ORLOVI, OVO NE VELJA! IMAMO LI ČEMU DA SE NADAMO U NORVEŠKOJ I ZAŠTO NE! Izgovora ima na pretek, rešenja, čini se, nikakvih!

    foto: Fotoilustracija/Printskrin
    Podeli
  • ORLOVI, OVO NE VELJA! IMAMO LI ČEMU DA SE NADAMO U NORVEŠKOJ I ZAŠTO NE! Izgovora ima na pretek, rešenja, čini se, nikakvih!

Fudbalsku reprezentaciju Srbije u oktobru očekuje meč baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo protiv Norveške. Sudeći po "pripremnim" mečevima protiv Rusije i Turske nemamo previše razloga za optimizam

Utakmica sa Norveškom 8. oktobra jedna je od onih koje se mogu nazvati "biti ili ne biti". Ukoliko savladamo Norvešku, Srbiji će ostati samo jedan meč do plasmana na kontinentalni šampionat. Ukoliko uzgubimo...

"Orlovi" su poslednji put učestvovali na Evropskom prvenstvu pre 20 godina. Pune dve decenije nacionalna selekcija ne uspeva da se plasira među najbolje ekipe na kontinentu, a potpuno je izlišno nabrajati koje sve fudbalske zvezde su u tom periodu nosile dres sa nacionalnim grbom.

Izgovora ima na pretek. Rešenja, čini se, nikakvih.

Istina je da je globalna pandemija koronavirusa poremetila planove svih fudbalskih selekcija. Činjenica je i da srpski reprezentativci trenutno nisu u takmičarskoj formi, pošto u većini evropskih zemalja još nisu počeli fudbalski šampionati.

Istina je i da su "orlovi" u poslednja dva meča igrali protiv više nego solidne Rusije i nepredvidive Turske, ali ono što su prikazali izabranici Ljubiše Tumbakovića u 180 minuta fudbala u Moskvi i Beogradu teško da može da se opravda.

Tačno je da u utakmici sa Turskom nismo primili gol, iako smo gotovo celo drugo poluvreme igrali sa igračem manje zbog isključenja najiskusnijeg na terenu Aleksandra Kolarova, ali to ne može i ne sme biti opravdanje za bledu partiju "orlova".

Da ne bude sve crno, ima tu i nekoliko dobrih stvari.

Reprezentacija, u utakmici protiv Turske, nije primila gol posle 11 takmičarskih mečeva. Golove koje smo primili u Moskvi došli su kao posledica katastrofalnih grešaka odbrane, dakle nije nas protivnik nadigrao.

Aleksandar Mitrović iz meča u meč pokazuje da će se u svakom trenutku boriti kao lav na terenu, makar na sebi nosio dva protivnička defanzivca. Priliku da zaigra za A selekciju dobio je junoša Strahinja Pavlović i, uprkos povremenim greškama, pokazao određeni kvalitet koji nacionalnom timu može mnogo značiti u budućnosti.

Problem je u samoj igri, koja je bezidejna, tupa, bez pravih rešenja.

Lopta u svakom meču boravi kod srpskih defanzivaca, vezni red, koji bi trebalo da kreira napade, gotovo da ne postoji, pa se Mitrović uzda u "otpatke" i svoju borbu sa protivničkom odbranom.

Jasno je da srpska fudbalska reprezentacija ne pripada samom vrhu evropskog fudbala, ni po imenima, svakako ne po prikazanim igrama, ali činjenica je da "orlovi" mogu mnogo bolje od onoga što su prikazali u duelima sa Rusijom i Turskom.

Do "sudbonosne" utakmice ostalo je mesec dana. Mesec dana nade i strepnje za sve one koji vole i podržavaju nacionalnu fudbalsku selekciju.

Kažu da biti na dnu nije toliko loše, pošto sa dna ne možeš da padneš dublje već možeš da kreneš samo ka vrhu.

Krajnje je vreme da "orlovi" konačno rašire svoja krila i krenu ka tom vrhu, pa ma gde završili. A utakmica protiv Norveške biće idealna prilika za tako nešto.

RTS/J. T.


Komentari