TERZIĆU, OVO JE NABOLJI POTEZ KOJI SI NAPRAVIO! Sve oči Kineza uprte u Zvezdu, CRVENO-BELIMA ĆE ON DONETI DESETINE MILIONA!

    foto: Printskrin/Fotoilustracija
    Podeli
  • TERZIĆU, OVO JE NABOLJI POTEZ KOJI SI NAPRAVIO! Sve oči Kineza uprte u Zvezdu, CRVENO-BELIMA ĆE ON DONETI DESETINE MILIONA!

Crvena zvezda bi mogla da postane klub koji će sa posebnom pažnjom narednih godina pratiti milioni Kineza! A znamo šta za bogate evropske klubove znači ogromno kinesko tržište i koliko se već godinama trude da stave šapu na što veći deo njega...

Najtiražniji i najuticajniji list na engleskom jeziku u Kini, Čajna dejli, donosi danas priču o jednom od najtalentovanijih kineskih fudbalera koji je trenutno član Crvene zvezde i mogao bi u budućnosti da postane razlog ogromnog interesovanja sa Dalekog istoka za mečeve srpskog šampiona.

Momak se zove He Sjaoke, ima 16 godina, igra na poziciji napadača i došao je u Zvezdu iz Šandonga. San mu je da jednog dana zaigra u ’ligama petice’ kao njegov idol Vu Lej koji je član Espanjola i idol miliona Kineza koji zbog njega euforično prate igre katalonskog kluba.

Sjaoke se priključio Crvenoj zvezdi pre tri meseca kada je došao iz omladinskog pogona Šandonga. Trenirao je sa vršnjacima sve do prekida sezone zbog pandemije virusa korone.

- San mi je da jednog dana zaigram u nekoj od pet najjačih liga Evrope i da postanem svetska klasa. Izuzetno naporno radim da ostvarim taj cilj i mislim da sam korak bliže njemu - prenosi Čajna dejli reči mladog kineskog fudbalera.

On je otkrio da je sistem treninga u Zvezdi i Srbiji za njega bio potpuni šok.

- Bio sam potpuno iscrpljen posle prvih treninga i umor je bio jedini osećaj koji sam imao. Prvi trening sam odradio 5. februara pošto sam ustao iz kreveta u pet ujutro. Trenirao sam sat vremena, od šest do sedam, ali treninzi na prazan stomak su mi baš teško pali. Sada sam se već navikao.

Tri dana posle dolaska je debitovao u prijateljskoj utakmici.

- Na oko 20 minuta do kraja sam dobio šansu da uđem sa klupe. Igrao sam na levom krilu umesto kao centarfor što mi je omiljena pozicija. Bilo je to čudno iskustvo, ali sam nastavio da se krećem i da čekam šansu. Dao sam sve od sebe da pokažem potencijal i na kraju sam postigao gol levom nogom. Postizanje gola na debiju me je baš ohrabrilo i dalo mi energije za dalje treninge. Kao novajlija, retko kada sam u startnih 11, ali ostao sam pozitivan.

Kineski sportski novinar Miao Juan prati razvoj karijere mladog zemljaka u Zvezdi i otkriva da je Sjaoke već zaslužio promociju iz četvrtog u treći tim Crvene zvezde što se po našim standardima može prevesti kao selidba iz kadeta u omladince.

- Prema svojim godinama, He Sjaoke bi trebalo da igra u četvrtom timu Crvene zvezde. Ali posle samo nedelju dana impresivnih izdanja na treninzima je zaslužio poverenje trenera u trećem timu. Mladom napadaču je to bio prvi veliki korak u karijeri u novom klubu. To je veoma pozitivan znak i nadam se da će nastaviti da pravi korake napred u budućnosti - tvrdi Mjao.

Mladi Kinez je objasnio i kako izgleda život van fudbala u Beogradu i kako se uklopio u novu sredinu.

- Osećao sam se kao stranac kada sam prvi put zakoračio u svlačionicu. Onda sam se predstavio, upoznao sa svima i dobio toplu dobrodošlicu. Nema razloga da brinem jer su i roditelji sa mnom u Srbiji. Oni vode računa o mojim dnevnim potrebama a imam i veliku podršku od strane kluba koji mi je organizovao učenje engleskog jezika. Uz pomoć profesorke, trudim se da maksimalno savladam engleski jezik.


Komentari