TRI SCENARIJA ZA ABA, ZVEZDI I PARTIZANU SE NE PIŠE DOBRO! Jači od njih će biti Krka, Zadar, Cibona… NIJE ŠALA, OVO JE SUROVA REALNOST!

    foto: ABA
    Podeli
  • TRI SCENARIJA ZA ABA, ZVEZDI I PARTIZANU SE NE PIŠE DOBRO! Jači od njih će biti Krka, Zadar, Cibona… NIJE ŠALA, OVO JE SUROVA REALNOST!

U ovom trenutku iskristalisale su se tri varijante za nastavak, odnosno prevremeni završetak ABA lige. Prva je da se kompletno prvenstvo poništi (što je uradjeno u VTB ligi), druga je da se trenutni redosled smatra konačnim (kao u Litvaniji), a treći da se liga nastavi “kad se steknu uslovi”. Ova treća varijanta zaslužuje kraći osvrt.

Kako bi to sve izgledalo analizirao je za Maxbetsport Aleksandar Ostojić. Tekst prenosimo u celini!

Sada niko ne može znati kad će se “steći uslovi”, ali ono što se zna je da stranim igračima ugovori uglavnom ističu 1. juna. Dakle, ako bi se uslovi stekli pre toga neophodno je te igrače (uglavnom Amerikance) vratiti jer su skoro svi otišli svojim kućama. Da bi uopšte ušli, na primer u Srbiju, morali bi najpre da prođu kroz karantin u trajanju od 14 do 28 dana. Po izlasku iz karantina trebalo bi im omogućiti da bar petnaestak dana treniraju kako bi izbegli da se nespremni povrede na utakmicama.

Sve ovo nije ničija izmišljotina, nego iskustvo iz Kine od pre samo nekoliko dana. Posle smirivanja epidemije koronavirusa, tamo će biti nastavljeno prvenstvo. Svi igrači su pozvani da se vrate, najpre će po dolasku u Kinu biti u 14-dnevnom karantinu, a potom će početi sa treninzima. Utakmice će se igrati bez gledalaca.

Jasno je da na ovaj način, bez stranih igrača i bez gledalaca, nastavak ABA lige ne može biti regularan, pa će se rukovodstvo ovog takmičenja morati pozabaviti jednom od preostale dve vraijante.

Meni se čini da je epilog ovogodišnjeg regionalnog prvenstva čak manje važan od onog što sledi. Jasno je da će Evroliga pozvati neki tim iz ABA lige po svom nahođenju, u ovom trenutku ni Đordi Bertomeu niti njegovi saradnici nemaju pojma ko bi to mogao da bude, niti im je to neka važna briga. O tome će misliti kad sve ostalo reše.

Međutim, nešto drugo brine, a to je puko preživljavanje naših košarkaških klubova posle krize izazvane virusom. U ovom trenutku je kristalno jasno da Crvena zvezda i Partizan još dugo neće biti ono što su bili poslednjih sezona. Dugo će im trebati da se oporave od gubitaka koje upravo trpe.

Zvezdi je preostalo još šest kola Evrolige, dve utakmice kod kuće (sa Armanijem i Zenitom). Zarada od karata sa te dve utakmice (neka je zajedno 70-80 hiljada evra), plus zarada od reklama i TV prava, odavno je ukalkulisana u budžet kluba. Na osnovu te projekcije su prošle godine pravljeni i ugovori sa igračima, a koliko znam nijedan igrač se nije odrekao dela svog ugovora u vreme pandemije koronavirusa. I sredstva od sponzora (uglavnom javna preduzeća i državne kompanije) pristižu odredjenom dinamikom, a sada je, najverovatnije, i taj priliv stopiran. Zato se opravdano postavlja pitanje sa kojim parama bi Zvezda mogla eventualno da nastavi takmičenje u Evroligi i ABA, ko bi joj u ovoj situaciji otvorio kreditne linije i koliko bi ih ti krediti koštali već sledeće sezone kad dođu na naplatu. Da ne pominjemo troškove funkcionisanja ženskog kluba i mladjih selekcija, što se najčešće zaboravlja.

Partizan je u identičnoj situaciji. S tim što je on već prodao veliki deo karata za četvrtfinalni meč (ili dva) protiv Uniksa u Evrokupu i računao je na prihod od najmanje 100.000 evra. Ako bude primoran da igra bez gledalaca te pare neće videti, a ostali prilivi su pod istim znakom pitanja kao i u slučaju Crvene zvezde.

Idemo dalje. Evropska unija, tačnije sve zemlje EU, odvojiće ogromna sredstva za oporavak privrede i svega ostalog što je postradalo u vreme pandemije. Taj novac se meri trilionima. Nesumnjivo da će deo završiti na računima osiromašenih košarkaških klubova, ne direktno nego kroz sponzorstva. Sledeće sezone neće biti velikih ugovora u Evropi, ali će tržište funkcionisati i određivati cenu igračima i trenerima. Srbija je van tih programa jer nije članica Evropske unije. Samim tim, naši košarkaški klubovi deliće sudbinu ekonomije u svojoj zemlji. Što znači da će imati drastično manje budžete, a sponzorstva će se nalaziti mnogo teže nego dosad i biće neuporedivo mršavija.

Ispada da će predstavnik ABA lige koji se bude takmičio u Evroligi (Zvezda, Partizan ili oba) biti bačen u igru sa neravnopravnim protivnicima. I ne samo u Evroligi, ili Evrokupu, nego čak i u regionalnoj ABA ligi. Ne treba zaboraviti da se u ABA ligi takmiče i klubovi iz zemalja koje su u Evropskoj uniji (Slovenija i Hrvatska). Tako da se lako može dogoditi da dogodine jedna Cibona, ili čak Zadar ili Krka, imaju veće budžete od Zvezde, Partizana, Mege ili FMP. Iza njih će da sa svojim potencijalima stane cela Evropska unija, iza naših predstavnika samo država Srbija. Razlika u ekonomskoj moći je ogromna.

Ovo bi moglo dovesti do dugotrajnog prekomponovanja snaga u ABA ligi, i gubitka primata srpskih klubova. U ovom trenutku teško je to zamisliti, ali ako kod nas MTS ili NIS budu morali da sve viškove sredstava usmeravaju za socijalne programe, i za sportska sponzorstva im ne preostane ništa, onda je sasvim moguće da jedna Krka napravi ugovor o sponzorstvu sa nekom evropskom kompanijom koja je dobila ogromna sredstva iz zajedničkih fondova i da se u Novom Mestu oformi ekipa koja će osvojiti ABA ligu. I kasnije igrati Evroligu, pa tamo zaraditi dodatna srestva za stvaranje još moćnijeg tima, i tako godinama…

Ne tvrdim da je ovo scenario koji će se sigurno desiti, ali je najverovatniji.

Možda bi naši najbolji klubovi i mogli da se konsoliduju i odupru moćnijima dajući šansu talentovanim mladim igračima, kakvih Srbija ima. Plašim se da ne dođemo u situaciju u kojoj smo već jednom biti početkom devedesetih godina prošlog veka, kad su naši najtalentovaniji igrači masovno odlazili tamo gde će im neko dati pristojnu platu i uzimali državljanstva drugih država (najčešće grčka). Tada nam je trebalo deset godina da se oporavimo, a ne treba zaboraviti da je i tada u Evroligi igrala – jedna Krka iz Novog Mesta. Dakle, nisam izmislio najcrnji scenario, niti ga prizivam, nego se samo koristim iskustvom koje imam.

Maxbetsport

Komentari