(VIDEO) ANTIĆU U ČAST, ZVEZDE SVETSKOG FUDBALA DOLAZE U SRBIJU! Od ovih imena se vrti u glavi, a sve ih je trenirao veliki Antara! I IGRAĆE FUDBAL!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • (VIDEO) ANTIĆU U ČAST, ZVEZDE SVETSKOG FUDBALA DOLAZE U SRBIJU! Od ovih imena se vrti u glavi, a sve ih je trenirao veliki Antara! I IGRAĆE FUDBAL!

Radomir Antić je ostvario toliko toga u fudbalu, da ne samo da je ceo svet sporta ostao u žalosti kada je saznao da je 6. aprila preminuo u 71. godini, već su igrači koje je trenirao - rešili da naprave fantastičan potez.

Naime, Antić, koji je posle igrače karijere (Sloboda Užice, Partizan, Fenerbahče, Saragosa, Luton) zablistao i kao trener, vodeći Atletiko Madrid, s kojim je ostvario i najveći uspeh u Španiji osvojivši "duplu krunu", ali i još dva španska giganta, Real Madrid i Barselonu. Bio je i na kormilima Saragose, Ovijeda, Selte i kineskih timova Šandong i Huebej. Uz to, vodio je i reprezentaciju Srbije, a upravo bi, prema ideji nekadašnjih asova kojima je bio strateg, trebalo da "orlovi" kojima je "Antara" komandovao - zaigraju u spektakularnom meču protiv igrača koje je proslavljeni strateg vodio u klubovima. Njemu u čast.

I to, ni manje, ni više - nego u Srbiji.

Ovo je otkrio nekadašnji golgeter Atletika, a potom čovek koji je kao selektor omladinske reprezentacije Srbije postao prvak sveta i pokazao da je imao šta da nauči od Antića, Veljko Paunović:

- Pokrenuli smo priču Milinko Pantić, Đorđe Tomić i ja, želimo da organizujemo meč u znak sećanja na Antaru. Prvo u Srbiji, kasnije ako bude prilike i u Španiji. Plan je da u jednom timu budemo mi koje je trenirao u svim klubovima, a u drugom fudbaleri iz generacije koju je odveo na Svetsko prvenstvo - otkriva Paunović, a prenose "Novosti".

A ko bi uopšte mogao da zaigra na tom meču? Istinske legende.

Primera radi, u Saragosu je Radomir Antić doveo nestvarnog paragvajskog golmana Hozea Luisa Čilaverta, u Realu trenirao i Butragenja, i Jera, i Huga Sančeza, doveo je na "Santjago Bernabeu" Roberta Prosinečkog, u Ovijedu je angažovao Slavišu Jokanovića, u Atletiku je njegov igrač bio i Dijego Simenone, a kasnije su umesto Peneva stigli asovi kao što su Kristijan Vijeri i Žuninjo, pa i Džimi Flojd Haselbajnk... A gde su tek magovi fudbala koje je trenirao u Barsi, u kojoj je prvu šansu da zaigra profesionalni fudbal dao Viktoru Valdesu, bacio u vatru Andresa Inijestu, Ćavija pomerio napred da ne bude "smetalo" u veznom redu, već kreator...

Pa opet, to bi bila jedna strana medalje. A druga, ona reprezentativna? Imajući u vidu da je sa "orlovima" ostvario 60,7% trijumfa u svim odigranim mečevima na kojima je bio kormilar Srbije (na 28 utakmica ostvario je 17 pobeda, uz tri remija i osam poraza), nema sumnje da bi se sa druge strane terena takođe našli istinski asovi.

Uostalom, na Mundijal je "Antara" rešio da krenu kapiten Dejan Stanković, zatim trio golmana - Vladimir Stojković, Bojan Isailović i Anđelko Đuričić, te Antonio Rukavina, Aleksandar Kolarov, Gojko Kačar, Nemanja Vidić, Branislav Ivanović, Zoran Tošić, Danko Lazović, Marko Pantelić, Nenad Milijaš, Aleksandar Luković, Milan Jovanović, Nikola Žigić, Ivan Obradović, Miloš Krasić, Miloš Ninković, Radosav Petrović, Neven Subotić, Dragan Mrđa, Zdravko Kuzmanović.

Radomira Antića možda više nema, ali... sećanje na njega ne da nastavlja da živi, već po svoj prilici - živeće uz spektakl.

Blic.rs

Komentari