SRPSKI FUDBAL IMA PRILIKU DA "ISTERA STVAR NA ČISTAC", ILI UMRE! Niške nameštaljke izlaze na videlo! Lalatović pokrenuo lavinu, sad nema nazad!

    foto: Fotoilustracija
    Podeli
  • SRPSKI FUDBAL IMA PRILIKU DA "ISTERA STVAR NA ČISTAC", ILI UMRE! Niške nameštaljke izlaze na videlo! Lalatović pokrenuo lavinu, sad nema nazad!

Pandorina kutija je otvorena, mahinacije fudbalskog kluba Radnički o kojima se prethodnih godina pričalo i sumnjalo, trebalo bi konačno da izađu na videlo. "Novosti" istražuju hoće li pretnje Lalatovića otvoriti Pandorinu kutiju

- Ovoga mi krsta, reći ću za svaku nameštenu utakmicu, videćeš za svaku.

Ovom, skandaloznom pretnjom trenera Vojvodine Nenada Lalatovića završila se mučna scena koja je javno bacila novu, ogromnu ljagu na srpski fudbal i domaće prvenstvo, pre svih na niški Radnički... Lalatović je isključen na poluvremenu prvenstvene utakmice u Nišu, u duelu protiv tima koga je baš on sa velikim uspehom vodio prošle sezone, doveo ga do istorijskog drugog mesta.

U petak uveče na "Čairu", u premijernom ovosezonskom okršaju protiv bivše ekipe, ušao je temperamentni Lalatović prvo u verbalni sukob sa sadašnjim strategom Nišlija Miloradom Kosanovićem, a onda je upao u klinč sa nekim ljudima na zapadnoj tribini koji su mu dobacivali. Nije im Nenad ostao dužan, pretio je, gestikulirao kako će nekome od njih "preseći vrat" a onda je u tom besu i vatri ispalio da će "otkriti svaku nameštenu utakmicu".

Zbog meteža nije moglo da se razazna sa kim se to kačio Lalatović, ali je jasno kao dan da se radilo o osobama ili funkcionerima koji su povezani sa Radničkim. Prašina se podigla, pune ruke posla imaće i istražni organi da utvrde šta se sve tu dešavalo. Oglasili su se i organi FSS, pokrenuće se nove istrage, postupci... Afera je buknula, preti da dobro prodrma srpski fudbal.

Ko zna koji put u poslednjih nekoliko godina, Radnički se nalazi u centru pažnje zbog sumnji da učestvuje u nameštaljkama. Čaršijske priče da Nišlije šuruju sa sudijama i da ih podmićuju, da se njihovi čelnici klade na utakmice Radničkog i uplaćuju velike svote na kladionicama - kolale su sa svih strana. Poslednja sumnjiva utakmica se desila prošlog novembra, a tada je reagovala i UEFA.

Tada je iz sedišta Evropske fudbalske unije u Nionu stigao u Fudbalski savez Srbije izveštaj o sumnjivim događajima sa meča 16. kola Superlige u kojem je novosadski Proleter čudnim preokretom "iz keca u dvojku" izgubio od niškog Radničkog (1:2) na stadionu "Karađorđe". Izveštaj iz Niona sugerisao je FS Srbije da pokrene postupak zbog indicija u regularnost utakmice u kojoj je domaćin poveo 1:0, pa sumnjivim penalom i još sumnjivijim autogolom u roku od 60 sekundi praktično doneo pobedu gostima iz Niša.

Etička komisija FSS je zbog toga dobila nalog od čelnika Saveza da pokrene svoju istragu o pomenutoj utakmici. Inače, izveštaj iz UEFA je nastao na osnovu navodnih sumnjivih dešavanja u svetskim sportskim kladionicama, jer je neposredno pre početka meča u Novom Sadu, ova utakmica bila skinuta sa ponude za klađenje.

Podsetimo, tog 9. novembra 2018, Proleter iz novosadskog naselja Slana bara, koji svoje utakmice igra na "Karađorđu", prvo poluvreme je rešio u svoju korist, a onda je mladi prvotimac Zarija Lambulić za samo 60 sekundi napravio providan penal, zatim postigao i smešan autogol kojim je Radnički trijumfovao.

Međutim, komesar za regularnost takmičenja FSS Dragiša Binić, kao i Etička komisije FSS, posle istrage nisu pronašli dokaze da je ovaj meč neregularan.

Druga velika afera, sa Radničkim u glavnoj ulozi, desila se 13. marta 2018. Pripadnici MUP-a Srbije su po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu uhapsili fudbalskog sudiju Srđana Obradovića zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj. Obradović je na fudbalskoj utakmici u Subotici, između Spartaka i Radničkog (2:0) dosudio dva penala za domaćina, od kojih je jedan bio van svake logike i pameti. Čitava utakmica je bila jako čudna, samim tim i sumnjiva. Tada je ekipu iz Niša nije vodio Nenad Lalatović, već Dragan Antić.

Pod palicima Lalatovića, Radnički iz Niša je prošle sezone imao fantastičnu sezonu. "Real sa Nišave" je u prvenstvu imao seriju od 11 trijumfa, vezao je čak 28 utakmica bez poraza. Ipak, često su se čule priče i da uživaju veliku naklonost sudija, da im se neki protivnici bukvalno "sklanjaju"...

Na startu ove sezone, Radnički se obrukao ispadanjem od estonske Flore u prvom kolu kvalifikacija za LE. Mnogima je to bio najbolji pokazatelj da prethodni uspesi u domaćem šampionatu nisu rezultat njihove realne snage već nekih drugih, "veštačkih" okolnosti.


Komentari