PARTIZANU IGRA SAMO POBEDA! STANOJE NA MUKAMA, ŠTA URADITI SA SUMOM I NAHTOM?! Ostalo je više-manje jasno!

    foto: Fotoilustracija/FK Partizan
    Podeli
  • PARTIZANU IGRA SAMO POBEDA! STANOJE NA MUKAMA, ŠTA URADITI SA SUMOM I NAHTOM?! Ostalo je više-manje jasno!

Pred nama je 164. "večiti" derbi (sreda, 18h, TV B92) između Crvene zvezde i Partizana u situaciji koja bi konačno, posle mnogo godina, ljubiteljima fudbala mogla da donese istinski užitak.

Činjenica je da aktuelni šampion ima devet bodova prednosti na vrhu tabele i da bi pobedom, iako će posle derbija ostati još osam utakmica, mogao da upiše četvrtu uzastopnu titulu.

Stoji i to da bi Partizan trijumfom mogao da "zakuva" prvenstvenu trku, ali preovladava mišljenje da će crno-beli u ovom duelu igrati za svoj ugled, čast i, eto, tek da još jednom dokažu najvećem rivalu da nije bolji bez obzira na ishod sezone.

Pritom, igra se na stadionu "Rajko Mitić", pa navijači crno-belih ovih dana masovno prizivaju "rimejk" čuvenih reči Milana Smiljanića posle 2:4 za Partizan:

"Neka sad osvoje titulu ako ih nije sramota".

Jedino što, ovog puta, neće ni jedne ni druge biti sramota ako izgube budući da se sastaju u punoj brzini, sa maksimalnim gasom.

Ako se tako mogu nazvati njihove dominantne partije i serije pobeda u Linglong Superligi.

Partizanov novi biser za B92.net pred derbi: Od šefa Stanojevića zavisi

Partizan ih je vezao 17, a ukupno 19 uključujući i Kup Srbije, što ga čini ekipom sa trenutno najdužom serijom pobeda u Evropi.

Sa gol razlikom u tom periodu od neverovatnih 57:3.

Desilo se ono što smo najavljivali u uvodnim utakmicama drugog mandata Aleksandra Stanojevića na klupi "parnog valjka".

Tim koji predvodi zaista jeste to i postao – "parni valjak" koji melje sve rivale čak i kada je bez najboljih igrača.

To smo videli u prethodnom susretu sa Metalcem gde je Stanojević odmorio gro nosioca igre i bez po muke upisao laku "trojku" – 3:0.

Ako uporedimo taj meč sa duelom protiv istog tima u Gornjem Milanovcu (kada je Metalac izjednačio u finišu i odneo bod sa igračem manje na terenu), evidentan je napredak u igri Partizana.

Pre svega u odbrani gde je došlo do najvećih promena od dolaska Stanojevića i, verovatno, najvećeg napretka.

U poslednjoj utakmici prethodnog trenera Sava Miloševića Partizan je izašao na teren sa odbranom: Nemanja Miletić, Uroš Vitas, Maki Banjak, Slobodan Urošević.

Sada je odbrana Partizana kompletno izmenjena, te je čine: Aleksandar Miljković, Svetozar Marković, Igor Vujačić, Ivan Obradović i velika je verovatnoća da će upravo ova četvorka početi "večiti" derbi.

Sve su uigraniji, ne prave više kardinalne kikseve i iz svakog od njih Stanojević izvlači apsolutni maksimum.

Zar nisu Vujačić i Miljković, objektivno limitirani igrači, najbolji primer za to?

Crnogorski reprezentativac igra sezonu života i ustalio se čak i u nacionalnom timu "sokolova".

Takođe, evidentno je poboljšanje i u napadu, gde je Stanojević u potpunosti u delo sproveo svoje principe i viđenje fudbala.

Koristi se svaki slobodan prostor, napada dubina iza protivničkih defanzivaca i kretnje igrača su potpuno drugačije, za šta je svakako bilo potrebno dosta vremena implementirati i "zategnuti".

Shvatio je da Filip Holender to ume i te kako da iskoristi, a da Takuma Asano i Lazar Marković umeju da pronađu rupu, te da se "konektuju" na pravi način sa Bibarsom Nathom i Sejdubom Sumom.

No, tu se nalazi i najveća dilema koju trener Partizana ima – mogu li Izraelac i Gvinejac da zaigraju zajedno protiv Crvene zvezde?

Mnogi bi rekli, naravno da mogu, dva majstora fudbala lako će se razumeti na terenu.

Da, hoće u napadačkom delu, ali i neminovno ostaviti rupe na drugoj strani koje bi fantastični Zvezdini ofanzivci vrlo lako kaznili.

Stoga preovladava mišljenje da će Stanojević posegnuti za "pojačanjem" na poziciji zadnjeg veznog, te da će taj par činiti Saša Zdjelar i Miloš Jojić.

Isto tako, valja na klupi ostaviti "džokera" u vidu Sume u slučaju da bude neophodno da se pokrene napad u drugom poluvremenu.

Opšte je poznati da je veliki detaljista trener Partizana, da leže i budi se sa brojkama u mislima i da puno vremena troši na praćenje statističkih parametara.

Otuda u ekipi konstantno mesto ima igrač poput Jojića koji, iako nema izražene doprinose u vidu golova i asistencija, evidentno obavlja "skriveni" posao u kretnjama i pokrivanju terena, a što zadovoljava standarde stručnog štaba.

Natho bi u toj projekciji bio ofanzivno orijentisan iza Holendera, a između Asana i Jovića ili Stevanovića (neko od njih će morati da startuje zbog "bonus" pravila).

Lazar Marković bi šansu mogao da dobije već od poluvremena umesto jednog od pomenute dvojice mladih nada.

Partizan se uzda i u umeće Aleksandra Stanojevića da skocka pravu taktiku protiv najvećeg rivala.

Do sada je sedam puta vodio crno-bele u "večitom" derbiju i ima skor od pet trijumfa, jednog remija i jednog poraza koji je, zapravo, bio pobeda.

U pitanju je revanš polufinala Kupa koji je Zvezda dobila sa 1:0, ali je Partizan tada prošao u finale zbog pobede u prvom meču od 2:0.

Dakle, nikada nije pognute glave napustio stadion "Rajko Mitić".

U Humskoj ima tri pobede i remi jesenas, što je bio jedini put da je primio gol od Zvezde na svom terenu.

Razlika na tabeli dozvoljava da se i jedni i drugi malo opuste, možda i otvore, te konačno u nekom derbiju prirede veliki broj pogodaka.

Tome će možda doprineti i činjenica da neće biti navijača, a samim tim ni uobičajenog pritiska sa tribina.

Mogu biti rasterećeni, najavljeno je i lepo vreme i svi preduslovi su tu, pa samo ostaje igračima da nas obraduju goleadom.

Jer, predugo je čekamo u najvećoj svetkovini srpskog fudbala.

B92.net/S. S.

Komentari