JUVE, MANJE VIŠE, ALI SRBIJA?! KOLIKO ĆE ORLOVI DOBITI SA DUŠANOVIM DOLASKOM U STARU DAMU?! Drulović nema dilemu...

    foto: Printskrin
    Podeli
  • JUVE, MANJE VIŠE, ALI SRBIJA?! KOLIKO ĆE ORLOVI DOBITI SA DUŠANOVIM DOLASKOM U STARU DAMU?! Drulović nema dilemu...

Dušan Vlahović je mesecima glavna tema u italijanskim medijima. Nakon prelaska iz Fjorentine u Juventus, srpski fudbaler je postigao gol na debiju u novom klubu posle samo 13 minuta igre. Šta je sve prošao Vlahović na putu do Juventusa i da li je napravio dobar potez prelaskom u Torino? A šta od ovog transfera može dobiti reprezentacija Srbije?

Dušan Vlahović je prvi put istrčao na teren u dresu Juventusa, a za prvi gol mu je bilo potrebno svega 13 minuta.

Italijanski mediji ne prestaju da pišu o srpskom fudbaleru, koji je, u transferu vrednom 75 miliona evra, u januaru pojačao Juventus.

"On je zvezda već mesec dana - otkako je počeo prelazni rok, 'ne silazi' sa naslovnih strana. Ne treba zaboraviti da je samo pre 16 meseci, trener Bebe Jakini razmišljao da li u igru da ubaci Kutronea, Kuamea ili Vlahovića. Sada, posle 16 meseci gotovo svi italijanski mediji svrstavaju Vlahovića rame uz rame sa igračima kao što su Holand i Mbape", rekao je novinar Željko Pantelić, koji živi u Rimu.

Mnogi se pitaju da li je Vlahović napravio dobar potez prelaskom u Juventus, klub u kojem su uvek najveća očekivanja.

"Mislim da je poslušao ljude u svom okruženju, a i selektor Srbije - Dragan Stojković mu je savetovao da ostane u Italiji. Mislim da je ovo najbolje rešenje za njega, i zbog toga što je Juventus odlučio da oko njega napravi novi, veliki Juventus", smatra Ljubinko Drulović, nekadašnji reprezentativac i pomoćni trener u reprezentaciji Srbije.

Legendarni Alesandro Del Pjero je nakon meča sa Veronom rekao da Vlahović brzo uči, a trener Masimilijano Alegri je želeo da smiri euforiju i pronašao mu mane - kako prihvata loptu ili ne koristi desnu nogu... A Igor Tudor, trener Verone, rekao je da Juventus nije samo dobio vrhunskog fudbalera, već i snažan karakter, oko kojeg će se okupiti ekipa.

Odlazak Vlahovića iz Firence u Torino teško je pao navijačima "viole", koji još pamte odlazak Roberta Bađa, sa kojim se jedino može porediti ovaj transfer.

"Na svakom koraku se vidi koliko se ovde voli fudbal. Firenca nije veliki grad, kada šetate gradom svuda ćete videti simbole kluba, ovde Fjorentina ima neku poosebnu važnost. Iz perspektive navijača Fjorentine je ovo priča o strasti, nadanju i na kraju - o gubitku. Fjorentina pola veka nije bila šampion. Sada su dobili igrača koji ima nestvarnu fizičku snagu, fudbalsku pamet, želju da bude sve bolji i koji je vukao čitavu ekipu, neko ko se dobrovoljno javlja za najteže zadatke... I taman kada su se ponadali da Fjorentina može da uradi nešto više, oni su ostali bez Dušana Vlahovića", objašnjava istoričar Miloš Vojinović koji živi u Firenci.

Mateo Renci, bivši premijer Italije, priznao je da je prelazak Vlahovića u Juventus doživeo kao dan žalosti i prisetio se kako je nekada na ulicama protestovao zbog odlaska Roberta Bađa.

"Vlahović je imao bolje ponude i imao je letos bolje ponude. Siguran sam da novac nije bio presudan, već je išao ka nekoj svojoj strasti. Mislim da je potpuno razumljivo da je želeo da napravi korak napred, jer, kada ste dečak, želite da igrate za klub koji volite, ali i da osvajate trofeje. Verujem da će vrlo brzo - za dve do tri godine, Vlahović biti jedan od pet najboljih igrača na svetu", rekao je Stojanović.

Vlahović je primer apsolutne posvećenosti i apsolutnog profesionalizma - trenira individualno sa Andrejom Milutinovićem već šest i po godina.

"Karakter i posvećenost Dušana Vlahovića se mogu porediti sa karakterom i posvećenošću najpoznatijih sportista. Ali to nije dovoljno, ako nemate pozitivne ljude oko sebe. Ti individualni treninzi izgledaju kao da prolazite kroz pakao... Testiranja su izrazito zahtevna, onda je tu režim ishrane, treninzi se uklapaju sa treninzima u klubu. Tokom godine imate malo slobodnog vremena, nema izlazaka... Zamislite da imate 22 godine i da ste najpopularniji fudbaler u Italiji? A on uspeva da se odbrani od toga", objašnjava Stojanović.

"Za Vlahovića su rekli da je snažan kao Vijeri, efikasan kao Trezege, a ima narav Zlatana Ibrahimovića. Drugi su rekli da ima radne navike Kristijana Ronalda a da je učtiv kao De Liht. Mislim da se ne može bolje objasniti ko je Dušan Vlahović", rekao je Pantelić.

A koliko Dušan Vlahović znači reprezentaciji Srbije?

"Vlahović je pokazao u kvalifikacijama koliko znači reprezentaciji, a tek će pokazati koliko će biti važan. Dolaskom u Juventus će imati kvalitetan rad sa kvalitetnijim igračima. Ako igrači budu u ovakvoj formi, mislim da će Srbija biti jedna od značajnijih reprezentacija na Svetskom prvenstvu", ocenio je Drulović.

RTS

Komentari