PUTIN KORISTI ZVEZDU DA USPOSTAVI DOMINACIJU U EVROPI! Jeste li ikad čuli veću glupost?! ŠTA REĆI, LUDILU ZAPADA NEMA KRAJA!

    foto: Fotoilustracija/FK Crvena Zvezda
    Podeli
  • PUTIN KORISTI ZVEZDU DA USPOSTAVI DOMINACIJU U EVROPI! Jeste li ikad čuli veću glupost?! ŠTA REĆI, LUDILU ZAPADA NEMA KRAJA!

Portal ModernDiplomacy, koji se bavi političkim, ekonomskim i religijskim temama, ali ne i sportskim, pisao je u nedelju o Crvenoj zvezdi. Kako se navodi u tekstu, predsednik Rusije Vladimir Putin koristi najtrofejniji srpski fudbalski klub, kao i bundesligaša Šalke, kako bi kroz Gasprom uspostavio ekonomsku dominaciju u Evropi.

Kao što je poznato, ruska kompanija koja se bavi distribucijom prirodnog gasa, već duže vreme kao generalni sponzor finansira Zenit, Šalke i Crvenu zvezdu, a takođe potpomaže i Čelsiju. Uz to je bila i generalni sponzor Svetskog prvenstva 2018. godine. Međutim, pitanje se samo nameće – zašto.

Kada kompanije poput Audija, Samsunga ili Hajnikena sponzorišu klubove i tako kupuju mesto na dresu, razlog je logičan – žele da privole navijače da koriste baš njihov proizvod. Međutim, zašto bi Gasprom trošio ogroman novac na fudbal kada se navijači (čitajte: običan svet) ni najmanje ne pitaju čiji gas će njihova zemlja da uvozi? Portal MD nudi objašnjenje.

Sve je počelo krajem prošlog veka, kada je tadašnji nemački kancelar Gerhard Šreder otkrio plan da suzbije korišćenje uglja i nuklearne energije u toj zemlji, te da će država da se okrene prirodnom gasu. Naravno, to je bila idealna prilika za Rusiju, koja ima najveću rezervu prirodnog gasa na svetu. Tada na scenu stupa Gasprom, kompanija koju vodi Aleksej Miler, bliski prijatelj i saveznik Vladimira Putina. Inače, Rusija je većinski vlasnik Gasproma i 40 odsto profita se sliva direktno u državnu kasu.

Rusi se naravno nude da dostave gas u Nemačku, ali taj posao su blokirali Ukrajinci. Jedini gasovod ka zapadu je prolazio kroz njihovu državu, pa su Ukrajinci tražili abnormalan porez od Rusa. Ispalo bi skuplje za Gasprom da koristi taj gasovod u punom kapacitetu, nego što bi mu donelo profita. Zato su se Rusi okrenuli drugom rešenju – sagradili su novi gasovod kroz Baltičko more. Radovi na severnom gasovodu su počeli 2005. godine, ali je u međuvremenu Šreder izgubio popularnost kod Nemaca, koji su ga sve više kritikovali zbog prijateljstva sa Putinom.

Izgubio je naredne izbore i Rusiji je pretio krah, da sav uložen novac u gasovod bude uzaludan. Tada su se okrenuli fudbalu. Te 2006. godine se bundesligaš Šalke nalazio pred bankrotom, pominjalo se da će da istupi iz lige, a Gasprom je ugrabio šansu. Uložio je novac, spasao klub iz Gelzenkirhena od propadanja i u očima navijača Šalkea je postao heroj.

Nije to bila bezazlena stvar, pošto se Gelzenkirhen nalazi u Ruru, delu Nemačke gde je smešten najveći deo energetske industrije. Kroz uzdizanje Šalkea, naposletku i osvajanja titule 2011. godine, Gasprom je popravljao mišljenje u Nemačkoj o sebi. U isto vreme kada je uložio u Šalke, klub koji se nalazio na jednoj strani severnog gasovoda, energetski moćnik je kupio i Zenit iz Sankt Peterburga, kluba na drugom kraku gasovoda. Taj tim je vrlo brzo postao najmoćniji klub u Rusiji, najviše zaslugom dovođenja vrhunskih igrača poput Hulka ili Aksela Vitsela. Njihova obaveza, osim igranja fudbala, bila je da se, s vremena na vreme, slikaju na gradilištima gasovoda.

Naposletku, 2011. godine je gas konačno pušten iz Rusije u Nemačku. Slučajnost ili ne, iste godine kada je Šalke osvojio Kup Nemačke. Narod u ovoj zemlji više nije bio protiv Rusa.

Gasprom se potom okrenuo južnoj strani kontinenta, kako bi ponovo zaobišao Ukrajinu, samo sa druge strane. U planu je bila izgradnja južnog toka gasovoda, koji je trebalo da dođe do Italije, a da prolazi kroz Srbiju. Projekat su stopirali Bugari, 2014. godine, ali tada je već Gasprom iskoristio užasno finansijsko stanje najpopularnijeg fudbalskog kluba na ovim prostorima, Crvene zvezde, i za relativno mali novac postao generalni sponzor kluba.

Kao i prethodno sa Šalkeom, grb Gasproma je morao da se nađe na Zvezdinom dresu, natpisi na i oko stadiona, a čak su i zamenjene stolice na istočnoj tribini stadiona “Rajko Mitić”.

Iako je projekat “Južni tok” za sada obustavljen, postoje jasne namere Gasproma da proširi uticaj na čitav Stari kontinent, pa i na južni njegov deo. Zato ni nije prestao sa finansiranjem Crvene zvezde. Tako barem objašnjava portal MD.

Takođe, primetno je da su kompanije poput Etihada, Emirejtsa i Katar Ervejza naučili na primeru Gasproma, pa su počeli da ulažu ogroman novac u fudbal. Kao što je poznato, tako su procvat prethodnih godina doživeli Mančester siti i Pari Sen Žermen. Nema šta, fudbal je odavno prevazišao granice običnog sporta.

Maxbetsport

Komentari