NEMA NAMA SPASA! OVO JE NIKAD VIĐENO I MOŽE SAMO U SRBIJI I U REŽIJI FSS! Iz Superlige ispada šest, a iz PLS osam klubova!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • NEMA NAMA SPASA! OVO JE NIKAD VIĐENO I MOŽE SAMO U SRBIJI I U REŽIJI FSS! Iz Superlige ispada šest, a iz PLS osam klubova!

Izvršni odbor FS Srbije na prethodnoj sednici usvojio je kalendar ali i sistem takmičenja u Superligi i Prvoj Ligi Srbije za sezonu 2020/21. i doneo odluku da se elitni rang sa 20 klubova i drugi po redu sa 18, već za sezonu 2021/22. vrate na staro. Obe lige će imati ponovo po 16 klubova, što znači da će iz SL ispasti šest, a iz PLS 10 klubova! Ne bismo mi bili to što jesmo da ne izmislimo nešto, pa iz PLS neće ispasti 10 već osam klubova. Matematika?

Nisu je "izmišljali" u FSS, ali jesu princip. Ali da počnemo redom, iz Superlige ispada šest ekipa (ostaje 14) i za sledeću sezonu popunjavaju je dve prvoplasirane iz Prve lige Srbije. Tu je matematika jasna i po važećim propozicijama.

Računske operacije u PLS su malo teže, formula čudna, ali o tome je imao ko da se brine - FSS. Iz lige sa 18 klubova na kraju sezone, dva prvoplasirana idu u viši rang. Iz Superlige u PLS ispada šest najslabijih, ostaju iz PLS po plasmanu ekipe koje će biti poređane od trećeg do 10. mesta (8), a ispada osam ekipa od 11. do 18. mesta. Poenta matematičke nelogičnosti je na kraju, umesto četiri pobednika Trećih liga (Istok, Zapad, Beograd, Vojvodina), samo dve ekipe koje će biti najbolje u baražu ta četiri šampiona Trećih liga dopuniće Prvu Ligu Srbije!!! Kako će se igrati baraž ostaje da usvojio IOFSS, a dva su predloga: da se izvlače parovi pa da samo pobednici uđu ili poštenija varijanta da igra svako sa svakim i najbolja dva u mini ligi da ušu u PLS. U svakom slučaju, matematička formula za PLS od 16 klubova za sezonu 2021/22 glasi: šest iz SL, osam koji ostaje iz PLS, plusa dva pobednika baraža četiri šampiona Treće lige.

Fudbalski Savez Srbije eksperimentisao je u uslovima pandemije koronavirusa više nego iko igde u svetu, donosio je i poništavao propise i akte (kao onaj "kupi mesto") i sve odluke je pravdao teškom situacijom i voljom klubova. Bićemo jedinstveni u Evropi kojima šampioni liga nemaju automatski prolaz u viši rang. Ali, to je posledica nekih nama nepoznatih "situacija" jer ni proširenja liga, odustajanja, sam način izbora klubova za popune nisu imali neki samo sportski smisao. Možda će sve ove nelogičnosti dati neki pozitivan rezultat, ko zna. Ovo je ipak Srbija.

Elem, Superliga sa 20 klubova startuje 1. avgusta (po posledjoj odluci), igraće se po dvokružnom bod sistemu 38 kola, bez doigravanja. Potpuno je isti sistem takmičenja i u Prvoj Ligi Srbije koja ima 18 klubova i 34 kola.

FSS prati preporuke FIFA i UEFA tako da će u sezoni 2020/21. broj igrača u protokolu biti uvećan sa maksimlanih 18 na maksimalnih 22.

Ova odluku koju već primenjuju u Italiji, Engleskoj, doneće veće mogućnosti trenerima u izboru, ali i manji stres kod igrača i struke.

U Prvoj ligi Srbije gledali smo i prošle sezone novo pravilo da svaki tim u prvih 45 minuta utakmice (najmanje) mora da ima dva mlađa igrača do 21 godine.

To pravilo je uvedeno u sezoni 2020/21. i u Superligi Srbije. Dvojica igrača mogu da budu 1999. godište i mlađi, a ukoliko se povredi "bonus" u prvom poluvremenu može samo da ga zameni bonus igrač. Tako da ćemo u obe lige svake nedelje, bar u prvih 45 minuta videti minimum 76 mladih igrača i izvesno još minimum 76 "bonusa" na klupi. Razvoj mladih igrača trebalo bi da bude osnovna filozofija fudbala u Srbiji ali ne i prerana prodaja .

Direktno.rs


Komentari