RIBA SMRDI OD GLAVE, DA NE BUDE ZABUNE! Evo zašto nam je reprezentativni fudbal tu gde jeste!

    Podeli
  • RIBA SMRDI OD GLAVE, DA NE BUDE ZABUNE! Evo zašto nam je reprezentativni fudbal tu gde jeste!

Za manje od mesec dana dva ubedljiva poraza, dve blamaže, bruke, obrazi još bride. Ukrajina – Srbija 5:0 duel „A” reprezentacija u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, Nemačka – Srbija 6:1 mlade reprezentacije na Evropskom prvenstvu. Da ne bude zabune „orlovi”, ali i „orlići” su još dobro prošli. U obe utakmice smo mogli da doživimo i dvocifrene poraze.

I šta sada? Problem „A” reprezentacije je navodno rešen smenom Mladena Krstajića. Raspisan je konkurs za novog selektora. Javna je tajna da nijedno iole poznatije trenersko ime ne želi da sedne na klupu reprezentacije. Čeka se taj „srećković” koji će već na startu kvalifikacija da vadi kestenje iz vatre.

Istu sudbinu će sasvim sigurno doživeti i Goran Đorović koji se verovatno i najviše iznenadio kada je postavljen na mesto „šefa” mladih. Koliko (ne)zna pokazao je. Na reprezentaciji se ne uči ni taktika, ni psihologija igrača, ni sistem igre... To se uči mnogo ranije. Selektorska fotelja je u „civilizovanim” fudbalskim zemljama vrh i san svakog stručnjaka. Slično se može i reći i za njegovog kolegu Mladena Krstajića. I on je ni manje ni više nego na Svetskom prvenstvu u Rusiji počeo da ulazi u tajne fudbalske igre.

Najlakše je smeniti selektora, ali nameće se pitanje kako su oni uopšte došli na te funkcije. Ko ih je postavio. U narodu postoji izreka koja kaže: „Riba smrdi od glave”. Tačno „milijardu posto”. Istina, postoji i drugi deo iste poslovice koji kaže „Ali, se čisti od repa”. U praksi to znači da ceh uvek plati „sirotinja”. Sada je ceh platio Mladen Krstajić, a sasvim sigurno će i Goran Đorović.


Bez obzira koliko to apsurdno zvučalo, njih dvojica su najamanje krivi. Oni su dali sve od sebe, a što nisu kapacitet za takve izazove to je problem mudrih „glava” koje su ih i postavile na to mesto. Ne bi bilo loše da se i u srpskom fudbalu jednom obrne red poteza i da se riba čisti od „glave” i onih koji iz dana u dan srozavaju ugled srpskog fudbala.

A, sve je počelo kada je Slavoljub Muslin posle osiguranog plasmana na Svetsko prvenstvo smenjen sa te funkcije. I tu odluku da se smeni selektor koji je ispunio postavljeni cilj donele „mudre” glave koje se igraju sa strpljenjem ljubitelja fudbala.

Teleks.info

Komentari