PANIKA U HRVATSKOJ, SRBIJA JE NEDOSTIŽNA, I NA SVE TO JOŠ IH ČEKA KRAH KLUPSKOG FUDBALA! Indeksova analiza digla na noge "lijepu njihovu"!

    foto: Fotoilustracija
    Podeli
  • PANIKA U HRVATSKOJ, SRBIJA JE NEDOSTIŽNA, I NA SVE TO JOŠ IH ČEKA KRAH KLUPSKOG FUDBALA! Indeksova analiza digla na noge "lijepu njihovu"!

Fudbal je, dugo, bio takav da se Hrvatska bolje kotirala od Srbije na evropskoj sceni, ali to se sada menja.

Tome u prilog i opširna analiza hrvatskog portala Indeks, koja je naslovljena rečima: "Debakl Hrvatske. Srbija nam je nedotižna, a ruše nas Grčka, Kipar, Češka i Turska".

Reč je o situaciji sa fudbalskim koeficijentima koje države imaju na rang-listi UEFA, a na kojoj pozicije određuju i koja zemlja ima koliko predstavnika u evro-nadmetanjima klubova.

I, taj tekst ide ovako:

"San o dva hrvatska kluba u Ligi šampioona i pola HNL-a (hrvatske lige) u evropskim kupovima trajao je onoliko dugo koliko je Dinamo sam mogao vući sve ostale klubove koji ispadaju rano u pretkolima.

HNL je previsoko leteo na krilima svog jedinog evropski relevantnog kluba

Kada je Dinamo izgubio dah, a to se upravo dogodilo očajnom igrom i porazom kod Rapida u trećem kolu grupe Lige Evrope, zbog čega mu već na proleće preti pretkolo s gigantima ili pad u treću evropsku klasu, hrvatski klupski fudbal i njena liga spušteni su ili vraćeni u svoje realne okvire.

HNL se spušta u društvo Danske i Švedske, ali i Makedonije i Malte

Oni (hrvatski okviri) su u kontinentalnom pogledu jako široki. Na UEFA tablici nacionalnih koeficijenata protežu se od 16. mesta, na kojem je trenutno Grčka, pa sve do 50., koje drži Vels.

Lige iz svih tih država dobijaju po četiri mesta u evrokupovima, i to tako da im prvak ide u prvo pretkolo Lige šampiona, a tri preostala kluba u razne faze trećerazredne Lige Konferencija.

Hrvatska drži mesto koje želi pola Evrope, ali neće još dugo

Hrvatska s koeficijentom 24.900, doduše, još uvek, zahvaljujući Dinamu, drži 15. mesto na tabeli evropskih liga.

To je mesto najveća želja svih liga i klubova srednje evropske klase jer im od sezone 2023/2024 donosi Evropu za čak pet klubova, i to tako da dva idu u kvalifikacije za Ligu šampiona, jedan u Ligu Evrope, a dva u Ligu Konferencija.

Međutim, na polovini jesenjeg dela evropske sezone, tačnije grupnih faza kontinentalnih kupova, jasno je da je Dinamo u velikom padu te da ne može sam da Hrvatskoj zadrži 15. mesto s minimalnom prednošću i pod naletima po dva grčka i kiparska ili tri češka i turska kluba.

Srbija je nedostižna Hrvatskoj. Napada direktan plasman u Ligu šampiona, a već ima dva kluba u pretkolima LŠ

Pre tri nedelje pisali smo da je Srbija pobegla Hrvatskoj te da Dinamo ne može sam protiv Zvezde i Partizana, i to nakon što je Dinamo pobedio Genk.

Sada, dok naveliko razmišlja o 11. mestu na lestvici evropskih koeficijenta, koje donosi direktan plasman nacionalnog prvaka u grupu Lige šampiona te ukupno pet evropskih mesta, a gotovo i matematički je osigurala ostanak među 15 najboljih, Srbija je postala nedostižna Hrvatskoj.

Pitanje je dana kada će usamljeni Dinamo pasti pod naletima daleko brojnijih rivala

Hrvatska, pak, nema nikakve šanse da zadrži željeno 15. mesto jer Dinamo samo 0.200 bodova prednosti ispred prvog pratioca brani sam, dok ga Grci napadaju minimalno udaljeni i to s dva kluba. Jako blizu je i Kipar, od Hrvatske udaljen 0.275 bodova i s takođe dva kluba. Češka (24.600) i Turska (24.500) su samo malo dalje od Hrvatske, ali su im u Evropi ostala čak po tri kluba.

Tako da je pad Hrvatske ispod crte i s toliko željenog 15. mesta u Europi samo pitanje dana", navodi se u analizi "Indeksa".

Novosti

Komentari