UEFA URNISALA ZVEZDU, PARTIZAN, VOŠU, TSC! MORAĆE DA IGRAJU VAN SRBIJE! Mogu li naši klubovi u ovakvim uslovima u LE i LŠ!

    foto: Prtintskrin
    Podeli
  • UEFA URNISALA ZVEZDU, PARTIZAN, VOŠU, TSC! MORAĆE DA IGRAJU VAN SRBIJE! Mogu li naši klubovi u ovakvim uslovima u LE i LŠ!

Srpski klubovi imaće otežavajuću okolnost da ostvare ambicije na evropskoj sceni ovog leta, jer će, kako sada stoje stvari, u prva dva kola, a možda i do kraja kvalifikacija, igrati sve utakmice u inostranstvu, saznaje Žurnal.

UEFA još nije saopštila, ali saznajemo da je odluka praktično doneta i većina ekipa iz ovog regiona, zbog nepovoljne epidemiološke situacije, moraće da dočekuju rivale na „sigurnom mestu“ – Kipru!

Iz FS Kipra su dali garancije UEFA da su spremni da daju stadione i organizacionu logistiku, od klubova iz ovog regiona na Rajskom ostrvu igrali bi utakmice iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije. Čeka se potvrda odluke, koja će predstavljati ogroman hendikep za Crvenu zvezdu, Partizan, Vojvodinu i TSC.

Igranje bez publike je neminovna mera za prva dva kola kvalifikacija, a verovatno i do kraja, ali i u takvim okolnostima domaćinstvo nije zanemarljiva prednost. O takvom epilogu čelnici srpskih klubova razmišljaju već duže vreme, spremali su se i na takav scenario, a sada je blizu i potvrda da će im posao na taj način da bude otežan.

Prvi srpski klub koji će odigrati utakmicu na evropskoj sceni biće Crvena zvezda u kvalifikacijama za Ligu šampiona, 18. ili 25. avgusta. Za Partizan i TSC takmičenje za plasman u Ligu Evrope počinje 27. avgusta, starovaće od prvog kola. Vojvodina, kao povlasticu za osvajanje Kupa Srbije, čekaće 17. septembar za početak od druge runde.

Crvena zvezda do plej-ofa igra jednu utakmicu, a u eventualnoj završnoj rundi za plasman u Ligu šampiona čekaće je dva meča. U Ligi Evrope nema dvomeča, što sigurno komplikuje posao pogotovo Partizanu koji se u evrokupovima uvek uzdao u domaći teren.

Da li će domaćini biti Nikozija, Larnaka, ili Limasol, biće određeno naknadno, ali realno je da sva tri veća grada sa Kipra budu uključena u domaćinstvo. UEFA pravi strategiju, sa trenutno jasnom vizijom da je najbolje rešenje da upravo na Rajskom ostrvu igraju ekipe sa epidemiološki posebno nestabilnih područja.

U Srbiji je u julu zabeležen veliki porast zaraženih koronavirusom, što je fudbalske klubove iz naše zemlje dovelo u situaciju da se u UEFA posmatraju na poseban način.

SD/Žurnal

Komentari