STOJKOVIĆU, SAMO JOŠ DA TE POSLUŠAJU ZVEZDA, PARTIZAN, DINAMO I... ETO NAMA REGIONALNE LIGE! Neka bude kao u Grčkoj, ako je opasno, NEKA SE NE IDE NA GOSTOVANJA!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • STOJKOVIĆU, SAMO JOŠ DA TE POSLUŠAJU ZVEZDA, PARTIZAN, DINAMO I... ETO NAMA REGIONALNE LIGE! Neka bude kao u Grčkoj, ako je opasno, NEKA SE NE IDE NA GOSTOVANJA!

Spas za fudbal na ovim prostorima leži u organizovanju regionalne lige u kojoj bi učestvovali klubovi sa prostora bivše SFRJ. Svestan je iskusni čuvar mreže Partizana Vladimir Stojković da na putu ka realizaciji te želje postoje brojne prepreke, kao i da sa tom idejom nije izmislio toplu vodu, ali veruje da bi neko uskoro mogao ozbiljno da se pozabavi tom problematikom.

- Voleo bih da se napravi liga stare Juge. Mislim da bi fudbal krenuo napred. To je u interesu fudbala. Ne može niko da me ubedi da fudbal neće profitirati, da igrači neće profitirati i da klubovi neće finansijski stati na noge. Zamislite da imate ligu, za nekoliko godina, Olimpija, Maribor, Partizan, Zvezda, Vojvodina, Budućnost, Vardar, Željo, Sarajevo, Dinamo, Hajduk... Neka bude kao u Grčkoj, ako je opasno, neka se ne ide na gostovanja. To bi izgledalo sasvim pristojno. Imalo bi žar, fudbal bi bio nekoliko stepenika ispred. I kada je reč o rangiranju lige, ne možda odmah, ali za nekoliko godina bili bismo u vrhu.

Jasno je da bi domaće takmičenje trpelo u slučaju organizovanja regionalne lige, a Stojković smatra da taj problem nije u potpunosti nerešiv.

- Imate košarkašku ABA ligu i primer kako može. Partizan ima Teleoptik, Zvezda ima svoju filijalu, neka Partizan s B timom igra tu ligu, to jest sa mladim igračima. Siguran sam da bi prvak regionalne lige mogao da dođe do koeficijenta da ide direktno u Ligu šampiona. Drugi da ide u kvalifikacije, recimo. Kome ne bi bilo u interesu da se to sve napravi. Možda ne bi UEFA odmah dala predstavnika, ali dve, tri godine bismo se borili za to mesto. Smatram da bi kvalitet lige bio dovoljno visok da prvak ima mesto u Ligi šampiona. To bi bila ozbiljna liga. Digli bi se i gledanost i sponzorstva.

Iz razgovora sa ostalim igračima Stojković primećuje da je malo njih koji bi imali šta da kažu protiv ovakve lige.

- Koji igrač može da ne bude za to? Ne znam koji stadion ne bi bio pun. Dobro, kad kažem pun, mislim da bi kod nas minimum bilo 15.000 navijača, što je znatno bolje nego što je sada.

Stojković posle penzionisanja Saše Ilića ulazi u novu sezonu kao kapiten crno-belih i veruje da celokupni pritisak u klubu i oko njega ne može da ga sputa.

- Razumni smo ljudi, neke stvari su jasne. Pritisak 2010. je bio veliki, pošto sam tad došao u Partizan i svi su me gledali pod lupom. Sve ono kad neko nešto kaže, moraš da dokažeš na terenu i da braniš konstantno i dobro, kako bi se sve stvari postavile na svoje mesto. A pritisak protivničkih navijača ne jenjava od 2010. pa do sada. Sve je kao nekada, što se kaže.

Novosti

Komentari