(VIDEO) RADE BOGDANOVIĆ JASAN, PIKSI NEĆE IMATI OSIMOV PROBLEM! Baš da vidim ko sme udariti na Stojkovića, Srbija je stala uz svog selektora!

    foto: Fotoilustracja/Printskrin
    Podeli
  • (VIDEO) RADE BOGDANOVIĆ JASAN, PIKSI NEĆE IMATI OSIMOV PROBLEM! Baš da vidim ko sme udariti na Stojkovića, Srbija je stala uz svog selektora!

Rade Bogdanović, nekadašnji reprezentativac Jugoslavije, za Sputnjik je rekao da se u srpskom fudbalu neće dešavati stvari iz prošlosti, sada kada je selektor Dragan Stojković Piksi, a poseban utisak je na njega ostavio rezultat Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, jednako kao i suđenje Danijela Orsata u Lisabonu protiv Srbije.

Srbija je uspela ono što nije 37 godina, savladala je Portugaliju kao gost rezultatom 2:1 i ostvarila obećanje Stojkovića da će obezbediti plasman na Mundijal 2022. godine u Kataru.

"Video je Piksi šta je problem u timu, napravio je rezove i to uz osmeh, radio je to korak po korak. Došao je u pravo vreme, u momentu kada je Fudbalski savez Srbije bio u dezorijentisanom stanju, na samom dnu u organizacionom smislu, posle neuspeha, pritisaka javnosti... Realno, Piksi je veoma hrabro doneo odluku, iskreno, ja to ne bih", rekao je Bogdanović.

Kao osnovnu stvar u Piksijevoj ideologiji Bogdanović je izdvojio pristup samoj igri.

„On ne pravi igru prema protivniku nego prema igračima koje ima. Svima je stavio do znanja da neće da se brani i to se odmah videlo. Znao je gde se vraća".

Velike probleme Srbiji u Portugaliji pravio je sudija Danijele Orsato, najpre nedosuđenim prekršajem nad Nemanjom Gudeljom uoči gola domaćeg tima, a potom i skandaloznim odlukama o kornerima.

ITALIJAN OŠTETIO SRBIJU, PIKSIJA „ČASTIO" ŽUTIM

„Orsato... Ne mogu da ga nazovem Italijanom, moram da kažem „žabarčina". Možda je nekulturno, ali nemam snage kako drugačije da ga nazovem. Stoji čovek na pet metara od Gudelja i ne vidi da ga rival udara... Vratiš se u utakmicu i on četiri kornera, čista četiri kornera neće da svira, a njima je dodelio dva, tri... Perfidno je sudio, gadi mi se to licemerje".

Bogdanovića posebno raduje odnos Srbije prema igri posle primljenog gola.

„Nismo gubili glavu, nisu ni Portugalci rekli - e, sad mi idemo u odbranu jer nam je fino... Dobro sam zapamtio, Srbija je i u 75. minutu bila u presingu, u šesnaestercu rivala, a Srbija nikada to nije radila".

Ono što se godinama radilo u Srbiji je „štelovanje" ekipe, ali Bogdanović tvrdi da to kod Piksija neće biti slučaj.

„Vratio bih se u 1990. godinu, Ivica Osim je imao svojih 15 igrača koje poziva i ostalih sedam, osam, devet je davao Savezu da dopiše po republikama. To znam jer mi je on to rekao, evo mojih 15, dodajte vi vaših i da se ne svađamo. Sada se to neće desiti. Sećam se konferencije za štampu kada je novinar pitao Piksija zašto nema igrača iz Superlige Srbije, kao da osete atmosferu. Piksi je mrtav hladan upitao šta će im atmosfera i da je bolje da igraju u svojim timovima nego da leže tu u reprezentaciji i osećaju atmosferu. Šta to znači? To znači da više nema na foru da budeš reprezentativac, da napraviš šest, sedam nastupa i da te prodaju. To vreme je prošlo, igrače možete prodavati i direktno iz klubova. Ubeđen sam milion posto da kod Piksija neće biti problema kakvih je bilo ranije. To sigurno mislim, em je on dovoljno hrabar, em ima ime, prezime, stav. Niko ni lud ne bi ušao u sukob sa njim kada Srbija stoji iza njega".

Bogdanović je pomno pratio u dešavanja u Splitu, gde su Hrvatska i Rusija igrale još jedno finale za prolaz na Svetsko prvenstvo.

„Dobili su to Hrvati 1:0, ali ja nikada nisam video da čovek postigne autogol sa obe noge. Ja to ne mogu da shvatim. Teren nije bio za igru, kao gostujuća ekipa ne možeš da se opredeliš za presing kad nema uslova. A taj gol koji su primili Rusi... Ne dao Bog... Imaju Rusi dobre igrače, selektora Valerija Karpina pamtim kao jako dobrog fudbalera, sa Aleksandrom Mostovojem je igrao u Selti, fenomenalan je sportski čovek i bio je veliki fudbaler. Nije bitno to što je izgubio prvu utakmicu, bitno je da pobedi dve u martu u baražu".

BARAŽ NEĆE VIDETI BOSNA I HERCEGOVINA, ŠTO JE ROĐENOG SARAJLIJU JAKO POGODILO.

„Moji Bosanci doveli Bugarina za trenera... A ljudi, ima li više... To je jači vic nego bilo kakva priča o Muji i Sulji, kunem se... Čuj, Bugarin... Kakve on veze ima, pored toliko svih... Neverovatno, zaista... I u toj odlučujućoj utakmici sa Finskom BiH nije imala Edina Džeka, klasu od igrača. Nedostajalo im je ono što su imali Makedonci, Makedonci su gazili i stigli u baraž, Bosanci su se potpuno izgubili, tamo mora da bude selektor neko iz najužeg dela Srbije, Hrvatske, Bosne, ali mora da se igra i onako kako igraju Makedonci, srčano, dok su, na primer, Hrvati, pokvarili utisak, patili su se jer su bili arogantni u prethodnim duelima", istakao je Bogdanović.

Sputnjik


Komentari