(VIDEO) OVO JE NAJVEĆI DERBI NA SVETU, 88 sudija odbilo je da deli pravdu, SMRT JE REDOVAN PRATILAC KAD IGRAJU BOKA I RIVER! Delije i Grobari su mačji kašalj za njih!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • (VIDEO) OVO JE NAJVEĆI DERBI NA SVETU, 88 sudija odbilo je da deli pravdu, SMRT JE REDOVAN PRATILAC KAD IGRAJU BOKA I RIVER! Delije i Grobari su mačji kašalj za njih!

Da, okršaj madridskog Reala i Barselone je verovatno najrazvikaniji, najluksuzniji, najglamurozniji i još puno toga naj, ali najveći na svetu nije. Ta titula pripada utakmici za koju je ugledni engleski Observer jednom prilikom napisao:

"Nalazi se na vrhu 50 sportskih stvari koje morate posjetiti/napraviti prije nego što umrete".

I onda još dodatno začinio.

"Dan derbija u Buenos Airesu izgleda tako da Old Firm u usporedbi s njim deluje poput hakla u osnovnoj školi."

Da ne duljimo, ovo je priča o najluđim fudbalskim derbijima sveta, a predstavićemo Superklasikco, sudar Boke Juniorsa i River Plate.

Svi relevantni i oni manje relevantni mediji i izbori proglasili su tu utakmicu najvećim rivalstvom na svetu, a sad ćemo vidjti i zašto.

Kao što to već biva, rivalstvo je u svojim začecima nastalo na temelju određenih društvenih razlika. Oba su kluba potekla iz lučkog dijela Buenos Airesa, La Boce, s tim da je River (osnovan 1901.) četiri godine stariji od Boke (1905.).

Kad se River 1925. preselio u četvrt Nunez, Boka je postala simbol radničke klase i narodnog kluba u Argentini, a mnoge pristaše plavo-žutih imaju talijanske korene pa ne čudi što ih zovu Xeneizes (Genovljani). River je pak stekao nadimak Los Millonarios (Milonaši) i podržava ih u pravilu bolj stojeći deo argentinskog društva.

Naravno, rivalstvo ne bi bilo ni približno takvo da navijači oba kluba nisu tako strastveni. I da se ne mrze. Bokini navijači Riverove zovu gallinas (kukavice), a Riverovi Bokine zovu Los chanchitos (prasci). Tako su u jednom derbiju 2012. godine navijači Rivera u teren ubacili golemu svinju na napuhavanje koja je bila obojana u plavo i žuto...

Uz ovako drastične i ekstremne ultrase, nažalost, neizbežno dolaze i tragedije te smrtni slučajevi. Najveća takva dogodila se 1968. godine kad je na Riverovom Monumentalu 74 navijača poginulo, a 150 je završilo u bolnici ozleđeno. Bila je to najgora katastrofa povezana s fudbalom u istoriji Argentine. I svaka smrt je tragična, ali posebno boli kad ode netko mlad. A većina poginulih na Monumentalu bili su tinejdžeri i adolescenti... Prosječna starost žrtava iznosila je samo 19 godina...

Sam uzrok ove ogromne nesreće ni dan-danas nije poznat. Jedni tvrde da je do katastrofe došlo nakon što su Bokini navijači bacili goruće Riverove zastave s gornjih etaža stadiona na vlastite navijače!? Zbog toga je došlo do stampeda i horora pored ulaza 12, po kojem je čitava tragedija i dobila ime.

Drugi pak tvrde da su u Bokin sektor upali Riveri ultrasi i da je zbog toga došlo do stampeda gostujućih navijača. Neki pak za sve okrivljuju organizatora, jer taj famozan ulaz 12 nije bio otključan, a oni koji su pritiskali straga nisu čuli vapaje i zapomaganje onih na vratima da je zaključano...

Riverov predsednik Vilijam Kent je čak optužio policiju za sve, navodeći da su počeli vršiti represiju nad Bokinim navijačima iz čista mira, kao osvetu što su ovi bacili vrećice s urinom s viših etaža na njih. Neki svedoci tvrde da su rešetke na izlazima bile blokirane velikim metalnim cevima.

Nakon trogodišnje istrage, vlada je utvrdila da nema krivih za ovaj tužan incident, što je u očaj bacilo porodice žrtava, a od te tragedije, ulazi na Monumentalu više se ne obeležavaju brojkama nego slovima.

Inače, u celoj priči argentinski je fudbal pokazao svoju humanu stranu. Do kraja sezone 1968. godine, 68 klubova je skupilo oko 100.000 pesosa za porodice tragično stradalih.

Oni koji pomno prate derbije Rivera i Boke ističu da je s ulaskom u 21. stoleće došlo do snažnog zaoštravanja odnosa između klubova i navijača, ali daleko od toga da ih nije bilo i pre. Još tamo 1931. godine sukobili su se navijači Boke i Rivera i ti sukobi su dio svakodnevnice argentinskog glavnog grada.

U jednom koji se zbio 1994. godine, autobus pun Riverovih navijača dočekan je u zasedi nekoliko kilometara od stadiona i dva su navijača ubijena hicima iz vatrenog oružja. River je dobio susret 2:0, ali nedeljama nakon utakmice Buenos Airesom su Bokine pristaše pisale grafite River – Boca 2:2... Bolesno, no ništa začuđujuće za ove rivale.

Glavnu reč u ovim okršajima vode dve huliganske frakcije – Riverova Los Borrachos del Tablon (Pijanci s tribina) i Bokina La Doce (12, jer veruju da su 12. igrač svoje ekipe). Prema nekim istraživanjima, ovi huligani odgovorni su za više od 200 smrti povezanih s fudbalom.

Javnost je posebno zgrozila ona Gonzala Acra iz avgusta 2007. kad je Gonzalo u pratnji još jednog navijača Rivera napustio teretanu. U tom trenutku ga je suparnički navijač prvo upucao u nogu, a zatim ispalio još dva hica u glavu. Preminuo je dva dana kasnije, a nakon četiri godine suđenja, pet je navijača Boke dobilo doživotne kazne zatvora. Dvojici su one i potvrđene...

O međusobnoj nesnošljivosti svedoči najbolje sledeća izjava jednog navijača Boke:

"Radije bih da dobijemo River i izgubimo naslov prvaka nego izgubimo od Rivera, a budemo prvaci."

Drugi pak otkriva:

"Kad igraju Boka i River, možete se kladiti na svoj život da će tamo negde uz bolivijsku granicu, daleko od Buenos Airesa, biti navijači ovih klubova i mlatiti se međusobno."

Zasede, o kojima smo malo pre pričali, nisu novost u Superklasicu. I one scene s finala Kopa Libertadoresa, odnosno uzvratne utakmice koja se naposljetku igrala u Madridu, uobičajena su pojava. Pre tri godine Bokini huligani napravili su sačekušu za autobus s Riverovom ekipom. Autobus je kamenovan, a najgore je prošao predsednik kluba koji je dobio kamenom u glavu.

Na istoj utakmici došlo je do tuče na samoj tribini u kojoj su korišćeni noževi, a čulo se i nekoliko pucnjeva. Policijskih ili su pucali navijači, nije poznato... Srećom, niko tada nije ubijen, ali 79 navijača završilo je u zatvoru. I to je, kažu dobri poznavaoci prilika, bio jedan od mirnijih derbija.

Godinu dana pre, derbi je prekinut nakon što su Bokini navijači suzavcem u spreju napali Riverove igrače dok su se vraćali na teren uoči početka drugog dela. Četvorica igrača završila su u bolnici.

Ni njihove prijateljske nisu prijateljske pa je tako jedna, igrana 2016., završila s pet crvenih i devet žutih kartona uz opštu makljažu i mesarenje na terenu.

Stvari idu toliko daleko da je Boka čak nagovorila Koka-Kolu da promeni svoje tradicionalne boje (crveno-belu) kako bi se mogla oglašavati na La Bomboneri (Bocin stadion). Poslušali su i napravili inačicu za Bokin stadion – crno-belu varijantu.

Ako oko takvih stvari prave probleme, onda vam je jasno kako to izgleda kad neki igrač pređe iz jednog u drugi klub. Dovoljno je pitati Oskara Ruđerija koji je to napravio 1985. prešavši iz Boce u River. Osim što je na prvom sledećem derbiju bio linčovan tokom celog eča sa tribina i što ga je fizički napao bivši saigrač Passucci, Bokini huligani su mu zapalili kuću!

A kad smo kod toga, u novembru prošle godine je uoči finala Kope došlo do svađe navijača Boce i Rivera u jednom selu. Epilog? Ratoborniji je ovom drugom zapalio kuću...

Koliko je to finale bio puno tenzija svedoči i podatak da je čak 88 sudija odbilo suditi finale jer su se bojali pretnji smrću koje suci inače dobivaju uoči i nakon Superklasica. Znamo svi kako je završio to finale. Revanš je prebačen u Madrid jer je Bokin autobus kamenovan pa je nekoliko igrača povređeno, a River je slavio 3:1 nakon produžetaka.

100posto.hr/Teleks.info

Komentari