(VIDEO) NAJBOLJI TIM IKAD! Što su ih više gledali, to su im se više divili, koliko god brzo da su klizali protiv njih, oni su bili brži, bolji… ONI SU BILI “CRVENA ARMIJA”!

    Podeli
  • (VIDEO) NAJBOLJI TIM IKAD! Što su ih više gledali, to su im se više divili, koliko god brzo da su klizali protiv njih, oni su bili brži, bolji… ONI SU BILI “CRVENA ARMIJA”!

Što su ih više gledali, to su im se više divili. Koliko god brzo i dobro da su klizali protiv njih, oni su bili brži – jednako dobro kada su napadali ili kada su se branili. Bilo ih je nemoguće pobediti. Njihova igra bila je definicija umetnosti. Ples na ledenoj ploči.

Upamćeni su, jednostavno, kao savršeni…

"Crvena armija"!

Pseudonim koji je nepogrešivo spojio sve osobine najuspešnije ekipe u istoriji sporta. Rušili su sve pred sobom, od terena i utakmica, do tabua "gvozdene zavese" komunističkog sistema Sovjetske strahovlade, izdaje...

Pred njima je "pukao" nadaleko i naširoko poznat po svojim surovim metodologijama bitisanja Komitet državne bezbednosti (KGB), a uz mnoštvo simbolike i država kojoj su, ipak, svi do jednog bili verni, ma koliko ih je u svojoj zatvorenosti prema ostatku sveta gušila. Ona ih je, ako ćemo iskreno, i stvorila.

Najveća radost većine moskovskih dečaka u posleratnom periodu bila je da nazuje klizaljke i da na najbližem zaleđenom terenu sa palicom u ruci juri za improvizovanom pločicom i pokuša da je smesti u isto tako sklepan gol. Hokej je za Sovjete u to vreme predstavljao mnogo više od sporta i razonode. Za narod zabavu i beg od nemaštine i izolacije. Za državu – aparat demonstracije sile u direktnom odmeravanju moći sa kapitalističkim zemljama s druge strane fronta "Hladnog rata".

Naivni i željni igre nisu ni bili svesni životne avanture u koju se upuštaju. Nepogrešivo oko legendarnog učitelja Anatolija Tarasova, opisanog kao tvorca modernog ruskog hokeja, prepoznalo je najbolje među najboljima i omogućilo im da počnu da žive svoje snove. U njima su med i mleko retko tekli, spoznali su slavu i uspeh, ali i osetili gorčinu košmara diktature domovine i neopravdane prepotentvnosti, nadmenosti i sujetnosti američke "civilizacije". Cenu POBEDE dobro su platili. Autor doktumentarnog filma "Red Armi" je Gejb Polski, sina ruskih imigranata rođen u Čikagu 1979, baš u vreme kada je "armija" stasavala u redovima vojnog moskovskog kluba CSKA i kucala na vrata nacionalnog tima SSSR-a. Na Kanskom festivalu 2014. predstavio je delo u kojem je slikovito, ujedno i realistički opisao sportsku, kulturološku i političku epohu. Događaje je potkrepio činjenicama i izjavama svedoka tog doba, kao i samih aktera.

Vladimir Krutov – Igor Larjonov – Sergej Makarov! Bio je trio iz čuvene navale, popularno nazvan "KLM". Defanzivni deo tima činio je tandem najboljih prijatelja Vjačeslav Fetisov – Aleksej Kasatonov. Gol je čuvao pravi div, najbolji golman 20. veka i nekoliko godina stariji Vladislav Tretjak. Vanserijska postava, najbolja u istoriji hokeja. Jednako uspešna u dresu CSKA i reprezentacije. Strah i trepet za sve.

Za vodiča kroz uspone i padove "Crvene armije", Polski je izabrao "Slavu" Fetisova. Lidera i kapitena odlučnog da ljudska prava pobede zakon sile. Čoveka koji je nemoguće učinio mogućim bacivši na kolena generale Armije i špijune KGB-a. Prvog i jedinog koji je "Stenli kup" prošetao moskovskim Crvenim trgom. Bivšeg ministra u vladi Vladimira Vladimiroviča Putina.

Sovjetska "tragedija" u Lejk Plesidu na Olimpijskim igrama uzdrmala je temelje "imperije". Neočekivani i nadasve senzacionalan poraz od Sjedinjenih Država bio je signal za opštu mobilizaciju i teške kazne za sportske gubitnike. Članstvo u CSKA podrazumevalo je vojne uniforme i disciplinu, kao i komandnu odgovornost. Za Sovjete je na Igrama 1980. bio izgubljen RAT, a ne meč za zlato. U domovini su od strane vlasti tretirani kao izdajnici i sramota za SSSR. Zbog toga su drilovi i karantini dodatno pojačani i produženi tokom čitavog leta.


Posle "Čuda da ledu", čuda se više nisu dešavala.

Nehumani i neprestani trenažni procesi od skoro 11 meseci, tvorevina su pukovnika Viktora Tihonova. Selektora SSSR i trenera CSKA punih 14 godina, praktično do raspada velike države. Osvojio je osam svetskih titula i dva olimpijska zlata, nosilac je brojnih planetarnih nagrada i priznanja. Fetisov u filmu Tihonova predstavlja kao negativnu figuru, koja je uvek za uspehe isticala sebe, a za poraze podmetala igrače. Sklonu spletkama, ucenama i lažnim obećanjima... Izolovao je tim od porodica, dece, žena, devojaka i ograničio ga na retka viđanja i skromne telefonske pozive, koje su po pravili mogli da slušaju i drugi igrači.

Svaka pobuna bila je brzo i uspešno ugušena..

Kada je Fetisov zaratio sa državom jer mu i pored obećanja i odbranjenog zlata u Kalgariju 1988. nije dozvolila odlazak u NHL, SSSR mu je ukinuo grđanska prava. Ne samo da mu nije bilo dozvoljeno da igra hokej, već su za njega sva klizališta u Rusiji postala "zaključana". Jedini koji ga nije odbacio bio je tvorac zlatne generacije CSKA - učitelj Tarasov. U njegov kući, daleko od grada i buke, po dobro poznatom planu i programu, Slava je održavao formu, sve dok ponovo nije dobio poziv od države. Moć vojske i tajnih službi počela je da slabi.

Fetisov je mogao u SAD, čekali su ga Nju Džersi Devilsi.

U međuvremenu su neki Sovjeti, pristavši na uslove SSSR-a (da većinu novca daju državi), već klizali po ledu na tlu Amerike. Fetisov i Kasatanov izabrani su od strane istog kluba, ali je njihov odnos postao "hladan". Slava nije mogao da mu oprosti "svežu" izdaju. Da li je Kasatanov imao izlaza pred pritiskom državnog vrha? Na to pitanje nije dao odgovor...

Susret za agresivnim i grubim stilom hokeja, kapitaliznom i raskošem koji čak ni preko televizije nisu mogli da upoznaju, teško je pao ruskim majstorima hokeja. Iako su svi bili u najboljim igračkim godinama, nisu uspevali da postave svoje standarde i zavaladaju NHL-om. Našli su se na studu srama - ismejani i poniženi. Skoro proterani...

Ali...

Da igraju hokej nisu zaboravili. Ubrzo je u to bila uverena i cela Amerika. Detroit Red Vinsi su bili najhrabriji. Okupili su "rusku petorku" Fetisov, Konstantinov, Larjonov, Kozlov i Fedorov i pokorili najjači ligu sveta – jednom, pa drugi put. Vrata NHL bila su otvorena novim generacijama ruskih hokejaša.

Tretjak nikada nije stigao do NHL-a kao igrač, ali je kao trener proveo puno vremena u Čikagu. Kada su vlasti u SSSR popustile, za njega je već bilo kasno. Ostali su završili karijere i vratili se u Rusiju – "jedinu zemlju koju su imali". Sovjetski Savez je u međuvremenu prestao da postoji.

Za one koji do sada već nisu, naša preporuka je da pogledaju višestruko nagrađivani dokumentarni film Gejba Polskog "Red Army" (Crvena armija), o najboljoj sportskoj ekipi u istoriji.

Nećete zažaliti!

Mondo.rs

Komentari