrasta do 21 godine”.

Kinezi su imali ovo pravilo, ali su treneri već na početku utakmica menjali mlade igrače. Sada je to pravilo promenjeno da dva igrača do 21 godine moraju da završe meč, te ih šefovi stručnog štaba ubacuju tek poslednjih pet minuta.

Sa druge strane se čini da u Srbiji to problem neće biti, jer je prosek godina naših ekipa skoro 21 godinu. Najveći problem će svakako imati Crvena zvezda i Partizan. Naravno, ostalo je da se vidi hoće li ovo pravilo zaživeti za godinu dana.

Podsetimo, srpski fudbal već ima pravilo po kom u startnih 11 ne sme biti više od četiri stranca.


Komentari