ŠOK! UEFA IZBACUJE BIH IZ BARAŽA ZA EVRO, A KLUBOVE IZ EVROPSKIH TAKMIČENJA?! Neviđena afera na pomolu, ovo će srušiti bh. fudbal!

    foto: NS BiH
    Podeli
  • ŠOK! UEFA IZBACUJE BIH IZ BARAŽA ZA EVRO, A KLUBOVE IZ EVROPSKIH TAKMIČENJA?! Neviđena afera na pomolu, ovo će srušiti bh. fudbal!

Zbog raskola u Fudbalskom savezuRepublike Srpske postoji realna opasnost da Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) izbaci reprezentaciju Bosne i Hercegovine iz predstojećeg plej-ofa Lige nacija, ali i klubove iz međunarodnih takmičenja!

Značilo bi to, između ostalog, da bi “Zmajevima” propala šansa da kroz baraž izbore istorijski nastup na Evropskom prvenstvu 2020. godine.

Naime, UEFA najstrožije zabranjuje mešanje politike u rad fudbalskih asocijacija, što je u nizu slučajeva završilo suspenzijom državnih saveza.

A u petak je Uprava za inspekcijske poslove Republike Srpske zabranila rad FSRS sve dok se, u skladu sa ranijim zahtevima, ne održe vanredne sednice Izvršnog odbora i Skupštine FSRS, kao epilog višemesečnih nesporazuma između aktuelnog predsednika Izvršnog odbora FSRS Mileta Kovačevića i većine članova Odbora.

Prikupljani su potpisi skupštinskih delegata i članova Izvršnog odbora FSRS sa ciljem da se zakaže Skupština i smeni Kovačević, što je inspekcija podržala.

Međutim, ovakva odluka je suprotna tumačenju predsednika FSRS, Pravnog komiteta Nogometnog saveza BiH, čiji je član FSRS, i UEFA, koji su stava da se Skupština FSRS može održati po tom principu, ali ne sa dnevnim redom smene, jer to Statut ne prepoznaje.

Predsednik FSRS zatražio je i reakciju NSBiH i UEFA, što može biti korisno sa aspekta jačanja državnog saveza.

Međutim, Kovačevićeva opozicija to je negirala, sa željom da pokažu da je entitetski savez jači od NSBiH.

Iz kuće bh. fudbala još nisu reagirali jer je Kovačević sve predao na Sud i čeka odluku. Međutim, ako FSRS ostane zatvoren, NSBiH će se morati umešati. S druge strane, NSBiH je dobio pismo UEFA da se ne može ići u izbore dok se ne usklade statuti.

Prema tome, sve što se uradi pre usklađivanja statuta nije regularno i ne može se prihvatiti.

Sve to preti haosom u bh. fudbalu, zbog čega bi UEFA bila primorana na suspenziju bh. saveza dok se propisi ne usklade sa njenim standardima.

Dođe li do te mjere, naše reprezentativne selekcije i klubovi bili bi izbačeni iz međunarodnih takmičenja.

Saznajemo da su u NSBiH stigli dokumentacija i zahtjev iz FSRS te da se u narednim danima očekuje tumačenje Pravnog komiteta. I UEFA je upoznata sa svim dešavanjima, tako da se i od nje očekuje adekvatna reakcija.

Podsjetimo, NSBiH je bio već suspendiran 2011. godine zbog neusklađenosti statuta sa međunarodnim propisima.

Izvršni odbor FSRS za utorak je zakazao vanrednu sjednicu Skupštine. Jučerašnjoj sjednici Odbora, koju je zakazao prvi potpredsjednik Dušan Marković, prisustvovalo je sedam od 11 članova.


Uprava za inspekcijske poslove RS u petak je zabranila rad FSRS do održavanja sjednice Skupštine.

- Naš zadatak je bio da u što kraćem vremenskom periodu deblokiramo Savez, odnosno da ga vratimo u legalne tokove. Da bismo to uradili mi smo imali dva zadatka iz rješenja inspekcije, to je održavanje vanredne sjednice Izvršnog odbora i održavanje vanredne sjednice Skupštine FSRS. Prvi korak smo učinili.

Donijeli smo određene zaključke, a to je da se u utorak, 17. decembra, održi vanredna sjednica Skupštine u Banjoj Luci. Imat će jednu tačku dnevnog reda, onu koju su tražila 43 delegata u svom zahtjevu, razrješenje predsjednika FSRS Mileta Kovačevića - rekao je Marković za “Mondo”.

Sport.ba/Teleks.info

Komentari