PARTIZAN UBIO ASTANU, ZA CRNO BELE MNOGO VAŽNIJE ŠTO OSTAJU SUMA, SADIK I TOŠIĆ! Traže se još dva štopera, desni bek i napadač!

    foto: Fotoilustracija
    Podeli
  • PARTIZAN UBIO ASTANU, ZA CRNO BELE MNOGO VAŽNIJE ŠTO OSTAJU SUMA, SADIK I TOŠIĆ! Traže se još dva štopera, desni bek i napadač!

Fudbaleri Partizana pobedom su završili takmičenje u Ligi Evropa, pošto su u Beogradu pobedili Astanu sa 4:1

Odličan i efikasan fudbal je Partizan igrao ove jeseni u Evropi, završio takmičenje sa osam bodova, ali je proleće izostalo. Oproštajnih 90 minuta grupne faze Lige Evrope je donelo sve ono što su crno-beli prezentirali sa izuzetkom gostovanja u Mančesteru, pa je navijačima kluba iz Humske ostalo da još više žale za propustima u oba meča sa Alkmarom i za propuštenim skalpom “đavola” u beogradskom meču. Astana nije imala nikakve šanse pored “gladnih” izabranika Save Miloševića - 4:1 (3:0).

I pored činjenice da je takmičarski značaj decembarskog evropskog okršaja iščezao u finišu novembarske tragedije u Hagu fudbaleri Partizana su utakmici sa Astanom prišli kao da im ona znači apsolutno sve. Ubacili su u klupsku kasu 570.000 evra i poboljšali klupski koeficijenta za narednu sezonu.

Ipak, najvažajniju stvar učinio je Partizan uoči meča sa Astanom. Crno beli produžili su ugovor sa Sejdubom Sumom. Stari ugovor, koji je važio do leta 2020. automatski je poništen, a na scenu je stupio novi, kojim je Suma u obavezi da ostane u Srbiji do zime 2022.

Na taj način Partizan je napravio dobar posao i sa sportske i sa finansijske strane, jer sličnog igrača teško da bi mogao da nađe – i plati – na tržitu, a istovremeno izbegao da Sejduba kao slobodan agent tokom zime napusti ili u junu promeni sredinu bez obeštećenja, na šta bi imao pravo prema odredbama FIFA.

Crno-beli nisu želeli da otkriju kakvu je povišicu dobio Sejduba Suma, mada je izvesno da su u pitanju bolji finansijski uslovi nego dosad, na osnovu kojih je mogao da računa na oko 500.000 evra godišnje, čime bi stao u red najplaćenijih igrača tima.

Ništa manje važna stvar je i to što je trener Milošević mahom iskristalisao prvi tim, a sada mu ostaje da proširi roster da bi imao širi izbor kvalitetnih rešenja i na klupi.

S druge strane, takav manevar iziskuje i neophodan "rez" u postojećem kadru, kako ne bi došlo do bespotrebnog nagomilavanja. U predstojećem zimskom prelaznom roku akcenat će pre svega biti na jačanju konkurencije u odbrani, gde bi Partizan trebalo da angažuje dva centralna defanzivca jer Strahinja Pavlović odlazi na leto u Monako i, eventualno, desnog beka ukoliko Nemanja Miletić napusti klub.

Sa druge strane, broj odlazaka bi mogao da bude značajno veći, jer su, ako računamo i pozajmljene igrače, čak devetorica fudbalera u poslednjim mesecima ugovora.

Crno-beli ne smeju ni da ispuste Umara Sadika, koji je pozajmljeni igrač Rome, jer je ovaj napadač pokazao da vredi. Klub namerava da ponudi novi ugovor Gvinejcu, odnosno otkupi Nigerijca od Italijana i zadrži ga i ubuduće.

Nova saradnja bi trebalo da bude ponuđena i Zoranu Tošiću, jer su, nezvanično, čelnici kluba najavili razgovor sa njim tokom zimske pauze.

Znak pitanja stoji uz ime iskusnog Bojana Ostojića, koji je sa mladim Strahinjom Pavlovićem izneo celu jesen i kome na leto ističe jednogodišnji ugovor. Čini se da će odluka o njegovom statusu upravo tada i biti aktuelna.

Teleks.info/Mediji

Komentari