TUMBAKOVIĆ: OVO JE NAJBOLJE ŠTO SRBIJA IMA! AMA JESTE, ALI PLAŠIMO SE VAS SELEKTORE! Ako je suditi po onome kako smo igrali crno nam se piše!

    foto: Fotoilustracija/FSS
    Podeli
  • TUMBAKOVIĆ: OVO JE NAJBOLJE ŠTO SRBIJA IMA! AMA JESTE, ALI PLAŠIMO SE VAS SELEKTORE! Ako je suditi po onome kako smo igrali crno nam se piše!

Verujem u ovo grupu igrača, ovo je najbolje što Srbija ima. Ako veruješ u tim, ideju, rad onda će doći i rezultat. Ako ne veruješ zašto onda radiš? Neki naši igrači ulaze u takmičarski ritam, pa su moja očekivanja velika i uveren sam da možemo mnogo bolje. Nikad ne razmišljam o porazu, samo o pozitivnim stvarima. Daćemo maksimum, ako Norvežani budu bolji svaka im čast, rekao je selektor Srbije Ljubiša Tumbaković na pres konferenciji objašnjavajući spisak igrača za oktobarske mečeve, posebno za polufinale baraža Lige Nacija u Norveškoj 8. oktobra.

Selektor Tumbaković imao je sreću da u ovom času nema povređenih igrača i da može da računa na sve one koje je pozivao i pre mesec dana, kao i na Luku Milivojevića. Zbog činjenice da sem duela sa Norveškom u Oslu 8. oktobra u polufinalu baraža Lige Nacija ima i dva meča nove Lige Nacija protiv Mađarske (11. oktobar u Beogradu) i Turske (14. oktobar u Istanbulu), na spisku se nalazi 30 fudbalera, Mihailo Ristić dobija šansu, kao i golman Đorđe Nikolić, a vraćen je u roster i štoper Miloš Veljković.

- Temeljno smo prišli ovom okupljanju, jer nas u šest dana čekaju tri utakmice. Prva je i najvažnija u Oslu i treba sve učiniti da se dođe do cilja. Spisak je napravljen da zadovolji rezultat, nije iznenađenje da su tu Ristić i golman Nikolić. Veljkovića u septembru nisu pustili iz verdera i sada je mogao da dođe. Ristića pratimo godinu dana, igrao je promenljivo, ali njegove igre u poslednje vreme su ga preporučile. Ristić igra krilnog igrača u sistemu sa tri štopera i pet veznih igrača, pa je zato ovde. Da li će debitovati videćemo - objasnio je Tumbaković.

Sistem sa trojicom defanzivaca i petoricom veznih igrača pokazao se neuigranim na septembarskim mečevima protiv Rusije i Turske.

- Sistem je raspored igrača na terenu, ništa više. Od grupe igrača koje imate, formirate raspored igrača koji treba da dođe do cilja. Ne možemo da se uigramo za kratko vreme, to je nemoguće. Bićemo zajedno sedam dana, izvesno imati jedan pravi trening dok će svi ostali biti stručno vezani za mečeve i oporavak. Nemamo vremena za uigravanje. Kako igrači igraju u klubovima tako se trudimo da ih uklapamo u naš sistem.

Luka Milivojević se vratio u roster, da li i u tim selektor nije dao odgovor.

- Imamo tri meča, svaka ima krajnji cilj. Prva utakmica protiv Norvežana je najznačajnija i zbog toga smo pozvali 30 igrača. Ko će igrati zavisiće od njih, njihovog stanja. Uvek je lepo kad imate kvalitetne igrače. Luka iz objektivnih razloga nije bio pre mesec dana sa nama, izašao je iz povrede i deo je selekcije. Grupa mora da funkcioniše na bazi kompaktnosti i atmosferi. Svi su reprezentativci, a ko će da igra to je odluka selektora.

Norvežani imaju sjajne mlade napadače u formi Erlinga Brauta Halanda i Aleksandera Serlot i od njih preti najveća opasnost.

- Nisu samo oni kvalitet, ima ih mnogo, ali ćemo pokušati snagom našeg kvaliteta da se mi nametnemo, napravimo igru koja nama odgovoraa i njihove kvalitete da svedemo na minumum. Haland je u jako dobroj formi, nije nerešiv ali traži i fizičku moć da se anulira.

Norveška ima jednu od najboljih generacija u poslednjih nekoliko decenija, ali njihove mogućnosti ne mogu se meriti iz mečeva od pre mesec dana.

- Norveška je kao i mi imala dva lica u septembru, ali to je odraz stanja igrača. Naši su prosečno imali po dva ozbiljna treninga u sezoni i to nije alibi već splet okolnosti. Zato ni mečevi Norveške, ali ni naši nisu objektivni parametri, ništa nije tu bilo realno. Prednost Norveške je velika kompaktnost ekipe, borbenost i želja za uspehom. Ova generacija Norveške je kvalitetna, po konstituciji, motorici i kvalitetu jedna od boljih koju su formirali u poslednje vreme. Ali, mi imamo naš kvalitet i stratgeiju. Moramo da stvorimo ambijent na terenu koji nama odgovara, a psihološka priprema je najvažnija. Verujem u ovo grupu igrača, ovo je najbolje što Srbija ima. Ako veruješ u tim, ideju onda će doći i rezultat. Ako ne veruješ zašto onda radiš? Neki naši igrači ulaze u takmičarski ritam, pa su moja očekivanja velika i uveren sam da možemo mnogo bolje. Nikad ne razmišljam o porazu, samo o pozitivnim stvarima. Daćemo maksimum, ako Norvežani budu bolji svaka im čast.

Selektor zatio nema pritisak i ne razmišlja o eventualnom neuspehu.

- Spadam u red iskusnijih trenera, nemam pritisak, mnogo toga prošao. U Oslu imamo jednu od najvažnijh utakmica, ali zaboravljamo da pobedom nismo na EURO, već nas čeka i druga u Beogradu. O neuspehu ne razmišlja, ako nismo 20 godina bili na završnoj smotri i ne uspemo moraćemo da sačekamo drugu priliku. Igraće se fudbal i posle Osla.

TUMBAKOVIĆ SA MILIVOJEVIĆEM IDE U NORVEŠKU

Za kraj je istakao Tumbaković da prati Andriju Živkovića, Živka Živkovića i Lazara Ranđelovića i da će oni dobiti šansu drugi put. Na priču o Nemanji Matiću stavio je tačku u septembru

- Nedostaje Matić svakako. Obavili smo nas dvojica prijateljski razgovor, njegov stav je bio isključiv, odluku je doneo sa porodicom i klubom. Pokušao sam da ga ubedim da se predomisli, da nam je potreban i njegova odluka je bila definitivna. Ako on promeni odluku ja sam otvoren za nastavak saradnje ali za mene je to zatvorena priča - zaključio je selektor "orlova".


Komentari