SRPSKI FUDBAL ODUDARA OD INTELEKTA, MORALA… Gde postoji da upražnjena mesta popunjavaju klubovi koji najviše plate?!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • SRPSKI FUDBAL ODUDARA OD INTELEKTA, MORALA… Gde postoji da upražnjena mesta popunjavaju klubovi koji najviše plate?!

Ne vidim kojih su to 20 klubova koji imaju kvalitet da igraju u Superligi. Mi bismo u ovom trenutku teško imali i osam kvalitetnih ekipa za elitu. Ne znam ko je to smislio, ali će teško moći da opstane ovaj sistem, poručio je Ivan Golac u intervcjuu za Direktno.rs.

Fudbal u Srbiji će naredne sezone biti znatno drugačiji. Ligu slabog kvaliteta sa 16 klubova će zameniti prvenstvo sa 20, pa se postavlja pitanje šta će to doneti našem fudbalu? Proslavljeni stručnjak Ivan Golac smatra da je FSS otišao u pogrešnom smeru u želji da pojača kvalitet nacionalnog šampionata.

- Ne znam kako će to funkcionisati, ni koliko to ima smisla u ovoj situaciji. Sećam se dobro da je engleska prva divizija, kada sam ja odlazio na Ostrvo, imala 20 klubova, u drugoj je bilo 22, dok su treća i četvrta imale po 24. Ali, zato je Engleska moćna. U ovom trenutku ne vidi kojih su to 20 klubova kvalitetnih da igraju u Superligi. Po mom mišljenju, trebalo bi da se ide na kvalitet, a ne na kvantitet, pogotovo što je kvaliteta sve manje. Mi bismo u ovom trenutku imali problem da napravimo ligu i sa osam klubova, a kamoli sa 20 - rekao je za Direktno.rs Ivan Golac.

Kako će proširenje lige uticati na posete na stadionima?

- O 20 klubova je moglo da se diskutuje u velikoj Jugoslaviji, kada smo imali moćnu prvu diviziju, kao i jaku drugu ligu. Ja sam pre 20 godina predlagao da se ugledamo na prvenstvo u Škotskoj, u kom se takmiči 12 klubova po četvorostrukom sistemu. Tu ima logike i nekakvog smisla, išlo bi se na taj način na kvalitet. U svakom smislu bi to oplemenilo igru, jer smo sada realno na poslednjim marginama. Ne znam ko je sve to osmislio, ali će teško to da opstane. Potrebno je da imate kvalitet, a naši stadioni su ionako prazni. Fudbal se igra zbog publike, a ako je ne bude, onda je bolje da se stadioni zaključaju.

Šta će nam doneti ovo proširenje lige na 20 klubova? U regionu su prvenstva sa mnogo manjim brojem klubova.

- Zdrava logika bi bila da se smanji liga, ali smo mi izvan svake logike. Kako drugačije objasniti sve ovo? Uostalom, Škoti imaju moćniju ligu od naše, pa već 20, 30 godina igraju prvenstvo sa 12 klubova. Kvalitet treba da se poboljša, a to je moguće samo smanjenjem lige. Morali bi da se konsultuju ljudi koji imaju iskustva. Uostalom, u regionu su pokazali kako treba raditi. Mi možemo i da imamo ligu sa 30 klubova, ali šta dobijamo time? Kakva je tu poenta? Sve se radi na vraćanju usluga, ja tebi, ti meni i onda se dobijaju dve nule.

FSS je odlučio da će upražnjena mesta popunjavati klubovi koji najviše plate. Da li to ima igde u Evropi?

- To je klasična trgovina, što odudara od intelekta, morala, sportske etike. Radi se o klasičnoj pijaci. Nisam za to čuo do sada, možda negde i postoji, ali van naše planete. Zaista nisam čuo da se to bilo gde u Evropi dešava. Bila je situacija da se klub koji ne može finansijski iznese s daezonu povuče, a da njegovo mesto zauzme drugi, ali nije bilo reči o nekakvom plaćanju. Ipak, mi prednjačimo, unikatni smo u svemu.

Fudbaleri su imali dugu pauzu zbog koronavirusa, kako će se sve ovo odraziti na njih?

- Pauza je bila toliko duga, da se praktično nije igralo od decembra, budući da smo imali svega nekoliko utakmica na proleće. Igrači nisu ni trenirali, niti su imali zajedničke kontakte... Našim klubovima ostaje da odigraju po još četiri utakmice i Kup i posle toga bi morali da se ozbiljno pripreme za narednu sezonu, što bi, po mom mišljenju, moralo da traje dve meseca. To sve treba početi laganim ritmom, a onda postepeno pojačavati opterećenje. Do kraja sezone može da se dogodi da bude povreda, jer su fudbaleri i pre pauze imali grčeve u 70. minutu, a tek mogu da zamislim šta će se sada dešavati.

Kakav će biti život naših klubova, ali i onih u inostranstvu u ekonomskoj krizi izazvanoj koronavirusom?

- Krizu već svi osećaju na svojoj koži, situacija je teška. Siguran sam da neće biti kluba koji neće doživeti krizu. Možda će oni koji su moćniji, iza kojih stoje sponzori da na blaži način to prebrode. Sama činjenica da je Profesionalna liga Engleske predložila da se smanje plate za 30 odsto, sve govori. Najviše će biti pogođene manje zemlje, koje imaju ekonomskih problema, a posebno klubovi koji su zavisni od države, kao i od dotacija. A sada će sve to da nestane. Mene zabrinjava činjenica da će se stvarati evropska liga, pa bogate neće interesovati šta se dešava u nerazvijenijim zemljama.

Reprezentacija Srbije je trebalo da u martu igra baraž za EP protiv Norveške. Da li odlaganjem tog meča "orlovi" imaju veće ili manje šanse za plasman na Evro?

- Mislim da su u istoj situaciji i Srbija i Norveška. Prosto, ne zna se kako će se sve odvijati, ko će igrati, gde će igrati, koliko će biti vremena potrebno za uigravanje. Sve je to jedna velika nepoznanica i neizvesnost. Ne mislim tu samo na našu utakmicu, nego i na sve druge koje treba da se odigraju. Svi su u istom loncu i svi se kuvaju na isti način. Dakle, svima će biti podjednako neizvesno. U ovom trenutku sve izgleda haotično, ne zna se ni kada će početi naredna sezone, koliko će se utakmica nedeljno igrati kada je klupska sezona u pitanju, a da ne govorimo o reprezentaciji. Kako će se igrači pripremiti, to teško da bi i Nikola Tesla predvideo - zaključio je Golac u razgovoru za Direktno.rs.

Direktno.rs

Komentari